Rumunský prezident Klaus Iohannis ve volbách do EP. (26.5.2019)

Rumunský prezident Klaus Iohannis ve volbách do EP. (26.5.2019) | foto: AP

Rumunským prezidentem se podle odhadů výsledků stal znovu Iohannis

  • 7
Rumuni si za svého prezidenta zvolili stávající hlavu státu Klause Iohannise. Centristický politik v nedělním druhém kole voleb jasně porazil sociální demokratku Vioricu Dancilaovou, ukázaly podle agentur první odhady výsledků. Iohannis tak podle všeho potvrdil roli favorita a může zůstat dalších pět let v úřadu.

Podle průzkumu, který mezi voliči po odchodu z volebních místností provedla společnost Ires, získal stávající prezident 66,5 procenta hlasů. Jeho soupeřku Vioricu Dancialovou podpořilo 33,5 procenta voličů. 

Společnost Curs-Avantgade Iohannisovův výsledek odhadla na 64 procent. První kolo rumunských prezidentských voleb se konalo 10. listopadu.

Iohannis podle agentury DPA večer o svém vítězství nepochyboval. „Dnes zvítězilo moderní Rumunsko, evropské Rumunsko, normální Rumunsko,“ prohlásil prezident po zveřejnění odhadů. 

Favorizovaný Iohannis vyhrál před dvěma týdny první kolo voleb. Nepodařilo se mu ale získat nadpoloviční většinu, když mu svůj hlas odevzdalo 37,8 procenta zúčastněných voličů. Dancilaová prošla do druhého kola s 22,3 procenty hlasů. K volebním urnám se tehdy dostavilo 48 procent voličů.

Stávající prezident je považován za ochránce principů právního státu. Jako znovuzvolená hlava státu by mimo jiné mohl jmenovat prokurátory beroucí vážně boj s korupcí, která je jedním z nejpalčivějších problémů Rumunska.

Šedesátiletý Iohannis, etnický Němec a bývalý starosta města Sibiu, pomohl zajistit konání referenda, v němž se loni v květnu velká většina Rumunů vyslovila proti kontroverzním opatřením sociálnědemokratické vlády v oblasti justice, jež vyvolala obavy o zachování principů právního států v této bývalé komunistické zemi.

V Rumunsku padla sociálnědemokratická vláda premiérky Dancilaové

Bývalá premiérka Viorica Dancilaová zjevně zaznamenala nejhorší výsledek, jakého od pádu komunismu v prezidentských volbách dosáhl kandidát postkomunistické Sociálnědemokratické strany Rumunska (PSD), poznamenala agentura APA. Pětapadesátiletá politička byla od loňského ledna první ženou v čele rumunské vlády, před několika týdny ale parlament jejímu kabinetu vyslovil nedůvěru.

Odhady nezohledňují hlasy zahraničních Rumunů. Iohannis, kandidát Národní liberální strany (PNL), by tak nakonec mohl získat až kolem 70 procent hlasů. Volební účast pravděpodobně přesáhla 50 procent. První oficiální výsledky se očekávají v noci na pondělí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video