Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabránili jsme válce, tvrdí ruští veteráni. Příznivců invaze přibývá

  10:23
Za deset let stoupl na téměř dvojnásobek počet Rusů, kteří schvalují okupaci Československa v srpnu 1968. Nyní je jich mírně více než odpůrců vpádu vojsk. Ukázal to celoruský průzkum veřejného mínění agentury FOMnibus. Téměř polovina Rusů podle něj buď o invazi neví, nebo na ni nemá názor.
Takto bylo popsané centrum Jihlavy v roce 1968. V pozadí je vidět brána Matky...

Takto bylo popsané centrum Jihlavy v roce 1968. V pozadí je vidět brána Matky Boží. | foto: archiv

V těchto dnech noviny Náš čas z Rostovské oblasti na jihu Ruska přinesly článek o srpnové invazi, který pod titulkem „Vojáci čestně splnili svůj úkol“ tyto „hrdiny“ oslavuje a okupaci Československa označuje za nezbytnou. 

„Šlo o zákonitou obrannou reakci na velice pravděpodobnou agresi NATO,“ uvádí autor článku s odvoláním na veterány a dodává, že zcela odpovídala „závazkům a duchu“ Varšavské smlouvy. A chválí veterány, že zabránili vypuknutí války.

„Důvodem změny pohledu Rusů na srpen 68 může být celková rehabilitace SSSR ze strany Kremlu,“ říká analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Na oficiální úrovni se nic nezměnilo. Pokud jde o postoj Ruské federace k invazi sovětských vojsk a dalších armád Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 do Československa, stále platí slova pronesená prvním ruským prezidentem Borisem Jelcinem v roce 1993. „Vpád odsuzujeme jako agresi, jako útok na svrchovaný, samostatný stát, jako vměšování do jeho vnitřních záležitostí,“ řekl Jelcin. 

Podobně se k tomu postavil i jeho nástupce Vladimir Putin, který při návštěvě Prahy dokonce za vpád sovětských vojsk jako představitel hlavního nástupnického státu SSSR přiznal i díl viny. „Musím vám říci naprosto otevřeně, že samozřejmě neneseme žádnou právní odpovědnost, ale mravní odpovědnost tady je,“ dodal v roce 2006 v Praze Putin

Invaze 400 tisíc vojáků SSSR

  • Z půl milionu vojáků intervenčních vojsk Varšavské smlouvy tvořili vojáci Sovětské armády čtyři pětiny. Druhým největším kontingentem okupačních sil bylo 25 tisíc Poláků.
  • V listopadu 1968 se polské, bulharské, maďarské a německé divize z ČSSR stáhly, ale sovětská armáda jen částečně. V počtu 150 tisíc mužů zůstala sovětská okupační vojska v Československu až do roku 1991.

„Tyto oficiální ruské postoje zůstávají v platnosti,“ potvrzuje to podobně jako představitelé české diplomacie i analytik Havlíček. Tím, co se ale výrazně mění, jsou postoje ruské veřejnosti. Vyplývá to z celoruského srpnového průzkumu agentury FOMnibus, z něhož citovala agentura RIA Novosti. Unikátní průzkum porovnává dnešní postoje s identickým deset let starým průzkumem z roku 2008. 

Na otázku, zda se tehdejší vedení Sovětského svazu v čele s Leonidem Iljičem Brežněvem zachovalo správně, když invazi 21. srpna 1968 nařídilo, odpovědělo 26 procent dotázaných, že ano. To je téměř dvojnásobek oproti roku 2008, kdy invazi z roku 1968 označilo za správný krok 15 procent Rusů. 

Navíc, zatímco tehdy byl počet těch, kteří vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa odsuzovali výrazně vyšší než počet Rusů, kteří s ním souhlasili (30 ku 15 procentům), dnes je počet odpůrců invaze nižší než jejích příznivců (25 ku 26 procentům). Zbytek respondentů o srpnu 1968 nic neví nebo odmítl odpovědět.

Havlíčka výsledky průzkumu i s ohledem na jeho osobní zkušenosti z pobytu v Rusku nepřekvapují. „Je to výsledek celkových snah dnešního ruského vedení o rehabilitaci doby Sovětského svazu,“ říká.

Merkelová: Stateční lidé v ČSSR přispěli ke sjednocené Evropě

Okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v roce 1968 považuje německá kancléřka Angela Merkelová za smutné vyvrcholení politiky útisku ze strany Sovětského svazu. Stateční lidé v Československu podle ní v dalších letech přispěli ke sjednocené Evropě. Invaze, na které se podílely i jednotky tehdejší Německé demokratické republiky, podle Merkelové násilně ukončila hnutí, které prosazovalo socialismus s lidskou tváří, tlumočil názor kancléřky její mluvčí Steffen Seibert.

Zdroj: ČTK

„Zdůrazňují se pozitivní stránky tehdejšího režimu a naopak se bagatelizují zločiny a problémy SSSR a jeho tehdejších vůdců. Rehabilitováni jsou jak J. V. Stalin, tak i Leonid Brežněv, na jehož politiku ‚stability‘ jakoby Vladimír Putin dnes navazoval,“ dodává analytik.

Podle jeho názoru proto není překvapivé, že mezi Rusy, především mezi starší generací, stále přetrvávají také lživá zdůvodnění invaze, která tehdy šířila oficiální komunistická propaganda.

Nutnost srpnové invaze obhajují její zastánci nejčastěji tím, že „byla taková doba“. Téměř pětina příznivců invaze například dodnes tvrdí, že vpád vojsk „zabránil občanské válce v Československu“ a víc než desetina z nich uvádí, že vojska Varšavské smlouvy „pozvala československá vláda“.

Mezi odpůrci převažuje počet Rusů, kteří odpověděli, že invaze byla špatná, protože „Češi a Slováci měli právo na to, samostatně se rozhodnout, jaké chtějí ve své zemi politické uspořádání“. Tento postoj ale zastává jen šest procent ze všech dotázaných.

Pozoruhodné také je, že počet příznivců invaze výrazně vzrostl přesto, že většina Rusů stejně jako před deseti lety i dnes ví, že Češi a Slováci okupační vojska nevítali a invazi se stavěli na odpor.

Postoj Rusů mění Krym

Otázkou zůstává, zda se vzrůstající podpora ruské veřejnosti invazi do Československa nějak projeví i v oficiálních postojích Vladimira Putina a jeho vládní garnitury.

Havlíček tvrdí, že i na základě posledního incidentu během loňské návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Rusku, kdy se premiér Dmitrij Medveděv za novinový článek schvalující okupaci v srpnu 1968 veřejně omluvil, ke změně nedojde. 

„Kreml se za takové věci omluví, ale zároveň se postoje schvalující invazi budou vždy vracet zpět,“ soudí Havlíček. „Na kladný pohled Rusů na invazi do Československa mohou mít vliv i takové věci, jako je anexe Krymu. I tu totiž oficiální ruská propaganda nazývá jinak,“ dodal analytik.

Srpen68 - články k výročí
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...