V souvislosti s referendem o samostatnosti Skotska se do světových médií...

V souvislosti s referendem o samostatnosti Skotska se do světových médií dostala i legendární fotografie Václava Klause a Vladimíra Mečiara z července 1992. | foto: Associated Press

Učte se od Česka a Slovenska, radí Skotům světový tisk

  • 237
Obyvatelé Skotska ve čtvrtek rozhodnou, zda se chtějí odtrhnout od Velké Británie. Případný vznik nového státu se však neobejde bez náročných jednání, rozdělování majetku či důležitých ekonomických rozhodnutí. Světová média Skotům doporučují, aby se inspirovali klidným rozpadem Československa.

Zpravodaj britské veřejnoprávní BBC zpovídal v Praze jednoho z hlavních aktérů rozdělení Československa. Navštívil Václava Klause, prvního českého premiéra a někdejší hlavu státu. „Rozdělit zemi je velice jednoduché,“ řekl mu muž, jenž v červenci 1992 na zahradě brněnské vily Tugendhat dohodl s Vladimírem Mečiarem, že společný stát za pět měsíců přestane existovat.

Klause nepřesvědčily ani novinářovy námitky o složitém přepočítávání zlatých rezerv a dalších praktických problémech. „Rozdělit zemi je velice jednoduché,“ zopakoval a trval si na svém. Reportérovi britské televize připomněl, že Češi a Slováci si veškerý majetek zkrátka rozdělili v poměru 2:1, který odpovídal poměru počtů obyvatel nově vzniklých států.

Světová média a tiskové agentury se věnují i dalším otázkám, které bude Skotsko muset vyřešit, pokud se jeho obyvatelé ve čtvrtečním referendu pro samostatnost skutečně vysloví. Dosud není jasné, kterou měnou by se v nově vzniklé zemi vlastně platilo. Mnozí stoupenci skotské nezávislosti by rádi i po odtržení platili librou, s čímž však Londýn zásadně nesouhlasí.

Česko slouží jako příklad i čtenářům v Kolumbii

První ministr Skotska a velký stoupenec osamostatnění Alex Salmond dokonce v televizní debatě prohlásil, že Skotové mohou librou platit bez ohledu na názor Britů (více se dočtete zde). Novináři však na příkladu prvních týdnů roku 1993 vysvětlují, že myšlenka společné měny se může velmi rychle zhroutit.

„Slováci si přáli zachovat společnou měnu, ale kvůli rozdílům mezi ekonomikami obou nových států se měnová unie po pouhých pěti týdnech zhroutila. Po osmém únoru měli lidé pouhé čtyři dny na to, aby přinesli všechny své peníze do banky a nechali si na ně nalepit české nebo slovenské známky. Operace proběhla hladce a dnes je považována za příklad hodný následování,“ napsala agentura AP.

Její zpravodaj zmínil i potíže s československou vlajkou, kterou si Česko rozhodlo ponechat, přestože se oba nově vznikající státy původně rozhodly původní symboliku opustit. Oceňuje naopak jednoduché rozdělení státní hymny nebo znaku. Češi si z něj vzali dvouocasého lva, Slováci zase svůj dvojitý kříž.

Zpravodajství agentury AP přebírá celá řada světových médií. O hladkém rozdělení Československa, od nějž se mohou v budoucnu učit Skotové i další národy toužící po odtržení od svých států, tak píše třeba americká televize Fox News nebo kolumbijský zpravodajský server News.nom.co.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue