Čeští a slovenští policisté střeží spolu s maďarskými vojáky hranici poblíž přechodu Röszke (31. října 2015) | foto: AP

Čeští policisté už hlídají maďarskou hranici, zasahovat zatím nemuseli

  • 304
Čeští policisté započali svou šestitýdenní misi, při níž budou ve spolupráci se slovenskými kolegy pomáhat maďarské armádě zvládat příliv migrantů na maďarsko-srbské hranici. Velitel jednotky Marek Hruška popsal redakci iDNES.cz, jak práce českých policistů na místě vypadá.

„Český kontingent nastoupil službu v sobotu v šest hodin ráno. Budeme zde sloužit dvanáctihodinové směny,“ popsal Hruška nástup českých pořádkových sil do služby. Padesát policistů vyrazilo na cestu do Maďarska ve čtvrtek krátce před čtrnáctou hodinou. Slavnostního odjezdu se účastnil ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý.

„V sobotu jsme na ranní směnu nasadili šestnáct policistů, noční službu jich sloužilo dvanáct. Střežíme tu hranice ve čtyř- až osmičlenných skupinách, které tvoří zpravidla český policista, slovenský policista a maďarští vojáci,“ uvedla dále Hruška.

Hlavním cílem mise je podle něj ochrana hraničního pásma v sedmdesát kilometrů dlouhém úseku kolem operační základny v Szegedu. „Během noční služby budou nasazeny tři týmy přímo na dálničním přechodu mezi Szegedem a srbskou Suboticí,“ řekl český velitel.

Silniční a železniční přechod Röszke byl přitom ještě nedávno součástí hlavní migrační trasy, než jej maďarská armáda zatarasila i s pomocí vagonu, obehnaného žiletkovým drátem (více čtěte zde).

Český kontingent v Maďarsku sestává z padesáti policistů různých šarží, vybraných z desítek dobrovolníků. „Pro tuto službu se přihlásili sami. Jsou to policisté z celé republiky, z různých krajů i různých složek policie,“ dodal Hruška. Během prvního dne podle něj nemuseli čeští strážníci zasahovat při žádném konfliktu.

„Spolupráce s maďarskými vojáky i slovenskými kolegy od policie je profesionální,“ chválil si Hruška. „Všichni plní své povinnosti, jak je potřeba,“ dodal. Ani komunikace mezi místními a cizími příslušníky nevázne, neboť všichni hovoří plynně anglicky.

Vláda schválila záměr vyslat padesát českých policistů k ochraně vnější hranice schengenského prostoru v pondělí. Policie bude misi průběžně hodnotit a není vyloučeno, že se nasazení české jednotky protáhne na delší dobu.

Už od minulého týdne v Maďarsku působí přes dvě desítky českých vojáků (více se dočtete zde). Jde zejména o řidiče a obsluhu techniky. Maďarské armádě pomáhají při převozu materiálu nebo při budování plotu díky zemnímu stroji, který je vybaven vrtákem a sbíječkou. Česká armáda také poskytla deset polních kuchyní, přepravník kontejnerů a jedno vozidlo, které slouží jako pojízdná ženijní dílna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video