Roman Prymula (6. března 2020)

Roman Prymula (6. března 2020) | foto: Kateřina ŠulováČTK

Prymulu řeší ve světě. Ministr porušil svá vlastní pravidla, píší Němci

  • 165
Počínání českého ministra zdravotnictví Romana Prymuly si všímají i světová média. Zprávu agentury AP převzal třeba americký deník The Washington Post, o situaci v Česku čtenáře informují také média u sousedů. Ministr porušil svá vlastní pravidla, píše kupříkladu německý list Die Welt.

„Ministr zdravotnictví těžce zasažené České republiky je pod palbou výzev, aby rezignoval. A to po mediální zprávě, že porušil přísné vládní restrikce a navštívil pražskou restauraci,“ napsala agentura AP s odkazem na článek Blesku, jehož reportéři Prymulu vyfotili, jak v noci a navíc bez roušky vychází z podniku na Vyšehradě s Jaroslavem Faltýnkem (ANO).

Skončí Prymula i Faltýnek, rozhodl Babiš. Čeká se na rezignaci ministra

Připomíná, že se schůzka odehrála jen pár hodin poté, co Prymula oznámil nová opatření proti šíření koronaviru, která zásadně omezila mobilitu v Česku a zavřela mnohé provozovny. Včetně restaurací. Agentura informuje také o nevoli vládní ČSSD, která ministrův prohřešek považuje za „naprosto nepřijatelný“.

Uvádí i Faltýnkovo vysvětlení, že Prymulu požádal o schůzku, aby s ním probral příjezd zahraničních zdravotníků do Česka, a dodává dosavadní počty případů a obětí koronaviru v zemi. 

Právě kvůli nim se Česká republika dostává v posledních dnech do světových médií víc, než by si zřejmě vláda přála. O zdejším strmém růstu křivky psala třeba CNN. „Země má 223 065 případů, přičemž asi třetina z nich připadá na posledních sedm dní, a 1 845 lidí zemřelo,“ píše AP.

Agenturní zprávu převzal americký list The Washington Post, po vlastní ose se pak kauze věnují především média u českých sousedů. Německý Die Welt čtenáře už v titulku informuje, že „český ministr zdravotnictví údajně porušil svá vlastní koronavirová pravidla“.

„Žádná země v Evropě není v současnosti zasažená pandemií víc než Česká republika. Zavedla se striktní pravidla. Ministr zdravotnictví, ze všech lidí, je údajně porušil. Ministr vnitra mluví o ‚neomluvitelném selhání‘,“ pokračuje Welt a přidává Faltýnkovu omluvu. 

„Probírali jsme ty věci u kafe,“ cituje místopředsedu vládního hnutí ANO. O Faltýnkově omluvě národu ostatně informuje i polský server Polsatnews, který ovšem poslanci zkomolil jméno a nazval ho Romanem.

O tom, že premiér Andrej Babiš žádá Prymulovu i Faltýnkovu rezignaci, pak píše třeba slovenský deník Sme

Styky s milenkou, večírky, golf. Před Prymulou narazili politici ve světě

„Prosím vás všechny, zůstaňte doma, vyzýval před týdnem ve čtvrtek český ministr zdravotnictví Roman Prymula,“ připomíná list třísekundové video na ministrově Twitteru i fakt, že je epidemiolog ve funkci pouhý měsíc. Ministrem se stal poté, co rezignoval Adam Vojtěch.

Deník přidává také vyjádření dotyčné restaurace, která ještě před pohoštěním politiků veřejnost upozornila, že bude mít otevřené jen výdejní okénko. A na závěr cituje Prymulu, který podle svého mínění nic tak špatného neprovedl, ale klidně odstoupí, pokud to lidé chtějí.

„Bylo to opravdu jen urgentní jednání. Nic víc, nic míň. Ale asi k němu došlo na špatném místě, to je pravda. Ne všechno jde vyřešit po telefonu,“ dodal ministr.

Krátkou zprávou českou událost číslo jedna pokrývá také stanice BBC a do svého online zpravodajství ji zařadila i americká CNN. Ta kromě Babišova rozhořčení, že vláda nemůže „kázat vodu a pít víno“, čtenáře ujišťuje, že požádala o Prymulovo vyjádření.

Přešlap českého ministra zdravotnictví zaznamenal i britský list The Guardian, ruský server Nastojaščeje Vremja či francouzský FR24 News. Zpráva se dostala rovněž do čínského tisku, na server Al-Džazíra, turecký provládní portál Daily Sabah, katarský The Penninsula či malajsijský Malay Mail.

Značnou pozornost skandálu věnuje také zpravodajský server Euronews, který v této souvislosti připomněl vlnu kritiky, jež se letos v létě snesla na hlavu premiéra Babiše za to, že odjel na dovolenou na Krétu, zatímco sám vyzýval krajany, aby zemi neopouštěli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue