(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Východ Ruska zasáhlo zemětřesení, záchranáři pátrají po ztracené lodi

  • 1
Podmořské zemětřesení o předběžné odhadnuté síle 6,4 zaznamenala ve středu u východního pobřeží Ruska americká geologická služba USGS. Varování před případnou přívalovou vlnou tsunami nebylo bezprostředně po otřesech vydáno, pohřešuje se ale rybářská loď s 21 námořníky.

Epicentrum zemětřesení se nalézalo 41 kilometrů východně od vesnice Nikolskoje na Beringově ostrově u pobřeží Kamčatky, otřesy vycházely z hloubky asi deseti kilometrů.

Seizmologové z Ruské akademie věd podle agentury Interfax zaznamenali v Beringově moři celkem tři otřesy během jediného hodiny, a to o magnitudu 6,2, pět a 4,9.

„V důsledku všech tří zemětřesení k obětem a škodám nedošlo, tsunami nehrozí,“ uvedla kamčatská správy ministerstva pro mimořádné situace s tím, že všechny budovy ve vsi Nikolskoje, jediné osadě v dané oblasti, otřesy ustály bez poškození.

Ruská média z Dalného východu informují především o dosud bezvýsledném pátrání po rybářské lodi Vostok s 21 námořníky na palubě, která se pohřešuje v severozápadní části rozbouřeného Japonského moře.

Ruští záchranáři podle agentury TASS zachytili nouzový signál z lodi ve čtvrtek o osmé ráno místního času, tedy asi hodinu před středoevropskou půlnocí. Po lodi, která plula z Jižní Koreje na Sachalin, pátrají dvě záchranná plavidla, dva vrtulníky a jeden letoun. Zatím se podařilo najít dvě záchranné vesty z pohřešované lodi, avšak žádné trosečníky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video