Donští kozáci před stadionem Rostov Arena (13. května 2018)

Donští kozáci před stadionem Rostov Arena (13. května 2018) | foto: Profimedia.cz

Fotbalový šampionát ohlídají i kozáci. Bičíky necháme doma, slibují

  • 29
Více než tři sta kozáků bude po dobu fotbalového mistrovství světa pomáhat ruským policistům střežit veřejný pořádek v Rostově na Donu. Představitelé donských kozáků slibují, že zahraniční fanoušky nebudou pro nic za nic mlátit a vůči homosexuálům se budou chovat zdrženlivě.

Kozáci by měli střežit veřejný pořádek v centru města, u stadionu Rostov Arena, ve fanzoně na Divadelním náměstí a v okolí letiště, píše ruský zpravodajský web newsru.com. Vedení kozáctva tvrdí, že budou neozbrojení a doma nechají i proslulé nagajky, tedy krátké bičíky s kulatým držadlem.

„Pokud policie zakročí proti nějakému přestupku, tak se jí pokusíme všemožně pomoci. Fanoušky můžeme pokárat a požádat je, aby se chovali slušně,“ řekl kozák Dmitrij Voskresov, podle nějž jeho druzi nebudou ani udělovat pokuty. Fyzické násilí však výslovně nevylučuje. „Pokud policie bude někde něco rozhánět, tak jí můžeme přijít na pomoc,“ dodal Voskresov.

Hluboce konzervativní hnutí také slibuje, že v době fotbalového svátku bude tolerantní k projevům homosexuality. Zároveň se však zavazuje hájit „rodinné hodnoty“. „Pokud uvidíme, že se na mistrovství světa líbají dva muži, tak na ně upozorníme policii a dál už to bude její věc,“ zamýšlí se koordinátor kozáků Oleg Barannikov.

„Našimi hlavními hodnotami jsou pravoslavná víra a rodina. Příliš mnoho kozáků se dožilo doby, kdy jsou tyto hodnoty ničeny,“ vzkázal Barannikov dva týdny před tím, než se v Rostově utká Brazílie se Švýcarskem. Milionové město na Donu očekává také zástupy fanoušků z Uruguaye, Saúdské Arábie, Jižní Koreje, Mexika, Islandu a Chorvatska. 

Kozáci se původně měli zapojit i do organizace šampionátu v Moskvě. Jenže letos 5. května se s nagajkami vrhli na účastníky opoziční demonstrace, kterou v centru hlavního města dva dny před inaugurací Vladimira Putina svolal Alexej Navalnyj (čtěte zde: Dohra tvrdého zásahu v Moskvě: opozičník Navalnyj dostal měsíc vězení). Moskevská radnice poté rozhodla, že kozáci v hlavním městě na pořádek dohlížet nebudou.

Kozáci v dobách carského Ruska střežili jihoruské stepi před nájezdy nepřátel. Za sovětské éry jejich tradice ustoupily, prezident Putin však jejich oddíly legalizoval. Kozáci se podíleli i na připojení Krymu a zapojili se do proruské vzpoury v Donbasu. Především na jihu Ruska často útočí na opoziční demonstrace. V únoru 2014 třeba kozácká hlídka zbila v Soči členky Pussy Riot.

19. února 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video