Senátní komise

Senátní komise | foto: AP

Šířili fake news a lobbovali za Trumpa, obviňují americké služby Rusko

  • 102
Rusko šířilo v USA ukradené informace s cílem podkopat legitimitu amerických prezidentských voleb, zaznělo ve středu před výbory pro tajné služby amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů. Podle agentury AP představili současní i bývalí vládní činitelé „zlověstný portrét“ ruských kybernetických útoků na Spojené státy.

Rusové podle vysoce postaveného činitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Billa Priestapa „používali falešné zprávy a propagandu“ a používali také on-linové sociální služby k jejich rozšíření mezi co nejvíce lidí. Priestap tvrdí, že Moskva se do záškodnické aktivity v období voleb pouštěla i v minulosti, internet ale „dovolil Rusku mnohem víc“ než kdy předtím.

V nesrovnatelně větším „měřítku a agresivitě“ bylo v loňských volbách primárním cílem živit nespokojenost a podpořit republikánského kandidáta Donalda Trumpa, který nakonec vyhrál. Priestap řekl, že věří, že se Rusové nadále budou snažit i pomocí kybernetických útoků situaci v USA ovlivňovat.

Také bývalý americký ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson ve středu před výborem pro tajné služby Sněmovny reprezentantů, který rovněž vyšetřuje ruskou roli v loňských prezidentských volbách v USA, hovořil o tom, že Moskva chtěla ovlivnit hlasování. „V roce 2016 ruská vláda pod vedením samotného Vladimíra Putina organizovala kybernetické útoky na naši zemi s cílem ovlivnit naše volby - jednoduše a prostě,“ řekl Johnson.

Podle něho ale Rusové nebyli s to zasáhnout přímo do systému sčítání odevzdaných hlasů. Dodal, že sám nemůže posoudit, jaký mělo vliv na veřejné mínění a následné volby ukradení e-mailů šéfa kampaně demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, které podle amerických tajných služeb odcizili ruští hackeři a které publikoval server WikiLeaks.

Ruský vliv na volební kampaň v USA vyšetří exšéf FBI Mueller

Johnson tak vyjádřil podobný názor, jaký sdělil i loni krátce po volbách. „Nezjistili jsme nic, co bych charakterizoval jako významné,“ prohlásil v prosinci Johnson. „Tu a tam byly menší incidenty, které se dají očekávat, ale nic vážného,“ dodal.

V USA se vyšetřuje ruské vměšování do voleb na více úrovních. Kromě výborů Kongresu zkoumá záležitost po vlastní linii zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, kterého tímto úkolem pověřilo amerického ministerstvo spravedlnosti. Trump a jeho vláda pohlížejí na vyšetřování s nelibostí. Prezident ho označil za hon na čarodějnice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video