Prezident Vladimír Putin navštívil po uvalení sankcí moskevský obchod s...

Prezident Vladimír Putin navštívil po uvalení sankcí moskevský obchod s potravinami. | foto: Reuters

Embargo stojí každého Rusa dva tisíce ročně, kvalita jídla se propadá

  • 838
Embargo na dovoz západních potravin stojí každého Rusa 4 380 rublů (1 915 korun) ročně. Vyplývá to z analýzy ruských ekonomů, kterou v pondělí zveřejnila ruská média. Experti navíc upozorňují, že ruské potraviny za poslední tři roky ztratily na kvalitě.

Experti z Ruské prezidentské akademie národního hospodářství a veřejné správy ve své analýze došli k závěru, že v důsledku potravinového embarga ceny zboží, které se nesmí dovážet ze Západu, vyrostly o tři procenta. Informoval o tom list Vědomosti.

Odborníci zdůrazňují, že kvůli embargu podražilo i zboží, na které se zákaz dovozu nevztahuje - v průměru o 2,9 procenta. Každý Rus tak v průměru ročně zaplatí v obchodě 4 380 rublů navíc, všichni obyvatelé Ruska 600 miliard rublů (asi 261 miliard korun). Ruská verze stanice BBC upozorňuje, že v zemích, proti kterým bylo ruské embargo zavedeno, se zdražení neprojevilo.

Podle listu Nězavisimaja Gazeta se sankční válka promítla i v kvalitě ruských potravin. „Pekaři dělají chléb z pšenice na krmivo, výrobci sýra používají nekvalitní palmový olej, v klobásách je méně masa. Když dnes chcete dřívější kvalitu, musíte vybírat mezi dražším zbožím,“ řekla listu Anna Vovková z Obchodní a hospodářské komory Ruska.

Data ruských statistiků na počátku ledna ukázala, že v Rusku se v kvůli rostoucím cenám a sankcím v posledních letech výrazně snížila spotřeba masa, ryb, mléčných výrobků a cukru. Lidé místo toho v daleko větší míře konzumují ovoce a zeleninu (více zde).

Poláci embargo přelstili

Ruský prezident Vladimir Putin uvalil embargo na dovoz potravin z USA, EU, Austrálie, Kanady a Norska v roce 2014 jako odpověď na protiruské sankce, kterými Západ potrestal Moskvu za anexi Krymu a agresi na východě Ukrajiny. Moskva embargo naposledy prodloužila do konce letošního roku. Ruské úřady v pondělí oznámily, že od srpna 2015 zlikvidovaly 10 700 tun zakázaných západních potravin, z toho 10 300 tun tvořily rostlinné produkty.

Cestu, jak obejít ruské embargo, podle všeho našli polští vývozci jablek. Polská jablka se exportují do ruských obchodů jako ovoce z Běloruska. Vývoz se tak vrací na rekordní úroveň z roku 2013. Ruské úřady poslední dobou pravidelně oznamují, že zadržely velké dodávky polských jablek s běloruskými certifikáty. Celníkům se však podaří zachytit jen část zakázaného zboží.

Na obcházení embarga si Rusové stěžují od samého začátku. Už v roce 2014 se ruský tisk pozastavoval nad údajem, že export mořských ryb ze suchozemského Běloruska se zvýšil o 98 procent. Minsk a Moskva jsou blízkými spojenci, vzájemné vztahy však v posledních měsících drhnou kvůli cenám ruských energetických surovin a kontrole občanů třetích zemí na hranicích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue