Republikánský kandidát na prezidenta USA Mitt Romney (vlevo) a kongresman za

Republikánský kandidát na prezidenta USA Mitt Romney (vlevo) a kongresman za stát Wisconsin Paul Ryan. | foto: AP

Po boku Romneyho stanul v boji o Bílý dům katolický cifršpión

  • 125
Jedna z největších hádanek amerických prezidentských voleb je rozluštěna. Republikánský kandidát Mitt Romney si za možného viceprezidenta vybral kongresmana za stát Wisconsin Paula Ryana.

Informace, které v sobotu ráno s odvoláním na zdroje z republikánské kampaně zveřejnily světové agentury, se potvrdily odpoledne. "Mitt si za viceprezidenta vybral Paula Ryana. Řekněte všem o tomhle týmu, který dostane Ameriku zpět na vrchol," objevilo se na mobilech lidem, kteří mají nainstalovanou aplikaci Romneyho kampaně.

Joe Ocelář

Můžeš za smrt mojí ženy, útočí na Romneyho muž z lidu.

Poté Romney o generaci mladšího Ryana představil v Norfolku ve Virginii na americké lodi USS Wisconsin pojmenované po Ryanově domovském státě. Neobešlo se to bez mírného přešlapu, když jej nejprve ohlásil jako budoucího prezidenta. později se opravil. Stejnou chybu udělal před čtyřmi lety i nynější prezident Barack Obama., když představoval svého kandidáta na viceprezidenta Joea Bidena.

"Neznám nikoho, kdo by nerespektoval jeho charakter a úsudek," prohlásil Romney. Zároveň slíbil, že spolu Spojené státy povedou k ekonomickému růstu a "široce sdílené prosperitě". Ryan je podle něj intelektuální vůdce republikánské strany a muže "charakteru a hodnot".

Podle agentury Reuters si Romney vybíral z krátkého seznamu kandidátů, na němž byli kromě wisconsinského kongresmana Ryana ještě senátor z Ohia Rob Portman a bývalý guvernér státu Minnesota Tim Pawlenty. Podle BBC je Ryan na rozdíl od nich méně zkušený, ale zároveň není tak okoukaný.

Republikáni si od něj slibují, že posílí jejich pozici v tématech, která tento rok volbám dominují a to je zaměstnanost, zadlužení země a ekonomika. Paul Ryan je už sedmé funkční období ve Sněmovně reprezentantů, kde jako šéf rozpočtové komise bojuje za snížení rozpočtového schodku.

Neváhá přitom osobně zaútočit na současného demokratického prezidenta Baracka Obamu a navrhuje drastické úspory, o nichž si podle některých médií i samotní republikáni myslí, že jsou příliš tvrdé na to, aby mohly být součástí volebního programu.

Oblíbenec Tea Party

Svoji vizi úspor Ryan představil loni na jaře pod názvem Cesta k prosperitě. Deficit hodlá snižovat i redukcí mandatorních výdajů ve zdravotnictví (například v programu Medicare) a sociální oblasti. Výdaje Pentagonu však podle něj "musí zůstat netknuty". Díky jeho ekonomickým znalostem ho média někdy označují za "cifršpióna".

Vzhledem k tomu, že otec i dědeček Paula Ryana zemřeli poměrně brzy na infarkt, stal se z něj vášnivý zastánce aktivního životního stylu. Tento absolvent Ohijské univerzity si po příchodu do Washingtonu přivydělával jako instruktor v posilovně a nyní předcvičuje i podobně zaměřeným zákonodárcům.

Jeho rodina má irsko-německé kořeny. Paul Ryan má s manželkou Jannou dva syny a jednu dceru. Na rozdíl od Romneyho, který je mormon, se milovník lovu Paul Ryan hlásí ke katolické církvi. To by mohlo podle The Daily Telegraph pomoci oslovit katolické voliče.

Ryan je znám jako odpůrce manželství osob stejného pohlaví a potratů a díky tomu je oblíbencem hnutí Tea Party, konzervativního jádra republikánů. To naopak umírněného a názorově ohebného Romneyho v lepším případě toleruje.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video