Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cherson evakuován, hlásí Rusové. Posilují jednotky západně od Dněpru

Sledujeme online   10:30aktualizováno  16:00
Rusové dokončili evakuaci civilistů z okupovaného Chersonu na jimi kontrolovaná území, uvedl šéf ruské správy okupovaného Krymu Sergej Aksjonov. Podle něj Cherson navštívil zástupce šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko. Britská rozvědka ve své pravidelné zprávě uvedla, že Rusko pravděpodobně posiluje své jednotky na západ od Dněpru.
Chersonští rybáři v poklidu přihlížejí evakuaci civilistů na levou stranu...

Chersonští rybáři v poklidu přihlížejí evakuaci civilistů na levou stranu Dněpru (22. října 2022) | foto: Reuters

„Práce na zajištění evakuace obyvatel byly dokončeny,“ napsal Aksjonov Kirijenko, bývalý šéf Rosatomu. Podle něj v Chersonu dohlížel na evakuaci v přístavu, z nějž se civilisté před očekávanou ofenzivou ukrajinské armády trajekty přepravovali na levý břeh Dněpru. Kyjev označuje přesuny civilních obyvatel v Ruskem okupované části Chersonské oblasti za „deportace“.

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo oznámil přesun obyvatel z pravého břehu Dněpru na levý minulé úterý a zdůvodnil ho hrozbou ukrajinských útoků. Ve čtvrtek Saldo oznámil, že z města dosud odjelo 70 000 civilistů.

„Skutečně, evakuace skončila. Nebyla to nucená evakuace, dali jsme lidem možnost odejít od palebné linie, z oblasti ostřelované nacisty,“ uvedl podle agentury TASS Saldův zástupce Kirill Stremousov. Počet evakuovaných neupřesnil. Přeprava přes Dněpr nicméně podle TASS nadále funguje.

Ze samého Chersonu podle místopředsedkyně proruské oblastní vlády Jekatěriny Gubarevové odjelo 36 400 obyvatel, přičemž v poslední době počet zájemců klesal.

Ukrajinská armáda v příspěvku na Facebooku uvedla, že za 24 hodin při útocích v oblasti Chersonu zabila 44 ruských vojáků a zničila sklad munice. Její představitelé ale připouštějí, že plánovaný hlavní postup na Cherson se zdržel kvůli špatnému počasí a složitému terénu.

„Rusko pravděpodobně posílilo některé ze svých jednotek západně od řeky Dněpr o mobilizované záložníky,“ uvádí ve své nejnovější zprávě britská vojenská rozvědka. Upozorňuje však, že předchozí úroveň obsazenosti ruských sil byla extrémně nízká.

Podle zprávy Rusové v posledních šesti týdnech přešli k obrannému postoji na frontové linii a v Chersonu nejsou schopni bojových akcí. „To je pravděpodobně způsobeno realističtějším hodnocením, že nedostatečně obsazené a špatně vycvičené ruské síly na Ukrajině jsou v současnosti schopné pouze obranných operací,“ uvádí.

„Aby znovu získalo iniciativu, bude Rusko muset regenerovat kvalitnější mobilní síly, které jsou schopny dynamicky čelit ukrajinským průlomům a vést vlastní rozsáhlé útočné operace,“ dodávají Britové.

Rusko v Chersonu zřídilo domobranu, své důstojníky stáhlo do bezpečí

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280 000 obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po letošním únorovém vpádu na Ukrajinu.

Cherson má obrovský strategický význam, protože je pozemní spojnicí mezi Rusy ovládanými územími na východě Ukrajiny a poloostrovem Krym, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014.

Ukrajinci sestřeli více než 300 dronů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videoprojevu řekl, že Rusko za poslední dva dny provedlo přes 30 útoků drony na ukrajinské území, 23 bezpilotních strojů se podle něj podařilo sestřelit. Zelenskyj mluvil mimořádně venku a stál vedle vraku jednoho z bezpilotních letounů. Podle stanice BBC nejspíš šlo o letoun íránské výroby Šáhed-136, který podle Kyjeva Moskva používá ve velkém k útokům proti civilním cílům a infrastruktuře.

„Ostřelování nás nezlomí - slyšet hymnu nepřítele v naší zemi je děsivější než slyšet rakety na obloze,“ řekl Zelenskyj. „Tmy se nebojíme,“ dodal prezident s odkazem na to, že Rusko útočí na energetickou síť, což způsobuje obří výpadky proudu. Zelenskyj také přirovnal boj Ukrajiny proti ruské invazi k boji proti nacistům za druhé světové války. „Forma zla se změnila, podstata je ale stále stejná,“ řekl.

Podle Zelenského Rusko od začátku invaze v únoru provedlo na ukrajinském území 4500 raketových a 8000 leteckých útoků, drony zatím použilo ve 400 případech. Teherán odmítá, že by drony Šáhed-136, které se při útoku zničí, do Ruska dodával. Také ruští představitelé tvrdí, že armáda drony na Ukrajině nepoužívá.

Na Ukrajině jsou íránské drony, prozradil nechtěně ruský expert v televizi

„Od 13. září, kdy byl první dron-kamikadze Šáhed-136 sestřelen v Kupjansku v Charkovské oblasti (na severovýchodě země), jsme k dnešnímu dni sestřelili více než 300 dronů Šáhed-136,“ řekl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

„Nepřítel je používá ve vlnách. Je zjevné, že tak nečiní každý den, protože jsou tu nějaké faktory, nějaké operační a strategické úkoly, které si klade. Je jasné, že mu jde hlavně o vyčerpání naší protivzdušné obrany. Nepřítel vidí výsledek a je jasné, že sleduje, jak se drony vypořádávají s úkoly, vidí, že je ničíme, a tak hledá nové taktické postupy jejich nasazení, zejména využívá noční dobu, velmi často od půlnoci do dvou hodin, kdy sestřelovat tyto drony mohou pouze prostředky zaměřované radarem,“ dodal Ihnat podle agentury Ukrinform.

Mluvčí připustil, že méně časté nasazení dronů může souviset s tím, že jich ubývá a že jich dříve měli Rusové více. Není úplně jasné, kolik těchto letounů získalo Rusko od Íránu. Údajně si jich objednalo 2400, ale není jasné, zda Írán má kapacity vyrábět drony v takovém množství.

Rusko během uplynulých 24 hodin přišlo o 480 vojáků, devět tanků a 14 obrněných vozidel, uvedl ukrajinský generální štáb, který celkové ztráty Ruska během 247 dnů války proti Ukrajině odhadl na 69 700 vojáků.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...