Obrázek Usámy bin Ládina na okně auta v Indonésii. Ilustrační snímek

Obrázek Usámy bin Ládina na okně auta v Indonésii. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jádro al-Káidy je rok po smrti Usámy ochromeno. Ideologie džihádu žije

  • 137
Je to přesně rok od chvíle, co se nad pákistánským městem Abbottábád snesly americké helikoptéry a speciální komando zabilo Usámu bin Ládina. Mnoho Američanů tím uzavřelo kapitolu, která se začala psát 11. září 2001. Jak moc je ale po jeho smrti skutečně oslabena teroristická síť al-Káida?

Když Bílý dům před rokem náhle ohlásil na nedělní noc tiskovou konferenci Baracka Obamy, bylo jasné, že se něco velkého stalo. Vždyť není běžné, aby americký prezident promlouval k národu v noci, navíc v neděli. A ještě ke všemu projev oznámil jen asi hodinu dopředu. A Obama očekávání nezklamal.

Samá katastrofa

USA tento týden na internetu zpřístupní dokumenty, které komando odvezlo z bin Ládinova domu. Podle poradce Bílého domu pro boj s terorismem Johna Brennana materiály ukazují, že bin Ládin byl přesvědčen, že jeho organizace jde "od katastrofy ke katastrofě". Stěžoval si prý na špatnou morálku nových rekrutů. Vadilo mu, že se nahoru dostávají nižší velitelé, kteří nejsou dost zkušení.

Zdroj: ČTK

"Spravedlnosti bylo učiněno zadost. Duchovní vůdce nejhoršího teroristického útoku na území Spojených států je mrtev," prohlásil tehdy americký prezident v mimořádném projevu, ve kterém oznámil světu smrt Usámy bin Ládina, jenž stál za útoky na USA 11. září 2001 a po němž Spojené státy od té doby marně pátraly.

Mnoho Američanů si vydechlo a zemi zachvátily radostné oslavy. Bezpečnostní složky ale moc času na popíjení šampaňského neměly. Al-Káida zůstala a role někdejšího arciteroristy byla v tu dobu poměrně nejasná. Jak moc skutečně ještě v té době řídil operace teroristické organizace?

Jádro al-Káidy je ochromeno, ale...

A srazí jeho smrt al-Káidu konečně na kolena? Odpověď na první otázku přišla poměrně záhy - při prostudování materiálů, které komando odvezlo z bin Ládinova domu, se ukázalo, že Usáma hrál stále významnou roli při řízení útoků al-Káidy i jejích odnoží v Jemenu a Somálsku.

Odpověď na tu druhou ale není ani po roce od jeho skonu tak jednoduchá. A to navzdory faktu, že už dříve zaznělo, že al-Káida ztrácí dech.  

Bin Ládinova smrt

Demolice skrýše Usámy bin Ládina v Abbotábádu (26. února 2012)
Záběry z domu, kde zemřel Usáma bin Ládin (2. května 2011)

Americké elitní komando Navy Seals zabilo Usámu bin Ládina loni na počátku května v obytném komplexu u Abbottábádu asi 100 kilometrů od pákistánské metropole Islámábádu. Tělo bylo později pohřbeno do moře (vše o dopadení zde).

Ukazuje se, že jádro původní teroristické sítě je skutečně ochromeno a zřejmě už není schopno zorganizovat opravdu velký teroristický útok s globálním dopadem, jakým bylo 11. září, píše list The Washington Post. Kromě bin Ládinovy smrti k tomu přispěly neúnavné útoky amerických bezpilotních letounů, které cílily na nejvyšší představitele teroristické sítě.

Jen v posledním roce připravily o život šéfa vojenských operací al-Káidy Ilijase Kašmírího nebo dvojku al-Káidy Attíju Abdula Rahmána, jenž pomáhal současnému šéfovi organizace Ajmánu Zavahrímu dohlížet na organizaci a udržovat kontakty mezi jejími členy. V září pak Američané zabili jednoho ze šéfů odnože al-Káidy na Arabském poloostrově Anwara al-Awlakiho.

Na zdecimované velení teroristické organizace upozornil i americký prezident, který na výročí zabití Usámy bin Ládina přiletěl nečekaně do Afghánistánu. Mimo jiné tam prohlásil, že porážka teroristické sítě je na dosah. "Naším cílem je zničení al-Káidy a jsme na cestě, abychom to udělali," řekl Barack Obama na letecké základně Bagrám.

... ideologie džihádu stále žije

Co se dělo po smrti bin Ládina

Deportace manželek
Bin Ládinova rodina byla v pátek eskortována z Pákistánu do Saúdské Arábie.

Vodní hrob
O pohřbení bin Ládina do moře se od počátku spekulovalo, nedávno zveřejnil server WikiLeaks e-maily soukromé zpravodajské organizace, ve kterých její šéf psal, že tělo teroristy zamířilo do amerického Doveru.

Zboření domu
V únoru Pákistánci zbourali dům, ve kterém se bin Ládin skrýval. Nechtěli zřejmě, aby se stal poutním místem radikálních islamistů.

Trest pro lékaře
Američanům pomáhal s dopadením teroristy pákistánský doktor Šakíl Afrídí. Zatímco američtí politici ho chtějí vyznamenat, doma mu hrozí trest smrti za vlastizradu.

Kniha

Zbrusu nová kniha líčí, jak pohodlně si bin Ládin žil v Pákistánu.

Zabití Awlakího

V září oslavili Američané další úspěch, v Jemenu zabili jednoho ze šéfů odnože al-Káidy na Arabském poloostrově Anwara al-Awlakiho.

Fotografie mrtvého
Bílý dům dlouho zvažoval, zda zveřejní snímek zabitého bin Ládina. Nakonec rozhodl, že ho světu neukáže. Snímky prý byly hrozivé a Washington se obával negativních reakcí veřejnosti.

Šéfem Zavahrí
Zhruba měsíc a půl po bin Ládinově smrti se novým šéfem al-Káidy stal podle očekávání Egypťan Ajmán Zavahrí.

To ale neznamená, že hrozba al-Káidy pominula. Od zabití Awlakiho se spád událostí zpomalil. A nebezpečné zůstávají jak skupiny, které se k původní al-Káidě hlásí, tak i takzvaní domácí teroristé, již se narodili na Západě, ale osvojili si bin Ládinovu ideologii islámské svaté války, anebo "osamělí vlci". Posledním takovým byl francouzský vrah židovských dětí, rabína a tří výsadkářů Mohammed Merah (vše o vraždách v Toulouse můžete číst zde).

"Organizace, která způsobila 11. září, je v podstatě pryč. Ale hnutí... ideologie celosvětového džihádu, bin Ládinova filosofie - to vše přežívá na různých místech mimo Pákistán," řekl listu The Washington Post pod slibem anonymity člen amerických protiteroristických složek.

USA stále považují za větší či menší hrozbu čtyři odnože al-Káidy: na prvním místě je to její jemenská pobočka, která si říká Al-Káida Arabského poloostrova. Pak irácká odnož al-Káidy a severoafrická Al-Káida Islámského Maghrebu. A nakonec i somálský al-Šabáb, jenž se nedávno oficiálně k síti připojil.

Jemenská odnož al-Káidy je zodpovědná za nejvážnější pokusy o útoky na USA v posledních letech, třeba za nevydařený atentát Nigerijce Umara Farúka Abdul Mutallaba na letadlo mířící do Detroitu v roce 2009 nebo za odeslání tonerů s výbušninami do synagog v Chicagu, které odhalili na letištích kontroloři.

Změna strategie?

V poslední době ale jemenská organizace přesunula většinu energie do regionálních ambicí, což by mohlo souviset i s bin Ládinovou smrtí, píše The Washington Post s tím, že odnož al-Káidy slaví zatím úspěch, v posledním roce ovládla většinu provincií na jihu Jemenu.

Strategii dle listu změnil i Ajman Zavahrí. Vypadá to, že se nový šéf al-Káidy méně zaobírá spřádáním plánů na útoky velkého rozsahu proti USA a místo toho klade důraz na jednotlivé regiony. Existuje například obsáhlý plán strategie al-Káidy pro Afghánistán, až se z něj stáhnou američtí vojáci.

A navíc, současné stažení nemusí znamenat, že teroristé z al-Káidy složili zbraně navždy. "Neznamená to, že opustili jejich plány na globální džihád. Soustředí se jen více na jejich regionální situaci. Částečně proto, aby ušetřili čas a prostor, aby se v budoucnu mohli znovu zapojit do světového džihádu," řekl americkému listu další člen amerických protiteroristických složek.

To, že hrozba zcela nepominula, dokládá čerstvě odhalená zpráva o složce nazvané Sexy Tanja, kterou našli u Rakušana Maqsooda Lodina souzeného v Německu za terorismus. Vyplynulo z ní, že al-Káida snila o velkých útocích v Evropě, které se měly podobat například krveprolití z Bombaje před několika lety. Otázkou je, zda by je atentátníci byli schopni zkoordinovat a provést (více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video