Žena v roušce prochází po moskevské ulici. (10. března 2020)

Žena v roušce prochází po moskevské ulici. (10. března 2020) | foto: AP

Ruští miliardáři skupují plicní ventilátory, mouka je nezajímá, píše list

  • 232
Bohatí Rusové skupují plicní ventilátory, zatímco ve venkovských regionech je jich akutní nedostatek. Podle listu The Moscow Times se miliardáři snaží zásobit nákladným zařízením, aby si zajistili přežití v případě těžšího průběhu nemoci COVID-19. „O mouku nebo pohanku, které vykupují obyčejní Rusové, se tihle lidé nezajímají,“ uvedl list.

Podle redaktorů deníku stojí jedno ventilační zařízení zhruba dva miliony rublů (640 000 korun), což je pro běžné občany Ruské federace nedostupná částka. Prodejci přesto nejsou schopni uspokojit objednávky a na většinu zájemců se nedostane, napsal The Moscow Times.

Epidemie koronaviru

„Máme nekonečně objednávek, ale na skladě není nic,“ řekl listu jeden z prodejců.

Zhruba čtvrtina plicních ventilátorů, které mají k dispozici ruské nemocnice, se nachází v Moskvě a v Petrohradu.

Do ostatních měst sice ministerstvo zdravotnictví posílá peníze, ale koupit ventilační přístroje není možné. Mnohde se musejí spolehnout na starší a méně kvalitní aparáty.

V Rusku úřady k dnešnímu dni evidují 306 osob nakažených koronavirem, jedna žena nemoci COVID-19 podlehla.

Rusko poskytne pomoc Itálii

Ruská armáda však počínaje nedělí přepraví lékařskou pomoc směřující do Itálie. Vyšle také armádní experty, aby zemi nejvíce postižené pandemií v boji s koronavirem pomohla. 

Kamery, deportace, skepse. Rusko reaguje na koronavirus zvýšeným dohledem

Ruské ministerstvo obrany pošle do Itálie osm týmů vojenských lékařů, speciální dezinfekční vozidla a další zařízení. Podle agentury Interfax odcestuje do Itálie zhruba stovka armádních specialistů v oborech virologie a epidemiologie.

Itálie v sobotu ohlásila zatím nejvyšší počet úmrtí za 24 hodin: nemoci COVID-19 tam za den podlehlo téměř osm set lidí. Virus tam celkově usmrtil už téměř 5 000 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video