Afghánská dívka Sahar Gulová v nemocnici, kde skončila kvůli tomu, že jí její

Afghánská dívka Sahar Gulová v nemocnici, kde skončila kvůli tomu, že jí její rodina týrala a zamykala na záchodě, protože se nechtěla stát prostitutkou (31. prosince 2011) | foto: Reuters

Rodina měsíce věznila Afghánku na záchodě, nechtěla být prostitutkou

  • 197
Afghánští lékaři zachránili teprve patnáctiletou dívku, kterou měsíce brutálně týrala rodina jejího manžela. Mučili jí, zavírali na záchodě a trápili hladem. To vše kvůli tomu, že se nechtěla stát prostitutkou. Sahar Gulová byla v kritickém stavu, když ji před týdnem našli v domě v severozápadní provincii Baghlán.

Sahar si svého třicetiletého manžela vzala před sedmi měsíci, když jí bylo teprve čtrnáct let. V posledních pěti měsících ale v jeho rodině zažívala peklo. Příbuzní manžela jí strhali nehty, vytrhali vlasy a věznili ji na toaletě s jídlem a vodou stačící sotva na přežití.

"Snažili se ji přinutit k prostituci, aby jim vydělávala peníze," přiblížila Rahima Zarifiová z úřadu pro ženské otázky v provincii Baghlán.

Na její utrpení prý upozornili sousedé, kteří ji slyšeli vzlykat. Když policisté dívku našli, byla v kritickém stavu. I šest dní po své záchraně má tělo plné škrábanců a podlitin. A jedno oko nateklé tak, že na něj nevidí. Léčí se ve vládní nemocnici v Kábulu, odkud ji možná pošlou do Indie, uvedli ošetřující lékaři.

"Tohle je jeden z nejhorších případů násilí proti afghánským ženám," reagovala ministryně zdravotnictví Suraja Dalílová, když dívku v sobotu navštívila v nemocnici. Policista, který ji pomáhal zachránit, uvedl, že policie její tchyni a švagrovou zadržela. Manžel a tchán ale utekli. Policie po nich údajně pátrá.

Pokrok ano, ale Afghánky stále trpí

Navzdory pokroku v dodržování práv žen od pádu režimu hnutí Tálibán před deseti lety stále Afghánkám hrozí únosy, znásilnění, nucené manželství i to, že s nimi bude zacházeno jako "věcí", s níž je možné obchodovat.

Vzepřít se ale s sebou nese také svá rizika - útěkem od násilnického manžela se například žena může dopustit "morálního přečinu", za který může skončit ve vězení. A za mřížemi se mohou ocitnout i oběti znásilnění, protože nemanželský sex - byť na ženě vynucený - je považován za nevěru.

Jednou z takových žen byla jednadvacetiletá Gulnaz, která musela do vězení kvůli tomu, že ji před dvěma roky znásilnil její příbuzný. Za mřížemi žila i se svou dcerou, kterou s ní násilník zplodil. V Afghánistánu je totiž znásilnění považováno za cizoložství. Ven ji dostal prezident Hamíd Karzáí, který ji udělil milost poté, co o jejím případu psala západní média (více o jejím případu čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video