Od vraždy opozičníka Borise Němcova uplynou už tři roky.

Od vraždy opozičníka Borise Němcova uplynou už tři roky. | foto: AP

Jak pozlobit Rusy: plac před jejich ambasádou pojmenují USA po Němcovovi

  • 127
Mezi Ruskem a Spojenými státy se rozhořel místopisný souboj, jehož obětí se možná stanou prostranství před ruským velvyslanectvím ve Washingtonu a ulička u amerického velvyslanectví v Moskvě. Obě místa mají dostat nové názvy, první na podporu ruské opozice, druhé z trucu.

Náměstí před ruskou ambasádou chce washingtonská radnice pojmenovat po jednom z vůdců ruské opoziční scény Borisi Němcovovi. Přejmenování, které radní schválili v úterý, se má uskutečnit 27. února, v den třetího výročí politikovy vraždy v centru Moskvy

V ruské metropoli navzdory požadavkům nevládních organizací žádná připomínka Němcova není a pravděpodobně dlouho nebude.

Kreml se k počínání washingtonských zastupitelů tváří netečně. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov novinářům ve středu řekl, že názvy veřejných prostranství jsou v kompetenci amerických úřadů, i když podotkl, že ke změně dochází v době, kdy „vzájemné vztahy nejsou nejlepší“. Za vnitřní záležitost USA označil nové pojmenování washingtonského náměstí zahraniční výbor ruské Státní dumy. Odvetu prý nechystá.

Některé poslance ruského parlamentu ale plánované přejmenování pohoršilo a považují ho za provokaci. Řešení navrhl Michail Děgťarjov, člen poslaneckého klubu nacionalistů Vladimira Žirinovského. V boční částí areálu americké ambasády v centru Moskvy objevil prostor, který chce pojmenovat Severoamerická slepá ulice. Měla by to prý být úřední poštovní adresa velvyslanectví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video