Nově zvolený prezident Íránu Hasan Ruhání (17. června 2013)

Nově zvolený prezident Íránu Hasan Ruhání (17. června 2013) | foto: AP

Prezident Íránu se nabízí jako mírotvůrce. Chce jednat s Obamou i Sýrií

  • 4
V íránském prezidentském křesle sedí teprve několik týdnů. I přesto stihl Hasan Rúhání navázat konstruktivní dialog se Západem a nabídl své služby i jako prostředník při jednání znepřátelených stran v Sýrii. To se jeho předchůdci nepovedlo za celou dobu jeho panování.

Světové zpravodajské servery nejprve před několika dny informovaly o dopisování mezi Rúháním a americkým prezidentem Barackem Obamou. Ve čtvrtek pak Bílý dům připustil možnost setkání obou státníků na počátku chystané schůze Valného shromáždění OSN v New Yorku

Mluvčí Bílého domu Jay Carney v rozhovoru s novináři připustil, že po nástupu Rúháního do funkce se vztahy obou zemí zlepšily. "Setkání je možné, ale možné bylo vždycky. Ruka byla natažená od okamžiku, kdy prezident (Obama) složil přísahu," prohlásil mluvčí. Podle prezidentského mluvčího však Washington od íránského prezidenta očekává "spíš skutky než slova". Možnost schůzky naznačil i íránský prezident. "Mohou to být nepatrné krůčky k velmi důležité budoucnosti," řekl Rúhání.

Obama i Rúhání se v New Yorku zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN a o jejich možném setkání se dlouho spekuluje. S Rúháního agresívním předchůdcem Mahmúdem Ahmadínežádem, který na schůze OSN do New Yorku rovněž zajížděl, se americký prezident nikdy nesetkal. Od roku 1979, kdy se v Íránu dostal k moci náboženský režim, se žádný íránsko-americký summit nekonal.

Na setkání s Rúháním pak definitivně kývl francouzský prezident François Hollande, oba státníci se potkají v rámci již zmíněného shromáždění OSN. "Plánuje se schůzka s íránským prezidentem na jeho žádost," potvrdil novinářům Hollande. Setkání by se podle agentury AFP mělo uskutečnit během příštího týdne.

Írán jako mírotvorce v Sýrii

Nejen budování vztahů se Západem bude v následujících měsících pro Rúháního hlavním bodem jeho programu. Ve článku pro páteční list The Washington Post totiž uvedl, že Íránská vláda chce napomoci usnadnění dialogu mezi syrskou vládou a opozicí.

"Musíte vytvořit atmosféru, v níž lidé tohoto regionu budou moci rozhodnout o vlastním osudu. Oznamuji, že naše vláda je připravena napomoci usnadnění dialogu mezi syrskou vládou a opozicí," napsal prezident.

Írán je spolu s Ruskem považován za klíčového spojence syrského prezidenta Bašára Asada. Podle arabského tisku vysílá do Sýrie armádní poradce, na internetu se nedávno objevily záběry, které jsou prvním zřejmým důkazem o přímém zapojení Íránců do bojů v Sýrii.

Rúhání v článku pro The Washington Post zároveň vyzval svět k využití šance, kterou přinesly íránské prezidentské volby. "Vyzývám své partnery, aby využili možnosti vzešlé z íránských voleb. Vyzývám je, aby upřímně odpověděli na nabídku mé vlády ke konstruktivnímu dialogu," konstatoval íránský prezident, který také stihl oznámit, že Írán v budoucnu neplánuje výrobu jaderných zbraní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: prezident

Nejlepší videa na Revue