Horší než horor. Rumuny vyděsily vraždy a bída v psychiatrických léčebnách

  • 75
Přeplněné pokoje, padající omítka a špína v koupelnách. Rumuny vyděsily záběry z psychiatrické léčebny na severu země. Skandální videa natočil jeden z opozičních poslanců jen pár dní poté, co na jiné klinice psychotický pacient zabil čtyři lidi.

„Nikdy jsem nic takového neviděl, dokonce ani v hororech. Ve dvě stě let staré budově se na nevyhovujících odděleních tísní 179 lidí s psychiatrickými potížemi. Dvaadvacet pacientů v jednom pokoji, pekelná bída nepopsatelná slovy, nepředstavitelná!“ napsal na Facebook rumunský poslanec Emanuel Ungureanu.

EU: Rumuni předsednictví nemůžou zvládnout. Je to tak, souhlasí prezident

K příspěvku připojil sérii videí, které v léčebně Borsa na severu země natočil. V těch jsou dobře vidět díry ve stropech i padající omítka a kusy zdí, které nahlodalo vlhko. Když prochází pokoji, zdraví se s pacienty na postelích srovnaných těsně vedle sebe. 

„Pane doktore, můj stav se zhoršuje,“ říká mu během prohlídky jeden z pacientů, uvádí Rádio Svobodná Evropa. Zdravotní sestra množství lidí namačkaných do jedné místnosti vysvětluje tím, že se pacienti z jiného pokoje museli kvůli dešťům přesunout. Jinak by na ně totiž mohl spadnout strop.

Znepokojující výjev doplňují značně omšelé koupelny. Videa přitom stav léčebny ukázala jen pár dní poté, co v psychiatrické nemocnici Sapoca na jihovýchodě země zabil jeden z pacientů čtyři lidi a dalších devět zranil.

Podle serveru Romania Insider se osmatřicetiletý muž v psychotickém záchvatu minulou neděli chopil stojanu na transfuze a zaútočil jím na ostatní pacienty. Těmi byli z většiny lidé nad šedesát let trpící demencí, takže se útoku nebránili.

Rumunská ministryně zdravotnictví Sorina Pinteaová uvedla, že se za útokem vine série lidských chyb a že se mu dalo předejít. Stojan například neměl být v pokoji pacientů bez dozoru, muž navíc neměl za spolupacienta dostat alkoholika. 

Slíbila proto kontrolu všech psychiatrických nemocnic v zemi s tím, že ty nevyhovující skončí na „blacklistu“. Rádio Svobodná Evropa uvádí, že rumunské zdravotnictví patří k jednomu z nejméně rozvinutých v Evropě. Navzdory miliardám eur, které do něj plynou z unijních fondů. Ty totiž požírá korupce, k rozvoji nepřispívá ani přebujelá byrokracie.

Psychiatrické léčebny v Borse (červená značka) a Sapoce (modrá značka)

Psychiatrické léčebny v Borse (červená značka) a Sapoce (modrá značka)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video