Ilustrační fotka

Ilustrační fotka | foto: Martin Janoškapro iDNES.cz

Zklamal vás brexit? Přestěhujte se do Rumunska, láká Brity deník

  • 115
Britové, které nepotěšil výsledek referenda o odchodu z EU, se mohou odstěhovat do Rumunska. Bukurešťský deník spustil internetovou kampaň, která do země zve všechny příznivce jednotné Evropy. „Nechte doma voliče brexitu, hádky i špatné počasí a začněte nový život v Rumunsku," vyzývá kampaň.

Bukurešťský deník Gândul v kampani Romanians for Remainans (Rumuni pro příznivce setrvání) nabízí nový domov 48 procentům Britů, kteří v referendu hlasovali proti brexitu.

Součástí kampaně je facebooková aplikace, pomocí které mohou Rumuni pomoci svým britským přátelům, aby si zažádali o rumunský průkaz totožnosti. Mohou je také rovnou „adoptovat“.

„Přátelé Rumuni! Dobří lidé, kteří volili pro setrvání a sdílejí evropské hodnoty, si zaslouží být našimi příbuznými. Staňme se všichni dobrovolníky, ať může být každý příznivce setrvání v EU adoptován Rumunem,“ uvádí se v kampani.

Nespokojeným Britům pak aplikace nabízí možnost nechat se Rumuny „adoptovat“ a začít tak zcela nový život v „milující rumunské rodině“.

Deník The Guardian připomíná, že nejde o první virální kampaň, kterou Gândul cílil na Brity. V roce 2014 spustil projekt #WhyDontYouComeOver (Proč se nestavíte?), který obyvatelům Spojeného království nabízel pracovní příležitosti, ubytování i doporučení na turistické destinace v Rumunsku. Reagoval tak na obavy Britů ohledně přílivu Rumunů a Bulharů, kteří budou brát místním obyvatelům práci, zneužívat zdravotní systém a podílet se na kriminální činnosti.

Polovina našich žen vypadá jako Kate. Ta druhá jako její sestra. Jeden z plakátů kampaně #WhyDontYouComeOver:

26.prosince 2013 v 17:48, příspěvek archivován: 28.června 2016 v 16:16

Just remembered how very refreshing Romanians' #whydontyoucomeover ad campaign was: http://t.co/0LkYMqMnLo pic.twitter.com/44BWhwtibW

Vstup do EU se oddálí, obávají se balkánské země

Většina obyvatel Balkánu však brexit s takovým nadhledem nevnímá. Albánie, Bosna, Kosovo, Makedonie, Černá Hora a Srbsko se totiž obávají, že odchod Británie zkomplikuje jejich vstup do EU. Všechny zmíněné země sice trvají na tom, že rozhodnutí Britů jejich snahy o vstup do EU nezmenší, přiznávají však, že jej nejspíš oddálí.

Britská volba

„Obáváme se, že po brexitu se rozšiřovací proces zpomalí,“ uvedla tajemnice srbského Evropského hnutí Maja Bobićová. V blízké budoucnosti se podle ní Brusel bude soustředit spíš na upevnění Unie, než na její rozšiřování. Srbsko by přitom chtělo vyjednávání o připojení dokončit do roku 2019.

Stejný strach má i Bosna, píše Reuters. Podle analytika Igora Gavrana brexit zemi spíše uškodí. „Británie byla jednou ze zemí, která podporovala vstup Bosny do EU nejotevřeněji,“ uvedl.

Na podporu Británie spoléhalo i Kosovo. Nejmenovaný představitel Albánie však uvedl, že velké události, jako je migrační krize nebo možný odchod Řecka z eurozóny, vždy odpoutávají od Balkánu pozornost evropských lídrů.

23. června 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue