Muzeum blokády Leningradu v ruském Kirovsku (27. ledna 2014)

Muzeum blokády Leningradu v ruském Kirovsku (27. ledna 2014) | foto: AP

Nebylo by lepší kapitulovat? Rusy pobouřila kacířská myšlenka

  • 259
Ruská nezávislá televize Dožď si zavařila. Na 70. výročí proražení nacistické blokády Leningradu se zeptala diváků, zda nebylo lepší kapitulovat a ušetřit tak statisíce životů. Nyní ji pro podezření z extremismu začaly vyšetřovat úřady.

"Prokuratura Petrohradu vede prověrku o případném přestoupení zákona, tedy zda televizní stanice překročila všechny přípustné meze před pamětním datem definitivního proražení blokády," oznámil úřad na svém webu.

Velký hlad

Blokáda Leningradu trvala téměř 900 dnů. V obleženém městě zahynul až milion lidí, 90 procent z toho zavinil hlad. Příčinou byl i fakt, že už na počátku války se terčem mohutného náletu staly sklady, kde vedení města nechalo shořet zásoby potravin. Během dlouhé zimy 1941 až 1942 se denní potravinová dávka snížila až na příslovečných 125 gramů chleba.

Během blokády bylo možné město zásobovat pouze letecky nebo přes zamrzlé Ladožské jezero. Obklíčení s cílem vyhladovět ohnisko bolševické revoluce je považováno za jeden z největších válečných zločinů proti lidskosti. Otec prezidenta Putina byl jako voják na předpolí města těžce zraněn.

"Nevylučujeme, že v daném případu může jít o extremismus, tedy o trestný čin," upřesnila podle agentury ITAR-TASS Marina Nikolajevová z prokuratury. Dožď se zapřísahá, že plně chápe pobouření veteránů, kteří blokádu Leningradu přežili, i dalších obyvatel města na Něvě.

Na slova mluvčího prezidenta Vladimira Putina, že stanice se "za nekorektní anketu" ani pořádně neomluvila, zareagovala ředitelka televize Natalja Sindějevová tím, že z obrazovky přednesla jménem stanice další, zcela oficiální omluvu a připustila, že "velice citlivý problém vyžadoval přiměřeněji formulovat dotaz". Odmítla však "přinést oběti" na oltář krvežíznivého pobouření, tedy vyhodit redaktory, kteří spornou anketu vymysleli.

Anketa pobouřila i poslance ruského parlamentu, kteří ji přirovnávali k rehabilitaci nacismu. Po prokurátorské prověrce volali i zastupitelé v Petrohradu. Dotaz vzápětí zmizel ze stránek stanice na internetu a v sociálních sítích, šéfredaktor se omluvil.

Podle serveru newsru.com se skandální anketa mohla stát jen záminkou k již dlouho připravovanému útoku na stanici. Ředitelka televize předpokládá, že nespokojenost úřadů ve skutečnosti vyvolaly reportáže o zjištěních opozičního politika Alexeje Navalného o přepychových vilách vysoce postavených členů vládnoucí strany Jednotné Rusko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video