Členové strany Jiné Rusko zaútočili na českou ambasádu v Moskvě. Do budovy...

Členové strany Jiné Rusko zaútočili na českou ambasádu v Moskvě. Do budovy vhodili kouřovou bombu a na plot vyvěsili plakát Stop fašismu. | foto: Jiné Rusko

Naše tanky budou v Praze! Ruští nacionalisté se mstí za odstranění Koněva

  • 927
Neznámí lidé v neděli vyvěsili na plot velvyslanectví České republiky v Moskvě nápis Stop fašismu, údajně v reakci na odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze, píší ruská média. K činu se na svém webu přihlásila strana Jiné Rusko. České ministerstvo zahraničí útok odsoudilo, ruské diplomacii poslalo protestní nótu.

Skupina osob v maskách v neděli hodila do areálu ambasády několik dýmovnic. Při incidentu nebyl nikdo zatčen.

K akci se na svém webu přihlásila nezaregistrovaná strana Jiné Rusko, jejíž stoupenci sami sebe označují za nacionální bolševiky. 

Strana se hlásí k odkazu nedávno zemřelého kontroverzního politika Eduarda Limonova, jednoho z hlavních ideologů velkoruské nacionalistické levice. 

Na svém webu k útoku na ambasádu strana uvádí, že šlo o odpověď českým úřadům za odstranění Koněvovy sochy, které prý bylo „součástí všeobecné strategie evropských států na přezkoumání výsledků druhé světové války“.

„Když odmítají zásluhy sovětského národa ve věci boje s nacismem, vydávají se samy české úřady na cestu schvalování nacismu,“ konstatují na svém webu. Strana Jiné Rusko na něm vyzývá ruské ministerstvo obrany k odpovídajícím diplomatickým, „a bude-li to nutné nejen diplomatickým“ krokům, které by měly „přesvědčit evropské kolegy o tom, že rusofobie v jakékoli formě nezůstane bez trestu“.

Sochu Koněva v Praze 6 sundal jeřáb, Rusko mluví o vandalském činu

Text končí provoláním „Naše tanky budou v Praze!“ a „Rusko je všechno, vše ostatní nic“. Z přiložených fotografií je patrné, že akci provedli čtyři muži oblečení v černém a v maskách. Televize REN ve své zprávě uvedla, že policie po pachatelích akce pátrá.

K incidentu došlo i navzdory tomu, že v Moskvě platí kvůli koronavirové krizi až na výjimky zákaz vycházení, podotýká tisková mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová v oficiálním prohlášení na stránkách úřadu.  

Ministerstvo zahraničí poslalo ruské diplomacii protestní nótu. Podle úřadu je Rusko povinno ambasádu chránit.

„ČR odsoudila poškozování prostor diplomatické mise, které je hostitelská země povinna chránit. Záležitost budeme s ruskou stranou řešit,“ sdělil serveru iDNES.cz český ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

„Velvyslanectví ČR v Moskvě ruskému ministerstvu zahraničí dnes odesílá protestní nótu. Očekáváme, že ruské orgány záležitost řádně prošetří a přijmou potřebná opatření, aby se podobné incidenty v budoucnosti neopakovaly,“ dodal ministr zahraničí.

Sochu sovětského maršála Ivana Koněva, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku, odstranila radnice Prahy 6 minulý pátek. Proti postupu radnice ostře protestovali čeští komunisté, Rusko prostřednictvím svého pražského velvyslanectví i prezident Miloš Zeman. Starosta městské části Ondřej Kolář uvedl, že radnice k odstranění sochy využila nynější nouzový stav.

VIDEO: Takto v pátek odstraňovali sochu Koněva:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video