Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha ví, co přijde po takových fintách, zní z Ruska kvůli Vrběticím

  21:19aktualizováno  22:59
Praha se zřejmě rozhodla zavřít své velvyslanectví v Moskvě, komentoval vyhoštění osmnácti ruských diplomatů z Prahy nejmenovaný ruský diplomatický zdroj pro agenturu Interfax. Předseda zahraničního výboru Rady federace Vladimir Džabarov pak má tvrzení české vlády, že ruští agenti mají podíl na výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích, za absurdní. Zpráva z Česka už obletěla i světová média.

Ruští agenti, po nichž pátrá česká policie. Do Česka přicestovali s pasy na jména Alexander Petrov a Ruslan Boširov. | foto: Policie ČR

„Zřejmě se rozhodli zavřít své velvyslanectví v Moskvě,“ řekl ruský diplomatický zdroj agentuře Interfax. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová pak podle agentury TASS pohrozila, že „Praha dobře ví, co bude následovat po takovýchto fintách“.

Rusko se podílelo na výbuchu ve Vrběticích, Česko vyhostí 18 diplomatů

Český premiér Andrej Babiš v sobotu oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojení příslušníci ruské tajné služby GRU. 

Z Česka proto vyhostí osmnáct pracovníků ruské ambasády, které tajná služba identifikovala jako ruské agenty. Území České republiky musí opustit do 48 hodin, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Česká policie zároveň po vystoupení Babiše a Hamáčka oznámila, že kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá dva muže, podle zveřejněných fotografií stejné, které Britové obvinili z pokusu o vraždu Sergeje Skripala a jeho dcery a jeho dcery Julie v britském Salisbury v roce 2018.

Šéf zahraničního výboru dolní komory, Státní dumy, Leonid Sluckij v reakci na tiskovou konferenci Babiše a Hamáčka řekl, že v takových případech musí nezbytně následovat „odvetné kroky“. Podle něj jejich krok zasadí „těžký úder dvoustranným vztahům“. 

„Česko vyhoštěním ruských diplomatů následuje washingtonský rusofobní kurz. Důvody neobstojí, ani odkaz k událostem roku 2014. Skutečné důvody k tomu nebyly,“ dodal pro Interfax.

Předseda zahraničního výboru Džabarov pak míní, že jde o absurdní obvinění. „Rusko nemá nic lepšího na práci než vyhazovat do povětří nějaké sklady. Nikdy jsme Česko nepovažovali za svého protivníka,“ řekl. 

Rusko v odvetě vyhostí americké diplomaty, chystá „bolestivá“ opatření

„Je to úplná volovina, vycucali si to z palce. Je to prostě úplně vymyšlená situace, aby podpořili Američany, kteří teď od nás dostali tvrdý úder,“ dodal.

Dmitrij Novikov, který je zástupcem předsedy zahraničního výboru v dolní parlamentní komoře, řekl Interfaxu, že pro vyhoštění nejsou žádné důvody. Počet osmnácti vyhoštěných diplomatů je podle něj „mimořádná věc, pro kterou nejsou žádné zjevné důvody.“

Zpráva o kroku české diplomacie už obletěla svět. Píší o ní agentury Bloomberg, Reuters, AP i AFP, stanice Deutsche Welle, Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL), servery Al-Džazíra, Al-Arabiya a The Straits Times i britské listy The Guardian a The Independent. Na hlavních pozicích pak zprávu mají slovenská média jako HN Online, Sme či Denník N i polská jako Gazeta Wyborcza nebo TVP Info.

O diplomatické roztržce se mohou dočíst i čtenáři provládního tureckého listu Daily Sabah, který popisuje původně plánovanou Hamáčkovu cestu do Moskvy. Tam měl ministr řešit objednávku ruské vakcíny Sputnik V, jeho cestu však v Česku mnozí kritizovali, vysvětluje portál s tím, že nynější vyhoštění diplomatů prý v Rusku politiky překvapilo.

Překážka v ruské ústavě

Rusko nemůže vydat dva ruské občany Alexandra Petrova a Ruslana Boširova do Česka, protože je to v rozporu s ruskou ústavou

Ta zakazuje vydání ruských občanů obviněných z trestných činů na cizím území. Agentuře Interfax to řekl nejmenovaný, údajně dobře informovaný zdroj.

Současně podle něj ruské zákony umožňují rozhodnout o vydání ruských občanů, pokud „zahraniční vlády předloží materiály svědčící o jejich vině“.

Oba muži se podle NCOZ v ČR pohybovali od 11. do 16. října 2014. Prokazovali se i pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov. Média muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu.

Dodává, že Babiš před volbami čelí tlaku kvůli pomalému postupu v očkování proti koronaviru a že vláda neobjednala tolik v Evropské unii schválených vakcín, kolik mohla.

Na kauzu reagují také ruské portály jako The Moscow Times nebo provládní propagandistický Russia Today (RT). 

Ten upozorňuje na to, že české rozhodnutí vyhostit pracovníky ruské ambasády přišlo den poté, co Moskva oznámila stejný krok vůči americkým diplomatům, a připomíná napětí mezi Spojenými státy a Ruskem z posledních týdnů. 

K samotným dvěma hledaným agentům ruská propaganda podotýká, že oba své napojení na GRU odmítají a že už od chvíle, kdy je Velká Británie obvinila z útoku na rodinu Skripalových, „mají zničený život“.

The Moscow Times pak cituje premiéra Babiše i ministra Hamáčka, který se prý informace k Vrběticím dozvěděl v pátek a „nevysvětlil, proč to trvalo tak dlouho“. 

Server také cituje ministrova slova, že ho mrzí, že kauza vážně poškodí česko-ruské vztahy. A připomíná, že i Polsko tento týden vyhostilo tři ruské diplomaty.

Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. 

Zcela jiný rozměr tak nyní dostává informace o Hamáčkově zrušené pondělní cestě do Moskvy, kam chtěl jet kvůli vakcíně Sputnik V. Ministr vnitra na tiskové konferenci zprávou tajných služeb také zdůvodnil, proč na změnu plánu nemohl veřejně reagovat dřív.

Americká ambasáda v Praze Česku vyjadřuje podporu na Twitteru:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...