Opoziční vůdci Garry Kasparov (vlevo) a Mikhail Kasyanov na demonstraci.

Opoziční vůdci Garry Kasparov (vlevo) a Mikhail Kasyanov na demonstraci. | foto: Reuters

Rusko bez Putina, skandovaly v Moskvě stovky demonstrantů s Kasparovem

  • 45
Demisi ruské vlády premiéra Vladimira Putina požadovala v Moskvě demonstrace svolaná opozičním hnutí Solidarita, kterou vede šachový šampion Garry Kasparov. Podle pořadatelů se na ní sešlo na 400 lidí. Byla to vůbec první protivládní demonstrace Solidarity povolená úřady. "Rusko bez Putina," skandoval dav.

Podle ruských médií na demonstraci přišlo 300 lidí. Demonstrace proběhla v klidu. Podle ruské agentury Interfax policie zadržela sedm přívrženců Putinovy vlády, kteří se chystali rozvinout transparenty odsuzující opozici.

Ruská opozice pořádá pravidelně hlavně nepovolené demonstrace, proti kterým rázně zasahují bezpečnostní síly. Například 31. ledna v ulicích ruské metropole zatkly desítky protivládních aktivistů. Mimořádně tvrdě policie zakročila proti podobné demonstraci loni v prosinci v Moskvě. - čtěte Kasparovův protest rozehnala policie, nešetřila ani vysloužilé generály

I dnešní protest vedl nejlepší šachista 20. století a velký kritik Vladimira Putina Garry Kasparov. "Jedině odchod Putina a jeho vlády umožní Rusku se vypořádat s nynější finanční krizí," prohlásil na shromáždění bývalý šachový šampion.

Další demonstraci proti ekonomickým opatřením, která přijala vláda pro boj s krizí, uspořádali komunisté. Asi 700 se jich sešlo ve městě Nižnij Novgorod asi 400 kilometrů východně od Moskvy.

Většina Rusů je však přes veškeré výzvy opozice podle průzkumů přesvědčena o tom, že nikdo by nemohl řídit zemi lépe než současné vedení. Z nedávného průzkumu střediska VCIOM vyplynulo, že Putinovu práci schvaluje 74 procent Rusů.

A to přesto, že Rusko poslední měsíce tvrdě poznává důsledky ekonomické krize. Rubl rychle slábne s tím, jak klesá poptávka po ruských surovinách včetně ropy. Firmy zasažené nedostatkem kapitálu propouštějí. - čtěte Rusko poznává krizi. Z Moskvy mizejí peníze

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video