Elitní výsadkářské divize ze Pskova (2. března 2020)

Elitní výsadkářské divize ze Pskova (2. března 2020) | foto: Profimedia.cz

Mezi Moskvou a Kyjevem roste napětí, Rusko přesouvá vojska k hranicím

  • 866
Ukrajina nařkla Rusko, že přispívá k „systematickému vyostřování“ bezpečnostní situace na východě země. Moskva shromažďuje u hranic své síly, upozornil svět vrchní velitel ukrajinských sil. Pohyby ruských vojsk u hranic mají za cíl zajistit ruskou bezpečnost a nepředstavují pro nikoho hrozbu, reagoval Kreml.

„Ruská federace přemisťuje svá vojska v rámci svého území, jak uzná za vhodné. Žádnou hrozbu to pro nikoho nepředstavuje,“ reagoval ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na slova ukrajinského novináře, který se tázal, s čím souvisí přemisťování sil k ukrajinským hranicím. 

Mluvčí vysvětlil, že manévry mají zajistit bezpečnost ruských hranic. „Po obvodu ruských hranic je pozorována zvýšená aktivita ozbrojených sil NATO, dalších organizací i jednotlivých zemí. To všechno nás nutí být ve střehu,“ řekl Peskov.

Mluvčí Kremlu také důrazně popřel, že by ruské ozbrojené síly byly zapojeny do konfliktu na Ukrajině, jak tvrdí Kyjev a Západ. „Pokud jde o ozbrojený konflikt na území Ukrajiny, tak ruská vojska se ho nikdy neúčastnila a neúčastní,“ uvedl.

Velitel ukrajinských sil Ruslan Chomčak v úterý upozornil, že Rusko přesouvá k ukrajinským hranicím své síly a toto jednání označil za hrozbu pro Ukrajinu. 

Moskva naopak ve středu obvinila Kyjev z vyostření napětí na východě Ukrajiny. Peskov řekl, že vinu za nenaplňování minských mírových dohod nese ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který odmítá dialog s proruskými separatisty.

Situace na východní Ukrajině se zhoršila

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba ve čtvrtek o situaci hovořil s generální tajemnicí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Helgou Schmidovou. Kuleba uvedl, že vítá nedávné rozhodnutí OBSE prodloužit speciální monitorovací misi na Ukrajině a její rozpočet.

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době zhoršila. V pondělí ukrajinská armáda informovala o čtyřech zabitých ukrajinských vojácích a dvou zraněných. Separatisté naopak obvinili ukrajinskou stranu z ostřelování.

Co ruská armáda schvátí, už nenavrátí. Výpovědi důstojníků nepřijímá

O Ukrajině jednali v úterý francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. 

Lídři se shodli na nutnosti uspořádání dalšího jednání takzvané normandské čtyřky – tedy Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny –, která se schází s cílem ukončit boje na východní Ukrajině.

Konflikt na Ukrajině si podle Kyjeva od roku 2014, kdy Rusko anektovalo poloostrov Krym a rozhořely se boje mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země, vyžádal na 14 000 mrtvých.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video