Jaromír Nohavica, Kabaret BO! (Lucerna Music Bar, Praha, 18. června 2017)

Jaromír Nohavica, Kabaret BO! (Lucerna Music Bar, Praha, 18. června 2017) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Putin vyznamená Nohavicu. Podle Kremlu upevnil přátelství mezi národy

  • 1136
Ruský prezident Vladimir Putin vyznamená českého písničkáře Jaromíra Nohavicu. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného Kremlem. Muzikantovi, který už dostal státní vyznamenání i od českého prezidenta Miloše Zemana, udělil Putin Puškinovu medaili za „zásluhy o upevnění přátelství mezi národy“.

„Ano, vím o tom. Žádnou medaili jsem ještě nedostal, ale pojedu tam. Vážím si toho, cenu převezmu. Podrobnosti zatím nevím, jsem na šňůře v Košicích,“ potvrdil Deníku N Nohavica. Umělec ocenění dostane i za sbližování a vzájemné obohacování národních kultur.

Nohavica byl za rozvoj vztahů s Ruskem vyznamenán již loni. Tehdy v Národním domě na Vinohradech dostal cenu Stříbrný lukostřelec. Ceny zaštítilo ruské velvyslanectví a prezident Miloš Zeman

Zpěvák, kytarista, harmonikář, básník a textař Nohavica vystupuje přes 40 let. Patří k nejoblíbenějším českým písničkářům, za předlistopadového režimu ale neměl přístup do médií. 

Ostravský rodák je populární i v Polsku. Ve své tvorbě využil i texty ruských básníků Bulata Okudžavy, Vladimíra Vysockého a Alexandra Bloka. Je i autorem protestsongů jako například Pánové nahoře či Mávátka. 

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů jí byli dosud oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v prosinci 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka. Ten cenu získal letos v březnu.

Mezi prvními gratulanty je prezident republiky Miloš Zeman.

24.října 2018 v 17:26, příspěvek archivován: 24.října 2018 v 18:36

Jarek Nohavica nejen v této době plné nenávisti a ideologického kádrování šíří svým umem skutečnou lidskou radost. Teď bude urážen a popliván těmi, kteří jsou dědici ducha druhé republiky a padesátých let. Nejsme jako oni a proto gratulujeme! https://t.co/v3ifzCMqC7

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, humanitárních vědách, literatuře či jiných oborech umění. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

O udělování této ceny rozhodl bývalý ruský prezident Boris Jelcin u příležitosti 200. výročí narození slavného ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina.

Vyznamenání Nohavici má i svoje první kritiky.

24.října 2018 v 17:52, příspěvek archivován: 24.října 2018 v 19:01

Nohavica přebásnil Vysockého a Okudžavu fajn, ale jeho podpora xenofoba Okamury už nebyla ani poetická ani o přátelství národů https://t.co/Cgzb7HZ40o prostřednictvím @iDNEScz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue