Voják Ramil Šamsutdinov, který zastřelil na vojenské základně na Dálném východě...

Voják Ramil Šamsutdinov, který zastřelil na vojenské základně na Dálném východě osm dalších příslušníků ruské armády. | foto: AP

Ruský voják zastřelil osm kolegů, může za to nelítostná šikana v armádě

  • 158
Otec ruského vojáka Ramila Šamsutdinova, který na konci října zastřelil na vojenské základně na Dálném východě osm dalších příslušníků ruské armády a dva vážně zranil, připisuje chování svého syna rostoucí šikaně v řadách ruských ozbrojených sil. Rusko přitom pyšně prohlašuje, že se mu podařilo ponižující rituály v armádě eliminovat.

Šamsutdinov před dvěma týdny zastřelil na opravárensko-technické základně v městečku Gornyj šest vojáků a dva úředníky. Mezi mrtvými jsou i dva vysoce postavení důstojníci. Incident se stal během střídání hlídek. Podle některých ruských médií Šamsutdinov mířil všem obětem přímo na hlavu.

Armáda útočníka zadržela a umístila ho do vazby. Podle ruského ministerstva obrany Šamsutdinov namířil zbraň na ostatní vojáky poté, co utrpěl nervové zhroucení, které ovšem nikterak nesouviselo s jeho službou v armádě. 

S tím však nesouhlasí Šamsutdinovův otec, který ve středu pro ruskou stanici RBC uvedl, že jeho syna nemilosrdně šikanovali ostatní spolubojovníci.

„Co ho k tomu mohlo přimět? To je mi okamžitě jasné. Neustálé šikanování trvající velmi dlouhou dobu. To ho přivedlo do tohoto stavu,“ uvedl Salimzan Šamsutdinov o možném motivu jednání svého syna.

Útok vyvolal nové obavy ohledně šikanování ruských branců, kterému se v ruštině říká „dědovščina“, tedy vláda „mazáků“, kteří týrají nováčky v jejich prvním roce služby. Kreml se posledních deset let úporně snaží v rámci armádní reformy šikanování nováčků eliminovat. Ačkoli armáda hovoří o úspěšném tažení proti těmto praktikám, ve skutečnosti nadále pokračují. 

Rituální šikanování nových rekrutů, které zahrnuje kruté bití a psychické mučení ze strany starších vojáků i důstojníků, je podle listu The Guardian pravděpodobnou příčinou stovek sebevražd a tisíců dezercí v ruské armádě.

Podle armády mohou za vojákův zkrat videohry

Několik případů se dostalo na veřejnost a způsobilo skandál. Velkou mediální pozornost v roce 2006 přitáhl případ tehdy devatenáctiletého ruského vojáka Andreje Syčova, kterému museli lékaři amputovat genitálie a nohy poté, co ho jeho spolubojovníci brutálně zmlátili a donutili několik hodin v kuse dřepovat.

Šamsutdinova zadrželi hned po útoku:

V Šamsutdinovově případě nicméně ruští činitelé odmítají, že by mezi vojáky na základně v Gornyji existovalo nepřátelství. Vedoucí organizace Svaz ruských důstojníků, která tradičně zaujímá prokremelský postoj, připsal běsnění násilným videohrám, kterými se měl Šamsutdinov údajně inspirovat.

Mizerné platy a vzpurní vězni. Ruští dozorci si to vynahrazují mučením

Regionální zprávy však naznačují, že jeden z poručíků na základně požadoval od branců peníze, několik dní je nenechal spát, šikanoval je a ponižoval.

 „Je jasné, že ho měsíce šikanovali, pronásledovali a uráželi. Sám jsem sloužil, takže vím, o čem mluvím,“ uvedl pro portál 72.ru Šamsutdinovův bratr.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nicméně na začátku roku prohlásil, že šikanování nováčků není nadále systematickým problémem ruské armády. „V naší armádě není v současnosti pro šikanu a ponižování prostor,“ uvedl. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video