Bitva o Cherson bude kritická, zní z USA. V Rusku probíhá boj o moc

  15:26
Ukrajinci musejí dobýt Cherson co nejdříve – než jim zima zkomplikuje manévrování, zaznívá z USA. Podle analytiků mají ukrajinské síly velmi dobře nakročeno k získání klíčových pozic a měly by využít současné neschopnosti ruských sil soustředit se na cokoliv jiného než obranu. V Rusku mezitím v zákulisí probíhá tvrdý boj o moc.

„Musí s Chersonem něco udělat a někdy brzy,“ cituje list The Financial Times nejmenovaného západního diplomata. „Pro posílení morálky, pro domácí publikum a armádu, ale také jako důkaz, že jak výcvik, tak vybavení, které bylo poskytnuto, je využíváno co nejlépe.“

Američané se obávají, že přicházející zima by mohla rychlost, kterou nyní ukrajinská armáda postupuje, narušit. Cesty budou více rozbahněné, čímž vzniknou komplikace při manévrování. Znesnadněný pohyb představuje větší komplikace pro útočící než obrannou armádu, o čemž se na vlastní kůži přesvědčili útočící Rusové na počátku invaze. Nyní se role obrátily a jsou to Ukrajinci, kteří berou útokem ruské síly na okupovaných územích.

„Určitě je klíčové postupovat při osvobozování okupovaného území rychle, protože existuje pocit, že změny počasí omezí další aktivní vojenské akce v tomto regionu,“ připouští bývalý zástupce náčelníka ukrajinského generálního štábu Ihor Romaněnko.

Chytrými pohyby svých sil nutí Ukrajinci Rusy přizpůsobovat se jejich strategii. Experti soudí, že plánem Ukrajinců je odříznout a zničit složky ruských sil na jihu a východě země a zároveň přerušit bezprostřední zásobovací linky mezi těmito dvěma částmi fronty.

Dynamičtější je nyní situace na jihu. „Rusové jsou v podstatě v obranném přikrčení. Očividně bojují. Ale jsou v obranném přikrčení, na rozdíl od severu poblíž Bachmutu, kde je to svou povahou útočnější,“ uvedl během brífinku činitel Pentagonu o situaci v Chersonské oblasti.

Pro Ukrajince však Cherson bude těžký oříšek. I když tam Rusové nejsou schopni ofenzivy, pokračují v posilování obrany. „Rusové vynaložili mnoho úsilí a spoustu času, aby se zde zakopali trochu jinak než na východě,“ uvedl nejmenovaný činitel NATO. „Přichází tam na řadu matematika. Ukrajinci budou potřebovat ohromnou sílu, aby se tam dostali.“

Ukrajinci vytlačují Rusy na východě i u Chersonu, ti zaminovávají domy

Činitel nicméně podotýká, že Ukrajincům hraje do karet špatná ruská logistika. „Rusové jsou v drtivé většině závislí na ochraně dělostřelectva. V Chersonu platí zcela zřejmá omezení, kolik dělostřelectva mohou využít ke své podpoře vzhledem k logistickým omezením při přepravě materiálu přes řeku a ohrožením pro jejich zásobovací sklady,“ podotýká specialista na pozemní válčení z Royal United Services Institute Jack Watling.

Klíčový moment, Putin vyčerpal své možnosti

„Ukrajina by neměla kopírovat chybu z března,“ říká ukrajinský poslanec Olexij Gončarenko. „V tu chvíli jsme měli možnost vše dokončit poté, co Rusové po neúspěšném blitzkriegu ustupovali. Nyní (znovu) máme tento moment.“

Podobného názoru je i exšéf CIA David Petraeus. Ruský prezident Vladimir Putin podle něho vyčerpal možnosti ofenzivy a Rusové jsou nyní nuceni se uchýlit jen do obranných pozic. „Nemůže doslova nic dělat. Je to nevratné,“ zdůrazňuje bývalý generál, který varoval před ničivou americkou odvetou, pokud šéf Kremlu použije ruské atomové zbraně. Dodává však, že neúspěchy na bojišti neznamenají, že Rusko nemůže dát škodit, především útoky na civilní obyvatelstvo.

Atomovky Putinovi nepomohou, USA pak Rusy na Ukrajině zničí, míní experti

„Kritický moment je tu,“ domnívá se i hlasitý kritik Putina, emigrant a svého času nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij. „Putin položil všechny své karty na stůl. A my se nesmíme nechat zastrašit výbuchem násilníka, který ví, že prohrává.“

Chodorkovskij volá po tom, aby Západ pokračoval v dodávkách zbraní a nebál se eskalace, jíž Rusko hrozí. Předvídá ústup ruských vojáků z fronty a rozsáhlou a pro Kreml velmi nepříjemnou nespokojenost veřejnosti. Odvolává se na „historický precedens“ z roku 1917, kdy ústup vojsk z fronty v první světové válce vedl k pádu režimu a bolševickému převzetí moci.

Ruský boj o moc

Podle zdrojů z ruské prezidentské kanceláře citovaných serverem Meduza projevil Putin vzhledem k ruským neúspěchům na Ukrajině „zájem v alternativních metodách válčení“. Naslouchá proto lidem, u nichž věří, že by mohli tyto jiné možnosti poskytnout. A těmi jsou čečenský vůdce Ramzan Kadyrov a zakladatel žoldácké Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Oba v souvislosti s ponižující ztrátou strategicky důležitého města Lyman podrobili ruské vojenské vedení nezvykle ostré kritice. Navrhovali, aby velitelé šli na frontu „smýt hanbu svou krví“. Kadyrov dokonce volá po použití taktických jaderných zbraní.

Ať neschopní velitelé smyjí hanbu krví. Ztráta Lymanu šokovala Rusy

Podle Meduzy výtky vůči ministerstvu obrany od známých jmen tiše podporuje „skupina mužů z FOS (Federální ochranná služba, jež se stará o bezpečnost nejvyšších ruských představitelů a má mimo jiné na starost i jaderné kufříky)“, jmenovitě pak bývalí důstojníci bezpečnostních složek s blízkým vztahem k prezidentovi – gubernátor Tulské oblasti Alexej Djumin a nynější prezidentův asistent Dmitrij Mironov.

Tito muži se kromě svých jestřábích názorů vyznačují i ambicemi. Djumin by údajně rád nahradil ve funkci ministra obrany Sergeje Šojgua.

Kadyrov a Prigožin se s těmito zástupci radikálního křídla znají a zřejmě by jejich vzestupu nebránili. Zvláště Prigožin má se Šojguem napjaté vztahy, uvádí zdroje Meduzy. „Myslí si, že armáda používá zastaralé metody a že jeho vlastní Vagnerova žoldnéřská skupina je superefektivní špičková entita. Šojgu a generálové si zase myslí, že Vagnerovci věci jen komplikují.“

Analytici: Putin obchází armádní velitele, spolupracuje s těmi v terénu

Putin údajně považuje čečenské bataliony a Prigožinovu práci „za docela efektivní“ a proto nevystoupil proti jejich veřejnému hanobení špiček ruské armády. Zároveň ale zřejmě nemá v plánu na nejvyšších pozicích provádět rozsáhlé změny.

To neznamená, že nedochází k potrestání neúspěšných velitelů. Podle ruského serveru RBC Kreml nahradil velitele Západního vojenského okruhu Alexandra Žuravleva. Ruské ministerstvo obrany oficiálně jen potvrdilo sesazení náměstka ministra odpovědného za logistiku, generála Dmitrije Bulgakova.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Nižší tresty za drogy i alimenty. Novela trestního zákoníku má vyprázdnit vězení

30. března 2024

Premium Kdo neplatí alimenty, už do vězení nepůjde. Za pěstování marihuany pro vlastní potřebu maximálně...

Ano, už je to jisté. Ve Spojených státech se odehraje Občanská válka

30. března 2024

Premium Nikdo samozřejmě zatím neví, kdy a proč přesně padne první výstřel. Anebo proč první americký...

V Apeninách zemřela česká turistka. Zřítila se, když pořizovala fotografie

29. března 2024  22:50

Při exkurzi v Apeninách zemřela v pátek česká turistka, informuje server stanice Rai News a místní...

Papež odřekl účast na křížové cestě u Kolosea. Kvůli zdraví, oznámil Vatikán

29. března 2024  22:23

Papež František v pátek večer, na Velký pátek, odřekl svou účast na křížové cestě u římského...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...