Rusové se snaží proniknout do Gruzie i na kolech, prchají také do Mongolska

  • 150
Fronta aut u hraničního přechodu Verchnij Lars-Kazbegi na rusko-gruzínské hranici už je dlouhá přes deset kilometrů a lidé v ní čekají řadu hodin, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Fronty Rusů utíkajících před mobilizací se začaly tvořit i na pozemních hranicích s Finskem, Kazachstánem nebo Mongolskem.

Plná letadla mířila například do Turecka a na mnoha hraničních přechodech se tvořily fronty, popsala agentura AP.

Mnoho Rusů se rozhodlo k odjezdu ze země poté, co prezident Vladimir Putin ve středu vyhlásil takzvanou částečnou mobilizaci. Začaly mizet letenky do zemí, s nimiž má Moskva bezvízový styk, což je Turecko, Arménie, Ázerbájdžán, ale i Srbsko. A fronty se začaly tvořit na pozemních hranicích nejen s Gruzií, ale také s Kazachstánem nebo Mongolskem.

Cesta přes přechod Verchnij Lars-Kazbegi je jediná možnost k překonání pozemní hranice z Ruska do Gruzie. Na přechodu Rusové nyní čekají dlouhé hodiny. Někteří dokonce přesedají na jízdní kola, aby se dostali na druhou stranu rychleji. Přes hranici totiž nelze přejít pěšky.

Kolony před rusko-finskou hranicí u přechodu Vaalimaa (23. září 2022)

„Ve frontě jsem stál od devíti od (čtvrtečního) rána a dostal jsem se na druhou stranu rychleji, protože, jak vidíte, tak jsem použil prostředek,“ řekl novinářům Rus z Voroněže, kterému se podařilo přejet do Gruzie na kole ve čtvrtek pozdě večer. „Zatím si pronajmu byt, pak se uvidí. Já mám ještě štěstí, protože můžu víceméně pracovat z domova,“ popsal své plány.

Většina z těch, s kým hovořila BBC na hranici, vysvětlila svůj odjezd z Ruska právě vyhlášením částečné mobilizace.

„Posledně jsme strávili na hranici asi hodinu a teď nám to trvalo přibližně 12 hodin,“ uvedl mladý pár, který byl nedávno v Gruzii na dovolené. Ruští pohraničníci podle této dvojice nechali všechny víceméně bez problémů projít, zatímco ti gruzínští odmítli několik lidí, kteří, jak se dvojici zdálo, mohli být původem z oblastí na Kavkazu.

Gruzie se bojí prchajících Rusů. My k sobě nikoho nepustíme, vzkazuje Pobaltí

Fronty na hranicích s Gruzií, Kazachstánem nebo Mongolskem zachycují také některá videa na sociálních sítích. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ve čtvrtek zprávy o frontách přesto označil za falešné.

Na hranici s Kazachstánem byly kolony aut tak dlouhé, že se někteří lidé rozhodli opustit své vozy a pokračovat pěšky.

Také na rusko-finské hranici je podle zpravodaje agentury Reuters rušnější provoz než obvykle. Z finské hranice ale zprávy o obrovských frontách nepřicházejí. Pro vstup do Finska na rozdíl od Gruzie potřebují Rusové vízum.

Rusko posílá protestující na frontu. Davy na letištích jsou fake, říká Kreml

Kreml tvrdí, že do zbraně bude povoláno 300 000 rezervistů s vojenskou zkušeností. Povolávací rozkazy se ale podle ruskojazyčného webu BBC doručují v Rusku ve velkém, dostávají je i lidé bez zkušeností z armády nebo muži nad 60 let.

„Radši si zlomím ruku, nohu, půjdu do vězení, cokoli, jen abych se vyhnul téhle záležitosti,“ řekl BBC k perspektivě, že by byl povolán do zbraně, muž z Kaliningradu.

Jedním z těch, komu se v posledních dnech podařilo dostat do Turecka, byl i jednačtyřicetiletý Jevgenij. Do Istanbulu dorazil s jedním kufrem a batohem a nyní má v plánu začít nový život v Izraeli. „Jsem proti této válce, nechci být její součástí. Nechci být vrahem, nebudu zabíjet lidi,“ svěřil se agentuře AP.

Někteří z Rusů se rozhodli uprchnout i do sousedního Běloruska, které je ale blízkým přítelem Ruska. Běloruský opoziční deník Naša Niva v této souvislosti informoval, že běloruské tajné služby již dostaly nařízeno, aby muže, kteří se vyhýbají odvodu, vypátraly v hotelích či pronajatých bytech a nahlásily ruským úřadům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video