Letadlo v Moskvě přejelo při vzletu dráhu, pak pokračovalo v letu na Krym

  • 348
Ruský Boeing 737 společnost S7 Airlines v pondělí přejel při startu z moskevského letiště Domodědovo vzletovou dráhu. Letadlo vzedmulo oblak prachu v místech, kde skončil asfalt, a poničilo osvětlení u dráhy. Přesto se však nakonec vzneslo a bezpečně přistálo. Po bezpečném přistání na Krymu bylo odstaveno.

Incident zachytily bezpečnostní kamery na moskevském letišti. Pilotům Boeingu 737-800 se podařilo situaci zvládnout a bezpečně přepravit více než 150 pasažérů na palubě do cílové destinace v Simferopolu na Krymu.

Letadlo při vzletu poškodilo pět lamp, provoz na letišti incident však nijak nenarušil. Potíže při startu mohly být zapříčiněny mimo jiné i přetížením letadla.

Ruský dopravce potvrdil, že nastala krizová situace, která však nezabránila posádce uskutečnit plánovaný let a bezpečně přistát. Po příletu technici letadlo podrobili kontrole a opravili škody na podvozku. To bylo příčinou zdržení zpátečního letu. Podle serveru Flightradar24 je letadlo nyní mimo provoz.

Společnost S7, dříve známá jako Sibir Airlines, patří k největším leteckým společnostem v Rusku. Za posledních 20 let čelila hned několika tragédiím. V roce 2001 byl její letoun omylem sestřelen při letu z Tel Avivu do Novosibirsku raketou ukrajinské armády. 

V roce 2006 pak došlo k nehodě při přistání letounu v Irkutsku, kde po chybě posádky letadlo nedobrzdilo na mokré dráze a narazilo do betonové zídky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video