Romští přistěhovalci z Bulharska a Rumunska se stávají problémem v celé západní Evropě

Romští přistěhovalci z Bulharska a Rumunska se stávají problémem v celé západní Evropě | foto: Profimedia.cz

Norský poslanec vyzval k zákroku proti Romům. Odnesli to i Francouzi

  • 422
Celá západní Evropa, hlavně bohatší a sociálně vstřícnější země se potýkají s vysokým nárůstem "imigrace chudoby" především z Rumunska a Bulharska. Norský populistický poslanec vzbudil rozruch tím, že dal balkánské přistěhovalce v rozčílení dohromady s Francouzi.

Poslanec z druhé nejsilnější norské strany v parlamentu, populistické Strany pokroku, vyzval k uzavření hranic království před "organizovanými skupinami Romů, Bulharů a Francouzů", které označil za notorické zločince. Informovala o tom agentura AFP.

Poslanec Per Sandberg, jehož strana získává politické body zejména svou protiimigrační rétorikou, navrhl "tři okamžité kroky k zastavení přílivu žebráků a zločinců" do země.

"Policie může na základě stávajících právních předpisů zastavit mezinárodní organizované skupiny Romů, Bulharů nebo Francouzů, protože ze zkušenosti víme, že tito lidé narušují veřejný pořádek, a je také dokázáno, že mnozí z nich jsou zapojení do trestné činnosti," prohlásil Sandberg, který je zároveň předsedou právního parlamentního výboru.

V Norsku se nyní vede debata o tom, zda zakázat žebrání, které je v současné době na velkém vzestupu. V září se v zemi konají parlamentní volby, v nichž by populisté mohli alespoň podle průzkumů veřejného mínění posílit své pozice a vstoupit do vlády.

Podle norských médií se Sandberg ve svých výrocích zpočátku zaměřil pouze na Romy, ale aby se nezdálo, že se vymezuje pouze proti jedné národnosti, přiřadil k nim ještě Francouze a Bulhary.

Příliv Romů z Balkánu se stává celoevropským problémem

S přílivem velkého množství Romů zejména z Rumunska a Bulharska se potýká většina zemí západní Evropy. Kromě žebrání a drobné kriminality se přistěhovalci snaží využívat tamních štědrých sociálních systémů. V průběhu posledních letech se je proto některé země v čele s Francií rozhodly vyhošťovat zpět do zemí původu, čímž ale narazily na kritiku organizací hájících lidská práva.

V posledních týdnech však sílí hlasy ve starých členských zemích EU, že je třeba romskou imigraci z balkánských zemí zastavit. Především Německo, které je nyní nejčastějším cílem romských přistěhovalců, děsí, že od roku 2014 nebudou platit pro rumunské a bulharské občany žádná omezení a Bukurešť a Sofie se automaticky stanou členy schengenské dohody, protože jim vyprší maximální sedmileté přechodné období. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video