Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všichni jsme rasisté, říká šéf dánského centra pro běžence. Charitu nesnáší

  0:01
Kodaň (Od zpravodaje iDNES.cz) - Integrace uprchlíků v Evropě podle mnohých naráží na kulturní rozdíly a neochotu spolupracovat. Podle ředitele dánského komunitního centra Tampoline House Mortena Golla je však problémem postup vlád. Z uprchlíků dělají klienty sociálního systému, jejich integrace musí být založena na demokracii, uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz.
Setkání uprchlíků v Trampoline House. Vpravo ředitel komunitního centra Morten...

Setkání uprchlíků v Trampoline House. Vpravo ředitel komunitního centra Morten Goll | foto: Trampoline House

Jaký je status lidí, kterým pomáháte? Jde o žadatele o azyl, odmítnuté žadatele, nebo přistěhovalce?
My na jejich oficiální status příliš nehledíme. Neškatulkujeme lidi. U nás věříme v demokracii jako základní prvek v integraci těchto lidí do naší společnosti. Abychom je mohli správně naučit principy demokracie, musíme na jejich oficiální status zapomenout. Příchozím vždy říkáme, že jsou jedním z nás.

Morten Goll a Trampoline House

Morten Goll

Morten Goll je současným ředitelem komunitního centra Trampoline House, které pomáhá s integrací uprchlíků. Za jeho založením v roce 2010 stojí skupina umělců, žadatelů o azyl a studentů. Založením komunitního centra reagovali na špatné podmínky v oficiálních azylových centrech a izolaci žadatelů o azyl od okolí. Uprchlíci v Tampoline House mohou využít služeb právního poradenství, společně pak absolvují celou řadu jazykových či řemeslnických kurzů. Centrum ve svých začátcích fungovalo za částečné podpory státu, později se muselo začít spoléhat výhradně na financování z grantů a finančních darů.

Zdroj: Trampoline House

Dočetl jsem se, že pomáháte i lidem, jejichž žádost o azyl úřady odmítly. Je to legální?
No, řekl bych to tak, že to není ilegální. Pomáháme lidem, na to se soustředíme.

Jak se liší vaše pomoc uprchlíkům od pomoci, kterou jim poskytují oficiální zařízení financovaná vládou?
Naše vláda se snaží vytvořit tak špatné podmínky pro uprchlíky, aby se sami rozhodli odejít. My jsme toho názoru, že tento systém lidi demotivuje k jakékoli akci. Po pár týdnech v uprchlickém táboře nebo azylovém centru nechtějí pak dělat nic. Pokud budete s lidmi jednat tak, jak s nimi jednají v uprchlických táborech, stanou se z nich v podstatě klienti našeho sociálního systému. V podstatě nemají možnost převzít nad svým životem kontrolu.

Chtěl bych zdůraznit, že my svým způsobem uprchlíkům nepomáháme. Poskytujeme jim pouze platformu pro to, aby si dokázali pomoct sami. Mně osobně ve skutečnosti uprchlíci nezajímají, zajímá mě demokracie. Tohle je podle mě jediný způsob, jak pomáhat uprchlíkům. U nás v Trampoline House nenávidíme charitu. Chceme být opakem charity.

Jaké podmínky v dánských uprchlických táborech panují?
V táborech čelíte chudobě, protože nemůžete pracovat. Jste izolováni. Ven v podstatě nemůžete, protože nemáte peníze. Tábory jsou daleko v lesích, izolovány od ostatní populace. To vše vede k jevu, který se jmenuje duševní paralýza. Je to stav, kdy vám začíná vynechávat mozek. Zapomenete, kdo jste. Zapomenete, co umíte. Jedinou možností pak pro vás je čekat, až vám někdo dá další peníze, přístřeší a jídlo.

Kolika uprchlíkům v současnosti pomáháte? Mohou si u vás vydělat nějaké peníze?
Máme tady asi sto uprchlíků z azylových center a táborů, kteří k nám dochází a pak máme asi 75 dalších lidí, kteří již dostali azyl a pracují zde jako dobrovolníci. Co se týče finanční stránky, tak žadatelům o azyl pouze platíme peníze na cestu z a do azylových center. Lidé tady ale mohou najít ty správné lidi, kteří jim později pomohou najít práci.

Malmö je pro uprchlíky branou do Švédska. Nebojíme se, říkají místní

Odkud uprchlíci pocházejí? A jaké mají vzdělání?
Obecně se to říct nedá. Někteří vystudovali univerzitu, jiní byli z dělnické třídy nebo byli zemědělci. Máme tu i lidi, kteří nikdy nechodili do školy. Neděláme ale mezi nimi rozdíly. Máme tady lidi ze Sýrie, Íránu, Iráku, Palestiny, Somálska, Súdánu, Eritreje, ale také z Nepálu. Celkem se u nás setkávají lidé asi 25 národností.

Jak lidé z odlišných kultur a s odlišným náboženstvím dokáží spolupracovat?
Celý proces integrace musí být založený na tom, že se navzájem respektujeme. Všichni musí respektovat kulturu, kterou si s sebou tito lidé přinesli, stejně jako oni musí respektovat naší kulturu a zvyky. Když k nám přijde někdo nový, říkáme mu, že ho rádi přijmeme, pokud nás bude bezpodmínečně respektovat. Na oplátku mu nabízíme stejný respekt. Stejně tak se musí uprchlíci respektovat mezi sebou.

V rámci centra Trampoline House funguje také komunitní skupina pro ženy.
Setkání uprchlíků v Trampoline House

A v oficiálních zařízeních to takto nefunguje?
Ne. Náš postup je v protikladu k tomu, co se děje v táborech a v Dánsku obecně. Dánové jsou velmi rasističtí, moc se o tom ale ve společnosti nemluví. Když už se o tom mluvit začne, lidé se hned rozohňují a tvrdí, že rasisté rozhodně nejsou. Ve skutečnosti je ale rasista každý. I já jsem rasista, my všichni jsme rasisté. Rasismus pochází ze strachu z ostatních lidí. Je to přirozené, nemůžete se tomu vyhnout. Každý má strach z toho, co nezná. Otázkou vždy je, jak se k tom strachu postavíte.

V táborech je rasismu plno i mezi uprchlíky. Každý se drží své kultury a tradic a nevylézá ze skupiny stejně smýšlejících lidí. Když pak přijdou k nám, řeknou – možná jsem z Íránu, ale můžu mít kamaráda Súdánce. To by se v uprchlickém táboře nikdy nestalo. Demokracie, o které jsem před chvíli mluvil, je základem tohoto procesu.

Z mostu přes Öresund je pomník uprchlické krize, pro běžence se uzavřel

Již několikrát jste v souvislosti s integrací zmínil pojem demokracie. Co podle vás demokracie znamená?
Já mám na mysli jiný druh demokracie, než ten, který nám ukazují vlády. Těmi už je celá Evropa přesycena. Lidé vládám nevěří. Politici je unavují, protože přichází s řešením problémů, které sami způsobili. A dokonce je ani nedokáží vyřešit. My tady mluvíme o demokracii, kterou v sobě cítí každý člověk. Jejím základem je to, že když máme s něčím problém, tak si o tom promluvíme.

Levicové ani pravicové strany nepochopily proces integrace uprchlíků. Není to o dávání ani o tvrdém přístupu, ale o vzájemné respektu a demokracii, o které mluvím. Stačí se podívat do praxe. Spoustu lidí, kteří utekli ze své vlasti, prchli před diktátory. Podvědomě hledají demokracii, i když ji mnozí z nich nikdy nezažili. Lidé, kteří přišli do naší země, touží po tom, aby je zde akceptovali. Touží po dodržování lidských práv. Chtějí se stát součástí dánské společnosti.

Setkal jste se se ve vašem komunitním centru s agresivním chováním uprchlíků?
Přijímáme každého, takže jsme nějaké problémové případy pochopitelně měli. Ale často se nakonec obrátí v dobré. Dobře to ilustruje případ bývalého bojovníka Talibanu, který k nám jednoho dne přišel a vypadal jako terorista z komiksu (smích). Nejdřív jsem se ho bál. Přišel ke mně do kancelářa a ptal se, co je tohle za místo a jak tady pomáháme.

Zákaz vstupu těm, kdo se nedomluví. Dánské bary chrání ženy před běženci

Řekl jsem mu, že je tady vítán, pokud nás bude respektovat. Přednesl jsem mu naše pravidla a sdělil, že pokud se do zdejší komunity zapojí, může něco dostat i nazpět. Nakonec se stal naším nejúspěšnějším pracovníkem v uprchlických táborech, který k nám vodí další lidi. Teď za námi chodí a říká nám o problémových případech nebo o lidech, kteří jsou na dně a potřebují pomoct.

Myslím si, že sporů tady nemáme víc než v jakémkoliv baru v Kodani. I u nás to bývá způsobeno alkoholem, hlavně při pátečních tanečních zábavách. Pokud se to stane, vzpurného člověka požádáme, aby se zklidnil. Pokud pokračuje, pošleme ho pryč. Pamatuji si i na případy, kdy jsem asi pětici žadatelů o azyl vykázal na jeden měsíc.

Setkání uprchlíků v Trampoline House.
Setkání uprchlíků v Trampoline House.

Jednalo se i o násilné útoky?
Jeden z těch, které jsem vykázal, vyprovokoval rvačku. Vlastně všechny násilné incidenty jsou způsobené alkoholem. V této souvislosti bych jmenoval jeden případ, kdy žena, která se opravdu hodně opila, rozbila lahev o hlavu muže, který ve skutečnosti vůbec nic neprovedl. Mluvíme ale o pěti incidentech za pět let fungování Trampoline House. To je podle mě zanedbatelné.

Jaký je pohled Dánů na uprchlickou krizi?
Lidé jsou podle mě v poslední době vyděšení. Politici mluví o krizi, ale podle mě žádnou krizi nemáme. Uprchlíků je více, než v předešlých letech, ale například v Dánsku jsme v roce 2015 přijali 14 tisíc uprchlíků, to není nic. V téhle zemi žije 5,6 milionu lidí. Mohli bychom se s tím lehce vypořádat.

Uprchlická krize

Neoznačoval bych to proto za uprchlickou krizi, ale za krizi politickou. Politici neví, co mají dělat, tak zavírají hranice. Pokud bychom přitom aplikovali správné postupy integrace, o kterých už jsem mluvil, dokážeme přijmout desetkrát více lidí, než kterých se teď bojíme.

Jak by se tyto postupy podle vás měly aplikovat v širší praxi?
Vše musí vzejít od obyčejných lidí. Stačí založit komunitní centra, různé zájmové kluby, kde budou mít uprchlíci možnost integrovat se do společnosti. Důležitá je role také větších sdružení, které by měly propojovat obyčejné lidi s vládou. Obyčejní lidé musí vzít principy demokracie a předávat je dál.

Uprchlíci a původní obyvatelé si mohou navzájem pomáhat. Z menších měst například odchází stále více lidí. Místní obchodníci tak musí zavírat své obchody, když ale v těchto městech dobře integrujeme uprchlíky, jejich byznys může dál fungovat.

Jsou podle vás dobrý řešením krize kvóty na přerozdělení uprchlíků, které se snaží prosadit Evropská komise?
V této souvislosti stále více pochybuji o tom, zda byl dobrý nápad rozšiřovat Evropskou unii na současných 28 členských zemí. Když se podíváte do 90. let a konflikt na Balkáně, měli jsme tady obrovské množství uprchlíků. V té době jsme měli menší a bohatší EU. Všechny země souhlasily, že si uprchlíky přerozdělí.

Nyní máme 28 zemí a mnohé z nich myslí jen na sebe. Nemají žádný smysl pro solidaritu. Když tyto země začnou říkat, že s tímto problémem nechtějí mít nic společného, dříve nebo později to logicky začne říkat i Dánsko. Solidarita je pryč. Bez rozšíření bychom podle mě stále měli Evropskou unii, která je založena na solidaritě.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...