Ruská vláda si počíhá na používání sprostých výrazů. Neuniknou média ani

Ruská vláda si počíhá na používání sprostých výrazů. Neuniknou média ani literární klasici. | foto: Profimedia.cz

Ruští cenzoři si posvítí na sprosťáky, kladivo dopadne i na klasiky

  • 9
Rusko si došlápne na užívání hrubých a neslušných výrazů. Dolní sněmovna parlamentu totiž v pátek v prvním čtení schválila zákon, který sprosťárny ve vysílání a na stránkách novin zakazuje. Zákazu mají podléhat i případné neslušné výrazy obsažené v dílech klasiků ruské literatury.

Na přípravě zákona se podíleli poslanci ze všech frakcí zastoupených ve Státní dumě. Pokud sdělovací prostředky zákon poruší, mohou dostat pokutu do výše 200 tisíc rublů (127 tisíc korun).

Zákaz užívání vulgárních výrazů není v ruské legislativě novinkou, ale zatím se vztahoval jen na mediální tvorbu určenou dětem. "Sprostá slova jsou nepřípustná v kterémkoli sdělovacím prostředku. Média se z principu nesmějí stát šiřitelem vulgarit," řekl v rozpravě poslanec strany Jednotné Rusko Sergej Železňak, jeden z tvůrců nového zákona.

Na "cudnost" médií má dohlížet organizace zvaná Roskomnadzor, tedy úřad oficiálně pověřený dohledem na ruské spoje, informační technologie a masovou komunikaci. Organizace podléhající vládě v poslední době stále víc přebírá cenzurní funkce - spravuje například i nedávno státem zřízený seznam zakázaných webových serverů.

Zákon se nevztahuje na internetové diskuze a blogy

Úředníci Roskomnadzoru budou podle Železňaka průběžně média sledovat a provádět jejich "lingvistickou analýzu". O zařazení konkrétních výrazů do ghetta vulgarit budou rozhodovat jazykozpytci, oporu mohou úřady hledat i ve výkladových slovnících. "Mluvit se má kulturně, nadávat se má jen v soukromí," shrnul diskusi poslanec Sergej Ivanov.

Na blogy a internetové diskuse se nový zákon vztahovat nemá. Zasáhne ale podle médií ruskou klasiku. Místopředseda právního výboru Státní dumy Dmitrij Vjatkin sice uznal, že například Vladimira Majakovského či jiné klasiky ruské literatury pokutovat nelze. Pokud ale budou jejich díla obsahující neslušná slova citovat média, trest vydavatele nemine.

V dalších čteních je podle ruských poslanců zapotřebí zákon ještě dopracovat. Nejasnosti prý panují zejména v tom, zda je přípustné v textu v případě nemravných výrazů několik písmen vytečkovat či v mluveném slově výraz "vypípat".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue