Pro okruh politických spojenců Putina by byly případné sankce velkým problémem.

Pro okruh politických spojenců Putina by byly případné sankce velkým problémem. | foto: Reuters

Ruské úřady zablokovaly přístup na weby, které kritizovaly Putinův režim

  • 526
Ruské úřady bez soudního příkazu znemožnily přístup na několik internetových stránek kritizujících režim prezidenta Vladimira Putina. Informoval o tom výbor Roskomnadzor, který je pověřen dohledem nad ruskými médii a který o odříznutí zmíněných serverů rozhodl na pokyn ruské generální prokuratury.

Jde o internetové stránky grani.ru, ej.ru a rovněž kasparov.ru, které provozuje známý Putinův kritik, politik a šachový velmistr Garri Kasparov. Podle Roskomnadzoru důvodem zanesení těchto webů do "registru zakázaných informací" je to, že zveřejňovaly výzvy "k protiprávní činnosti a k účasti na nepovolených masových akcích".

Do registru Roskomnadzor zařadil i internetové vydání časopisu Ježedněvnyj žurnal a stránku známého blogera a opozičníka Alexeje Navalného navalny.livejournal.com. Provoz stránky prý porušuje soudní rozhodnutí, které se týká "opatření vůči trestně stíhanému občanovi".

Podle uživatelů internetu však někteří poskytovatelé "iniciativně" začali blokovat i web nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy, na němž se objevují materiály z Navalného stránek.

Dozorující výbor k blokování protirežimních serverů přistoupil bez vyčkání soudního rozhodnutí na základě změn v informačním zákoně, které to umožňují. Zákon v novém znění vstoupil v platnost 1. února.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue