Hostem diskusního pořadu Partie prezident Miloš Zeman. (25. dubna 2021) | foto: ČTK

Ruská média Zemanův projev zaujal. O agentech ve skladu nejsou důkazy, píší

  • 135
Z nedělního projevu Miloše Zemana ke kauze Vrbětice ruská média vyzdvihují slova českého prezidenta, že neexistují důkazy, že ruští tajní agenti byli v muničním skladu, kde se v roce 2014 odehrály exploze. Tvrzení českých tajných služeb, že z výbuchů jsou podezřelí agenti ruské rozvědky GRU, stálo přitom u zrodu diplomatické roztržky mezi Českem a Ruskem.

Podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti byli ve vrbětickém areálu, řekl mimo jiné Zeman v nedělním projevu. „Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné,“ poznamenal zároveň. „To, že BIS neprokázala jejich účast, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli,“ dodal.

„Český prezident uvedl, že neexistují žádná data o agentech z Ruska ve Vrběticích,“ píše ruská tisková agentura Interfax. Dodává, že Zeman zdůraznil, že Bezpečnostní a informační služba nemá důkazy o tom, že ruští agenti oblast Vrbětic navštívili.

Podobně o projevu českého prezidenta referuje agentura TASS, která mimo jiné cituje Zemanova slova, že Bezpečnostní informační služba se o incidentu ve Vrběticích za posledních šest let ve svých výročních zprávách nezmínila. 

Neexistují důkazy, že za výbuch ve Vrběticích může ruská GRU, řekl Zeman

TASS zároveň upozorňuje, že podle prezidenta ale nelze říci, že podezření ze zapojení dvou zahraničních agentů není vážné, a je nutné toto podezření vyšetřit.

Agentura Ria Novosti zprávu o Zemanově projevu zahajuje upozorněním na jeho slova o dvou verzích příčin explozí ve Vrběticích: neodborné zacházení s municí a činnost agentů zahraničních tajných služeb.

List Kommersant označil Zemanovo vyjádření za senzační prohlášení, protože prezident stále považuje za možné dvojí vysvětlení událostí ve Vrběticích - podle jednoho je vina na ruských agentech, podle druhého šlo o neopatrné zacházení s municí.

Rovněž list Nězavisimaja gazeta ze Zemanova projevu cituje pasáž, že se za příčiny explozí ve Vrběticích považuje manipulace s municí nebo i možné zapojení zahraničních speciálních služeb.

Zeman hovořil jen o „podezření“, všimla si DPA

Na stejnou část Zemanova projevu upozornila také stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) . 

Uvádí, že Zeman nevylučuje zapojení ruské tajné služby, ale nevylučuje ani druhou verzi o neodborné manipulaci s municí. RFE/RL se zmiňuje i o tom, že by Zeman v případě potvrzení viny Ruska nebyl proti trestu v podobě vyloučení ruské společnosti Rosatom z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

 Zeman má jako prezident zejména ceremoniální pravomoci, ale často se vyjadřuje ve prospěch Ruska a je považován za nakloněného Moskvě, uvedla RFE/RL.

Agentura DPA napsala, že český prezident varoval před jakoukoli formou hysterie. Zatímco vláda premiéra Andreje Babiše z událostí ve Vrběticích obvinila ruské agenty, Zeman hovořil jen o „podezření“ a vyslovil se pro další policejní vyšetřování, uvedla DPA.

Rovněž agentura Reuters si povšimla toho, že Zeman považuje názor, že výbuchy způsobili ruští agenti, pouze ze jednu ze dvou teorií a že nevylučuje možnost, že šlo jen o nehodu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video