ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Aplikace Apple Pay ze mě udělala gaye, tvrdí Rus a společnost žaluje

  • 98
Netradiční žalobu bude projednávat moskevský soud v polovině října. Rus viní společnost Apple, že způsobila změnu jeho sexuální orientace spojenou s morální a psychickou újmou. Podle agentury AFP žádá jako odškodné milion rublů (asi 362 tisíc korun). Společnost Apple se k případu zatím nevyjádřila.

Moskvan si do aplikace Apple Pay objednal kryptoměnu Bitcoin. Namísto očekávaných Bitcoinů však obdržel GayCoiny – kryptoměnu LGBT+ menšiny.

Muž tvrdí, že kryptoměna přišla se vzkazem: „Neodsuzuj, dokud to nezkusíš“. Po této zprávě podle jeho vlastních slov napadlo, že je to vlastně pravda. „Rozhodl jsem se tedy vyzkoušet stejnopohlavní vztah,“ uvedl v žalobě.

„Nyní mám přítele a vůbec nevím, jak to vysvětlit rodičům,“ dodal. Jeho život se údajně změnil k horšímu a už nikdy nebude normální. Za vinu to dává právě společnosti Apple, která ho „donutila k homosexualitě pomocí manipulace“.

„Tyto změny mi způsobily morální a psychickou újmu,“ stěžuje si. Jeho advokátka Sapizhat Gusnijevová uvedla, že žaloba je oprávněná, neboť společnost Apple nese zodpovědnost za všechny svoje aplikace. A to i za ty, které poskytuje třetí strana.

Společnost Apple se zatím k žalobě nevyjádřila.

Kryptoměna GayCoin vznikla v roce 2017 a aktuální hodnota je jedna mince GAY za 0,0160 dolaru (tedy asi půl koruny). Podle tvůrců má podpořit osoby s menšinovou sexuální orientací.

Ačkoli je homosexualita v Rusku legální od roku 1993, předsudky vůči členům LGBT+ menšiny jsou stále hojně rozšířené a členové komunity čelí útlaku a dalším represím včetně společenských stigmat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video