Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Seberme Rusům turistická víza, chce Finsko a Estonsko. Peskovovi se to nelíbí

  14:36
Premiérky Estonska a Finska se vyslovily pro to, aby Evropa přestala Rusům udělovat turistická víza. Dosud platí, že Rusové mohou na víza udělená například Finskem volně cestovat do většiny z 26 zemí schengenského prostoru. Rusové se kvůli sankcím, jimiž EU reagovala na únorovou ruskou invazi na Ukrajinu, nemohou do zemí Evropské unie dostat letecky.
Ruští turisté čekají na finském hraničním přechodu Nuijamaa na pasovou...

Ruští turisté čekají na finském hraničním přechodu Nuijamaa na pasovou kontrolu. (28. července 2022) | foto: Profimedia.cz

Ale často jezdí právě do Finska či Estonska, odkud už případně mohou letecky pokračovat do dalších evropských destinací. Proti udělování víz Rusům se vyslovil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to naopak považuje za nerozumné.

Estonsko a Finsko se chtějí s ostatními unijními zeměmi dohodnout na pauze v udělování víz ruským občanům. Podle nich by nemělo být Rusům umožňováno trávit dovolenou v Evropě, zatímco jejich vláda vede válku proti Ukrajině. Estonská premiérka Kaja Kallasová dnes na twitteru napsala, že „návštěva Evropy je výsada, nikoli lidské právo“ a že nastal čas „ukončit turistiku z Ruska“.

Finská premiérka Sanna Marinová v pondělí řekla finské televizi Yle, že „není správné, že zatímco Rusko vede agresivní, brutální útočnou válku v Evropě, Rusové mohou žít normální život, cestovat po Evropě a být turisty“.

Ruský turista Boris Surovcev rád jezdí k finským jezerům. (28. července 2022)

Estonsko i Finsko sousedí s Ruskem a jsou členy EU, která po invazi zakázala lety z Ruska. Rusové však mohou do obou států cestovat po zemi a zjevně pak odtud odlétají do jiných evropských destinací.

Televize Yle minulý týden informovala, že ruské společnosti začaly nabízet přepravu z Petrohradu na finská letiště v Helsinkách a Lappeenrantě, která mají přímá spojení s některými městy v Evropě. Z druhého největšího ruského města je to do Helsinek zhruba 300 kilometrů.

Některé unijní státy už Rusům víza přestaly udělovat, například Lotyšsko tento měsíc. O udělování víz Rusům mají jednat unijní ministři zahraničí na neformálním summitu 31. srpna v Praze. „Věřím, že na příštích zasedáních Evropské rady bude téma probíráno ještě intenzivněji. Můj osobní postoj je takový, že turistika by měla být omezena,“ řekla Marinová, jejíž země s Ruskem sdílí 1340 kilometrů dlouhou společnou hranici.

Jste pro zrušení turistických víz do zemí EU pro Rusy?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 16. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

K zastavení udělování víz Rusům vyzval Západ v pondělním rozhovoru s deníkem The Washington Post také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj by se přitom zákaz měl týkat všech Rusů. „Obyvatelé (Ruska) si vybrali tuto vládu a nebojují proti ní, nehádají se s ní, nekřičí na ni,“ prohlásil Zelenskyj. Prezident zdůraznil, že nejdůležitějšími sankcemi proti Rusku je uzavírání hranic. Domnívá se přitom, že Rusové by si měli žít ve vlastním světě, dokud nezmění své myšlení.

Příhraniční byznys bude na restrikcích tratit

Od 15. července, kdy Moskva uvolnila cestovní opatření přijatá v souvislosti s šířením nemoci covid-19, množství ruských turistů mířících do Finska roste. Finsko samo zrušilo cestovní omezení už koncem června.

Na Krym, nebo k Bajkalu? Odříznutí Rusové přivykají „vnitřnímu turismu“

Přijíždějících ruských návštěvníků je pořád méně než před pandemií, v tomto měsíci však Finsko zaznamenalo už přes 185 tisíc překročení hranice, zatímco v červnu to bylo 125 tisíc. V červenci Finsko vydalo podle mediálních zpráv Rusům přes 10 tisíc nových víz.

Stanice YLE minulý týden popsala, že ruské firmy už začaly nabízet výlety autem z Petrohradu na letiště v Helsinkách či Lappeenrantě. A autobusoví dopravci v Petrohradě hlásí zvýšený zájem o výlety do Finska.

„Nabízíme zájezdy každé dva dny a posledních několik týdnů máme pořád plno,“ uvedl Sergej Ivanov z dopravní společnosti Balt Car. Řada lidí chce z Finska pokračovat dál letadlem, a obejít tak zákaz letů z Ruska.

Mnoho Finů je solidárních s Ukrajinci, ruští turisté ovšem pro finská pohraniční města představují významný zdroj příjmů. Podnikatelé v oblasti Lappeenranty se proto obávají chvíle, kdy ruští turisté zmizí.

Tunely pod Helsinkami, armáda záložáků. Finové jsou na válku připraveni

„Je to absurdní. Co získáme izolací řadových ruských občanů?“ táže se Mohamad Darwich, který působí jako výkonný ředitel supermarketu Laplandia Market, jenž se nachází pouhých pár minut od ruské hranice. „Pro místní lidi a podniky to bude obrovský problém,“ dodává.

Lidé žijící na opačných stranách hranice byli tradičně v úzkém kontaktu, pandemie a válka to ale zcela změnila. Surovcev má pětileté vízum a Finsko navštěvuje až desetkrát ročně. Teď má strach, že plánovaná omezení by mohla jeho cesty do severské země ukončit. „Byl bych hodně smutný a zklamaný. Doufám, že válka brzy skončí,“ říká.

Peskov doufá ve „zdravý rozum“

Další země schengenského prostoru, které sdílejí hranici s Ruskem – Estonsko, Lotyšsko, Litva a Polsko – už ruská víza omezily. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý varoval, že Rusko bude na navrhované finské restrikce „reagovat velmi negativně“.

Podle agentury Interfax nicméně doufá, že evropští lídři v otázce omezování víz pro ruské občany zachovají „zdravý rozum“. „Je pravidlem, že podobná prohlášení přicházejí ze zemí, které jsme už označili za nepřátelské. A ve svém nepřátelství jdou mnohé až do bezvědomí,“ uvedl Peskov s tím, že podobná slova tyto země volily už před osmdesáti lety.

Po Putinových stopách. Rusko chystá nové turistické lákadlo, výlety na Sibiř

„Myslím, že se postupně objeví zdravý rozum a ti, kdo dělají podobná prohlášení, přijdou k rozumu,“ dodal. Vysoce postavený muž Kremlu patří k velkým kritikům Západu, nemá však problém poslat tam svou rodinu. Luxusu a výhod života ve vyspělých zemích si ještě nedávno užívala jak Peskovova žena Taťjana Navková, tak dcera Jelizaveta Peskovová.

Ta před válkou studovala na prestižních školách ve Francii a jako asistentka poslanců se dostala i do Evropského parlamentu v Bruselu. Po válce na ni však dopadly sankce uvalené na Peskova a jeho rodinu. Dívka si tehdy stěžovala, že jsou sankce nefér.

K zastavení udělování víz Rusům vyzval Západ v pondělním rozhovoru s deníkem The Washington Post také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj by se přitom zákaz měl týkat všech Rusů.

„Obyvatelé (Ruska) si vybrali tuto vládu a nebojují proti ní, nehádají se s ní, nekřičí na ni,“ prohlásil Zelenskyj. Prezident zdůraznil, že nejdůležitějšími sankcemi proti Rusku je uzavírání hranic. Domnívá se přitom, že Rusové by si měli žít ve vlastním světě, dokud nezmění své myšlení.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...