Rostov na Donu se chystá na mistrovství světa ve fotbale (30. května 2018)

Rostov na Donu se chystá na mistrovství světa ve fotbale (30. května 2018) | foto: Reuters

Svátek fotbalu se blíží, Rusové schovávají ošklivé vesnice za ploty

  • 172
Ruské úřady se před blížícím se mistrovstvím světa ve fotbalu snaží zamaskovat vše, co by kazilo příznivý dojem. Pod falešnými fasádami a za ploty mizí zchátralé domy, místy i celé osady.

„Obyvatelé osady Glebovskij u Moskvy se jednoho rána probudili a zjistili, že před domy jim stojí třímetrový plechový plot, obklopující silnici, po které budou během šampionátu projíždět autobusy s francouzským týmem a novináři,“ vylíčila televize Dožď. Kvůli plotu teď někteří obyvatelé ani nemají přístup k vstupním dveřím do svého domku.

„Nikdo se nás na nic neptal. Úřady tak rozhodly - a hotovo. Ještěže jsem byla doma, podařilo se mi zařídit vchod přes zahradní branku,“ vylíčila jedna z obyvatelek. „Schovali nás za plotem. Proč schovávají domy? Domy jsou takové, jaké jsou,“ zlobila se její sousedka. Teď se tu prý cítí jakoby žila v Černobylu, tedy na místě jaderné katastrofy, odkud se všichni lidé museli vystěhovat. (Jak plot vypadá, najdete v článku The Times zde.)

Osada podle televize ale vypadá zhruba stejně jako v době, kdy ji naposledy navštívili zahraniční hosté - a to bylo v zimě 1941, kdy se němečtí vojáci pokoušeli dobýt Moskvu.

„Vzhled se od té doby příliš nezměnil a zůstalo by tomu tak dalších 77 let, 2018 nebýt nového přepadení v podobě mistrovství světa. Co dělat? Stařičký stadion ještě lze dát rychle do pořádku, aby posloužil k tréninkům, ale co se vším ostatním? Řešení se našlo ještě před příjezdem Francouzů,“ poznamenala stanice o důvodech vztyčení třímetrového plotu „na všech ulicích, vedoucích ke stadionu“, aby fotbalisty a novináře uchránila od ošklivého výhledu.

Jako když přijede Putin

V Nižním Novgorodu se zase rozhodli dvě desítky zchátralých domů v havarijním stavu zakrýt plakáty se zobrazením úhledných staveb, čili „falešnými fasádami“, jak napsal list Moskovskij komsomolec. V Rostově má být takových plakátů s fasádami 250.

„Ruské úřady se nikoliv poprvé snaží před hosty zakrýt výhledy, za které by se styděly. Návštěvy prezidenta Vladimira Putina v regionech jsou často provázeny zoufalými pokusy dát místa do pořádku,“ poznamenal britský list The Times (psali jsem zde: Putin odjel, město sklidilo květiny a srolovalo Potěmkinův trávník).

„Ve všech městech, kde se šampionát odehraje, zavádějí omezení na vstup, policie hromadně prověřuje obydlí a chytá občany, kteří zde nemají stálé bydliště,“ napsal server Newsru.com. Na jednom ostrově v Kaliningradu, kde kromě fotbalového stadionu jsou i obytné domy, zavedli zvláštní režim, a tak všichni místní potřebují propustky, aby se vůbec dostali domů.

Poslechněte si oficiální song mistrovství světa ve fotbale 2018:

25. května 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video