Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Salmana Rushdieho v New Yorku napadl útočník. Bodl ho do krku

  17:49aktualizováno  22:13
Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie byl napaden na pódiu při vystoupení v New Yorku. Policie v americkém státě New York uvedla, že spisovatel zřejmě utrpěl bodnou ránu do krku. Byl vrtulníkem převezen do místní nemocnice. Nyní podstupuje operaci, oznámil poté Rushdieho literární agent. Útočníka policisté zadrželi, nyní je ve vazbě.
Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie byl napaden na pódiu při...

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie byl napaden na pódiu při vystoupení v New Yorku. Kvůli svému kontroverznímu románu Satanské verše léta dostával výhrůžky smrtí. (12. srpna 2022) | foto: ČTK

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie byl napaden při svém vystoupení v New Yorku. Podle reportéra agentury AP, který byl na místě, na pódium vběhl muž a začal Rushdieho bodat nožem. Autor upadl na zem.

Rushdieho literární agent Andrew Wylie agentuře Reuters oznámil, že spisovatel nyní podstupuje operaci. O jeho zdravotním stavu však neuvedl žádné bližší podrobnosti.

Krátce po útoku Rushdieho obklopila skupinka lidí, kteří mu drželi nohy nahoře. Většina šokovaného publika byla evakuována.

Kromě Rushdieho utrpěl lehká zranění na hlavě i moderátor diskuze. Policie útočníka zadržela a vzala do vazby.

„Řešíme mimořádnou situaci. V tuto chvíli nemůžu sdílet další podrobnosti,“ uvedla mluvčí instituce. Spisovatel Salman Rushdie je stále naživu, uvedla na tiskové konferenci guvernérka amerického státu New York Kathy Hochulová, píše BBC. Poté vzdala hold policistovi, který podle ní Rushdiemu „zachránil život“.

Rushdie se měl v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution účastnit debaty o tom, že Spojené státy slouží jako azyl pro pronásledované spisovatele a umělce v exilu.

Svědek útoku řekl BBC, že návštěvníci diskuze se z událostí „stále vzpamatovávají“. „Bylo to naprosto strašné,“ popsal Carl Levan. Uvedl, že v době incidentu seděl asi 14 nebo 15 řad od pódia. Útočník podle něj spisovatele několikrát bodl.

Lékařka Rita Landmanová, která byla také v době útoku na místě, deníku The New York Times (NYT) řekla, že pomáhala Rushdieho po pobodání ošetřit. Podle doktorky utrpěl několik bodných ran, včetně jedné na pravé straně krku. Dodala, že pod jeho tělem se na pódiu vytvořila kaluž krve.

Rushdie v pamětech vzpomíná na léta strávená na útěku před muslimy

Lídr demokratických senátorů Chuck Schumer útok odsoudil jako „šokující a otřesný“. „Je to útok na svobodu slova a myšlení, což jsou dvě základní hodnoty naší země a instituce Chautauqua,“ napsal na twitteru. Rushdiemu popřál rychlé uzdravení. Čin odsoudil i americký svaz spisovatelů PEN America. „Pevně doufáme a věříme, že jeho zásadní hlas nemůže být a nebude umlčen,“ uvedla v prohlášení šéfka svazu Suzanne Nosselová.

Výhrůžky smrti

Rushdie kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí. Jeho kniha Satanské verše je od roku 1988 zakázaná v Íránu. Nad Rushdiem vynesl ve své fatvě rozsudek smrti někdejší íránský duchovní vůdce Chomejní. Přestože se íránská vláda od tohoto postoje distancovala, fatva je podle konzervativního výkladu stále platná. Pro toho, kdo Rushdieho zabije, byla vypsána odměna přes 3 miliony dolarů.

Salman Rushdie postavil Zlatý dům. Pozlobil feministky

Íránská vláda se sice od Chomejního dekretu již dávno distancovala, ale „protirushdieovské“ nálady přetrvávají. V roce 2012 zvýšila polooficiální íránská náboženská nadace odměnu za Rushdieho hlavu z 2,8 milionu dolarů na 3,3 milionu dolarů.

Rushdie tehdy tuto hrozbu odmítl s tím, že neexistují „žádné důkazy“ o tom, že by lidé měli o odměnu zájem. V témže roce vydal o fatvě memoáry s názvem „Joseph Anton“.

Kritika z muslimských kruhů Rushdiemu vyčítala, že v knize urážel korán a proroka. Rushdie se kvůli fatvě musel v minulosti nesčetněkrát stěhovat z jednoho přísně tajného místa střeženého britskou vládou na druhé. Jeho překladatel do japonštiny byl zavražděn, italský překladatel a norský vydavatel byli zraněni.

Západní státy kvůli fatvě přerušily diplomatické styky s Íránem, v muslimských městech se konaly demonstrace podobné těm, které o téměř 20 let později protestovaly proti karikaturám proroka Mohameda zveřejněným dánským tiskem.

Rushdieho romány dostaly řadu literárních ocenění, například za Děti půlnoci získal v roce 2008 prestižní Man Bookerovu cenu. V roce 2012 vydal memoárovou knihu Joseph Anton: Vzpomínky (2012), v níž vzpomíná i na Václava Havla, který jej podporoval. Do češtiny byla přeložena většina jeho děl, včetně kontroverzních Satanských veršů.

Politici a spisovatelé útok odsoudili

Útok odsoudil i britský premiér Boris Johnson. „Jsem zděšen, že Salman Rushdie byl pobodán při výkonu práva, které bychom nikdy neměli přestat bránit. V tuto chvíli jsem v myšlenkách s jeho blízkými. Všichni doufáme, že je v pořádku,“ napsal Johnson na twitteru.

Spisovateli vyjádřili podporu přátelé a významné osobnosti z literárního světa. Patří mezi ně i autor řady hororů Stephen King, který stál při Rushdiem, když dostával výhrůžky smrtí za svůj román Satanské verše, a jeden z amerických řetězců chtěl knihu stáhnout z prodeje. „Když nebudete prodávat Satanské verše, tak ani Kinga,“ řekl jim na to podle BBC King. „Doufám, že Salman Rushdie je v pořádku,“ napsal v pátek na twitteru.

„Jsem šokován a rozrušen, když vidím, že můj přítel Salman Rushdie byl napaden před přednáškou. Je to dobrý a skvělý člověk a doufám, že je v pořádku,“ uvedl britský autor Neil Gailman, známý i do češtiny přeloženým románem Nikdykde či komiksem Sandman.

Autorka ságy o kouzelnickém učni Harrym Potterovi J. K. Rowlingová označila zprávy o útoku za „děsivé“. „Cítím se teď velmi špatně. Ať je v pořádku,“ napsala na twitteru.

„Salman Rushdie byl za svá slova terčem útoků po celá desetiletí, ale nikdy se nezalekl ani nezakolísal. Neúnavně věnoval energii pomoci ostatním, kteří jsou zranitelní a ohrožení,“ uvedla šéfka amerického svazu spisovatelů PEN America Suzanne Nosselová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Chcete si zahrát na europoslance? EU v Praze otevřela interaktivní muzeum

16. dubna 2024  16:47

Europarlament v tandemu s Evropskou komisí otevřel v centru Prahy interaktivní muzeum „Zažijte...

I ty, Srbe? Rusko potichu ztrácí největšího spojence na Balkáně

16. dubna 2024  16:40

Srbsko je před dokončením miliardového kontraktu na nákup dvanácti francouzských letounů Rafale....

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

Zákazy nikdy dobře nefungují. K látkám jako HHC se mají dostat už jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  16:05

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...