Michail Pokov na archivním snímku

Michail Pokov na archivním snímku | foto:  CC-BY-ND, Creative Commons

Sibiřský maniak Vlkodlak zavraždil celkem 84 žen, věří Rusové

  • 23
Ruská policie obvinila sadistického sériového vraha Michaila Popkova, jehož soud již předloni poslal na doživotí za mříže, z dalších šedesáti vražd. Informovala o tom agentura TASS. Dosud se předpokládalo, že bývalý policista v 90. letech znásilnil a zabil dvaadvacet žen.

Popkov vraždil ve druhé polovině 90. let a jeho oběťmi se stávaly prostitutky, ale také například učitelka nebo prodavačka. Jako policista dlouho unikal podezření, přestože ho prý už v roce 1998 identifikovala jedna ze dvou dívek, které útok přežily. V roce 2012 byl pak při obnoveném vyšetřování usvědčen a následně odsouzen k nejvyššímu trestu, tedy na doživotí.

Podle výsledků nového vyšetřování zabil Popkov, jemuž dala ruská média přezdívky Vlkodlak nebo Čistič z Angarska, v průběhu dvaceti let v Irkutské oblasti na Sibiři dohromady nejméně 84 žen. Věk obětí se pohyboval od 16 do 40 let. Jejich sociální status a postavení ve společnosti se přitom značně lišily.

Během obnoveného vyšetřování oživila policie více než 350 podobných případů z minulých let. Kriminalisté vyslechli přes 900 svědků, bylo exhumováno 20 těl.

Reportáž ruské televize NTV z vyšetřování Popkovových vražd:

Dodatečně byla znovu prohledána místa činů, a to i v odlehlých a těžko přístupných místech, například v lesích, rybnících nebo bažinatých oblastech. Přitom se našly pozůstatky těl z doby před 15 až 20 lety, osobní věci obětí a vražedné zbraně.

V Rusku řádili někteří z nejhorších sériových vrahů moderní historie. V roce 2007 byl odsouzen na doživotí Alexandr Pičuškin, který v Moskvě zavraždil 48 lidí. Média mu dala přezdívku Šachový vrah, neboť plánoval zabít 64 lidí - přesně tolik je totiž políček na šachovnici.

Nejslavnější zůstává Andrej Čikatilo, profesor technického institutu, který v letech 1978 až 1990 zabil v Rostově na Donu 53 lidí, především dětí. Před usmrcením je pohlavně zneužíval, vyšetřování u něj prokázalo i kanibalistické sklony. V roce 1994 byl popraven.

Angarsk, Irkutská oblast, Rusko

Angarsk, Irkutská oblast, Rusko

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video