Saúdové možná zdaleka nemají tolik ropy, kolik tvrdí. Ilustrační foto

Saúdové možná zdaleka nemají tolik ropy, kolik tvrdí. Ilustrační foto | foto: AFP

WikiLeaks: Saúdové lžou o zásobách černého zlata, ropný sešup se blíží

  • 666
Amerika se obává, že Saúdská Arábie přeceňuje své zásoby ropy a nedokáže zabránit eskalaci její ceny. Podle amerických depeší z Rijádu zveřejněných serverem WikiLeaks má největší exportér černého zlata o 40 procent ropy méně, než udává. Saúdský ropný vrchol by tak mohl nastat již příští rok.

Server WikiLeaks zveřejnil znepokojivé informace v okamžiku, kdy cena ropy kvůli nepokojům v Egyptě přesáhla psychologickou hranici 100 dolarů za barel.

Mnoho analytiků předpokládá, že v takové situaci členové OPEC začnou těžit více ropy, aby předešli dalšímu růstu ceny a zadušení poptávky.

Američané se ale obávají, že v případě Saúdské Arábie by to nemuselo být tak snadné. Bývalý šéf geologického průzkumu v saúdské státní ropné společnosti Aramco Sadád al-Husejní se v roce 2007 svěřil americkému konzulovi v Rijádu, že firma nemůže dosáhnout denní produkce 12,5 milionů barelů, která je nutná k zamezení další eskalace cen.

WikiLeaks

"Podle al-Husejního má problém dvě roviny. Za prvé saúdská ložiska nejsou zdaleka tak hojná a za druhé časová osa produkce ropy není tak neomezená, jak Aramco a energetičtí optimisté s oblibou líčí," napsal podle listu The Guardian v jedné z depeší americký konzul v Rijádu.

Ropný sešup

Aramco podle al-Husejního může v příštích deseti letech těžit denně až 12 milionů barelů.

Pokud ale černé zlato bude pumpovat tímto tempem, v roce 2012 nastane v pouštním království takzvaný ropný vrchol - okamžik, kdy těžba dosáhne na několik let maxima a po něm bude produkce už jen nezadržitelně klesat.

V té chvíli už prý nebude Aramco schopné zamezit globálnímu růstu cen. Saúdský energetický sektor podle něj zásoby ropy nadhodnotil o 40 procent, aby přilákal více zahraničních investicí.

"Al-Husejní věří, že Aramco zásoby ropy nadsazuje až o 300 miliard barelů. Podle jeho názoru bylo již vytěženo 50 procent známých ložisek. Příštích 15 let se podle něj produkce ropy ustálí na stabilní hladině a poté bude už jen klesat," vzkázal americký diplomat do Washingtonu.

Saúdský ropný monopol Aramco s geologovými slovy výrazně nesouhlasí, ale pro amerického konzula je al-Husejní díky svým zkušenostem důvěryhodný zdroj.

"Přestože se al-Husejní zásadně rozchází s postojem společnosti Aramco, není žádným konspiračním teoretikem. Jeho předpovědi musíme kvůli jeho zkušenostem a rozhledu důkladně promyslet," píše se v depeši z Rijádu.

Rijád, Saúdská Arábie

Rijád, Saúdská Arábie

Měl by se svět připravovat na ropnou krizi?

celkem hlasů: 6725

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 2. března 2011. Anketa je uzavřena.

ano, ropa brzy dojde
ano, ropa brzy dojde 4462
ne, ropu se podaří něčím nahradit
ne, ropu se podaří něčím nahradit 1542
ne, ropy je dost
ne, ropy je dost 721

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video