Dvoumetrová zeď v Košicích, která odděluje sídliště Západ a sídliště Luník IX.

Dvoumetrová zeď v Košicích, která odděluje sídliště Západ a sídliště Luník IX. | foto: Veronika Janušková, SME.sk

Košice mají svoji Zeď nářků. Odděluje Romy z Luníku IX.

  • 117
Východoslovenská metropole Košice má první protiromskou zeď. Má ochránit košické sídliště Západ před Romy z ghetta na Luníku IX. a zabránit tomu, aby přes zdejší parkoviště mohli volně přecházet i Romové z Luníku VIII. Důvodem vybudování zdi byly údajně krádeže na zdejším parkovišti.

Košičané bydlící na sídlišti Západ se v tomto místě báli parkovat svými vozy. Důvodem bylo, že přes tento prostor často přecházely partičky místních Romů mezi sídlišti Luník VIII. a Luník IX. a také to, že zde údajně docházelo k většímu počtu krádeží, než v jiných lokalitách Košic.

Lidé ze sídliště Západ si tak dlouho stěžovali na vykrádání aut a špínu, až místní samospráva mezi ulicemi Mikovíniho a Petzvalova nechala kolem parkoviště zbudovat dvoumetrovou zeď.

"Vykonávali zde své potřeby, což z hygienického hlediska nebylo normální. Ale hlavně se tu lidé báli parkovat, tak tam stálo jen pár aut," řekl deníku Korzár poslanec z tohoto obvodu Andrej Sitkár (Směr). Obyvatelé sídliště podle něj roky požadovali řešení situace. Vybudování zdi kolem parkoviště stálo 4 700 euro, v přepočtu asi 120 000 korun.

Zeď si místní chválí, bude ještě delší

Slovenská policie potvrzuje, že na Petzvalově ulici došlo k několika krádežím. Od začátku roku se někdo třikrát vloupal do aut. Loni na stejné adrese ukradli Škodu Favorit. Zda byli zloději obyvatelé Luníku IX, tedy Romové, není dokázáno. "Policie nevede statistiku pachatelů podle jejich národnosti," dodává košický policejní mluvčí Alexander Szabo.

Na Facebooku místní obyvatelé pojmenovali zeď jako "Zeď nářků", podle slavné židovské obdoby v Jeruzalémě. Reakce obyvatel sídliště Západ jsou většinou pozitivní. "Uvolnila se i další parkovací místa, neboť dosud se tam lidé báli parkovat," napsala na Facebooku jedna z obyvatelek. Na argument, že Romové zeď obchází, reagoval iniciátor zdi místní poslanec Sitkár slovy, že ve výstavbě zdi se bude pokračovat i v dalších úsecích.

Zdi jako sportoviště nebo dopravní opatření

Zeď v Košicích je už pátá podobná protiromská zeď, která na Slovensku v současnosti existuje.

Začaly se stavět po roce 2009, kdy první 150 metrů dlouhá zeď oddělila romskou osadu od zbytku vesnice v Ostrovanech. Následovala osmimetrová zeď v Prešově, která místním Romům zabránila zkracovat si cestu do města přes Muranskou ulici.

Také v Michalovcích stojí u romské osady sto metrů dlouhá a tři metry vysoká zeď, místní samospráva ji ovšem označuje za basketbalové hřiště. Zatím největší zeď, 200 metrů dlouhá a 2,5 metrů vysoká zeď kolem romské osady u vsi Velká Ida nedaleko Košic byla označena za dopravně-bezpečnostní opatření, které má zabránit nehodám romských dětí na nedaleké silnici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue