Moskevský městský soud v sobotu zamítl odvolání ruského opozičního...

Moskevský městský soud v sobotu zamítl odvolání ruského opozičního představitele Alexeje Navalného a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu. Dobu odnětí svobody mu nicméně zkrátil o šest týdnů na zhruba 2,5 roku. (20. února 2021) | foto: ČTK

Navalnyj už není vězněm svědomí. Amnesty ho vyškrtla kvůli starým výrokům

  • 136
Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) už nepovažuje vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného za vězně svědomí. Organizace mu status odebrala kvůli jeho komentářům z minulosti, které lze podle ní kvalifikovat jako podporu nenávisti. Nadále však apeluje na propuštění známého kritika Kremlu.

Mluvčí Amnesty International poznamenal, že organizace reagovala na množství stížností, které po prohlášení Navalného vězněm svědomí zaplavily její kanceláře po celém světě. „Měli jsme příliš mnoho žádostí, nemohli jsme je ignorovat,“ řekl BBC Alexandr Artěmjev. 

Navalnyj měl štěstí. Stejní agenti FSB zabíjeli už dřív, tvrdí Bellingcat

Zároveň připustil, že v případě těchto stížností mohlo jít o „organizovanou kampaň“ s cílem Navalného zdiskreditovat. 

Amnesty nespecifikovala konkrétní výroky Navalného, kvůli kterým se rozhodla mu status vězně svědomí odebrat. Zároveň uvedla, že si u něj není vědoma podobných prohlášení v posledních letech.

„Některé z těchto komentářů, které Navalnyj veřejně neodsoudil, dosáhly prahu obhajoby nenávisti, a to je v rozporu s definicí našeho pojmu vězeň svědomí,“ uvedla organizace. 

Jako vězně svědomí označuje AI ty, kteří jsou podle ní nespravedlivě vězněni kvůli svým názorům, víře, původu, rase nebo sexuální orientaci. Tyto názory zároveň podle internetových stránek organizace nesmějí obhajovat nebo omlouvat násilí.

Navalného takto organizace označila v lednu poté, co ho ruská policie zatkla ihned po návratu do vlasti z Berlína, kde se zotavoval z loňské otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.

Problémem jsou výroky o migrantech a nacionalismus

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj čelí kritice za své starší nacionalistické výroky zaměřené proti ilegálním imigrantům, které údajně označoval za šváby, a za účast na pravidelných nacionalistických pochodech před lety, píše agentura Reuters a zmiňuje video z roku 2007, na kterém opozičník volá po deportaci migrantů. 

„Máme právo být (etnickými) Rusy v Rusku. A budeme hájit toto právo,“ cituje Navalného Reuters. Podle agentury AFP se kdysi uchyloval k rasistické a nacionalistické kritice migrantů ze Střední Asie a Kavkazu.

Opoziční politik rozhodnutí Amnesty International zatím nekomentoval, jeho příznivci krok organizace kritizovali. Například spolupracovník Navalného Ivan Ždanov její postup označil za „extrémně ostudný“.

Amnesty International zároveň hodlá navzdory odnětí statusu vězně svědomí nadále žádat propuštění Navalného z vězení. Podle ní totiž nespáchal žádný zločin a je perzekuován za kritiku prezidenta Putina a jeho režimu.

Opoziční předák ze své otravy viní Kreml a ruské tajné služby. Ruské úřady popírají, že by s otravou měly něco společného. Moskevský soud nedávno Navalnému změnil jeho dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný, verdikt zdůvodnil porušením podmínky. V dalším procesu mu jiný soud uložil vysokou pokutu za pomluvu válečného veterána. Navalnyj své věznění označuje za politicky motivované.

2. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video