Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodiče dovolili zveřejnit nahrávky vrahů svých dětí

  17:17
- Rodiče dětí, které přišli o život při masakru na americké středí škole Columbine High v dubnu tohoto roku, dovolili zveřejnit záběry z videa, které nahrála bezpečnostní kamera během střelby. Zároveň také uvolnili pásky, kde se dva studenti, kteří při masakru zabili 13 lidí, omlouvají svým rodičům a přísahají, že jich „zabijí stovky“. Vyšetřovatelé uvedli, že vrazi Harris a Klebold se nechtěli spokojit pouze s útokem ve škole, další na řadě měli být jejich sousedi. Nakonec chtěli unést letadlo a svrhnout ho na New York. Policie již dříve dala k dispozici novinářům část nahrávky telefonického rozhovoru učitelky, která z knihovny volala dispečink záchranné služby.
Columbine

Columbine - Fotografie z bezpečnostní kamery, kdy dva studenti Columbine High postříleli třináct svých spolužáků. | foto: Reuter´s

"Zabijáci plánovali, že svůj masakr začnou během přestávky na oběd a spustí tak své velké zabíjení," řekl novinářům šerif John Stone.
V rozhovoru, který zveřejnil The Denver Post, Stone řekl, že plán byl pečlivě zapsán v deníku jednoho ze střelců. "Stálo v něm, že když jim plán vyjde, unesou letadlo a shodí ho na nějaké velké město," uvedl šerif Stone. Cílem byl New York
Jednou chtěli podpálit školu, pustošit domy svých sousedů a zabíjet tolik lidí kolik by jen mohli," dodal Stone.

Překlad přepisu telefonického rozhovoru mezi učitelkou (Peggy), která z knihovny volala dispečink záchranné služby.
originál v angličtině RealAudio

Peggy: Ano, já jsem učitelka na Columbine High School an je tu student se zbraní. Právě vystřelil z okna. Doufám, …, jsem na Columbune High School. Nevím, co se děje s mým ramenem, doufám, že to je jen sklo… Nevím, co se to děje.

Dispečerka: Je někdo zraněn?

Peggy: Ano, já jsem! A ve škole je panika. Jsem v knihovně. Na zemi jsou studenti. (křičí na ně) Na zem! Děti pod stoly! (zpět k dispečerce) Děti křičí pod stoly, snažíme se zvládnout celou situaci, potřebujeme policii.

Dispečerka: Ano, už je k vám posíláme. Kdo jsou ti studenti (co střílejí)?

Peggy: Nevím, viděla jsme je venku … Řekla jsem, co se děje venku (ke studentům) To není dobrý nápad! (k dispečerovi) Čekáme, co se stane. Přišel sem, namířil na mě a na studenta, co stál se mnou u okna zbraň a normálně vystřelil. Myslím, že to dítě je zraněné…

Dispečerka: OK, pomoc je na cestě.

Peggy: Bože! Bože! Zůstaňte na zemi! Víme snad kde je? Já jsem v knihovně. On šel nahoru. Je odsud pryč. Je na chodbě. Dětí, zůstaňte na zemi! Je tam spousta lidí. Všude zvoní alarmy a je spousta kouře! (křičí) Panebože, valí se odsud kouř! Má tu děti pod stoly, nevím, co se děje se zbytkem budovy. Měl by ještě někdo zavolat o pomoc?

Dispečerka: Posíláme k vám pomoc. Potřebuju, abyste zůstala spojená se mnou. Musím vědět, co se děje.

Peggy: Jsem na zemi

Dispečerka: Máte ty děti u sebe?

Peggy: Všechny děti jsou pod stoly (křičí) Kluci zalezte pod stoly!

Dipečerky: Je možné, byste zamkla dveře?

Peggy: Valí se odtamtud kouř! Panebože, to je… (Výstřely: Beng, Bang, Bang, Bang, Bang, Bang) Panebože, ta zbraň je přesně za mými dveřmi. OK, tam já nejdu. Ke dveřím nepůjdeme. Děti jsou na zemi.

Dispečerka: Záchranná služba, policie a hasiči už k vám jedou…

Spelukace o více pachatelích
Spekulace, že se na masakru patnácti mrtvých a více než dvaceti pěti zraněných na střední škole Columbine  podíleli více než pouze dva chlapci, se množí. Při útoku byly totiž použity automatické zbraně, brokovnice, pistole a police nevíc zajistila na 30 výbušnin. „Na to, aby to unesli dva chlapci je to trochu moc, nechal se slyšet místní šerif John Stone. Policie zablokovala i přístup na web jednoho z útočníků, kde přesně popisuje výrobu výbušnin, které byly použité při útoku.

Vyšetřovatelé zvažují výslech několika členů "Trenchcoat Mafia," skupiny, jejíž dva

Podívejte se na text, který byl na stránce jednoho z útočníků. Je to návod na výrobu výbušnin, jaké byly použity při útoku.
(v angličtině s českými ukázkami)

(Upozornění: Tento text neslouží jako návod k výrobě výbušnin, má pouze informační charakter)
  členové spáchali útok na vlastní spolužáky. Myslí si totiž, že ostatní členové mohli vědět o připravovaném útoku, nebo se na něm dokonce podílet. Zároveň prošetřují možnost, že by vliv skupiny mohl sahat za hranice postižené školy. Jeden z útočníků totiž na svých web stránkách uváděl přesný postup při výrobě výbušniny a pravděpodobně si dopisoval se svými sympatizanty. Police tuto stránku již ve středu "odstřihla".

Co se vlastně stalo
Při krvavém masakru na střední škole Columbine v Denveru ve státě Colorado ztratilo svůj život 15 studentů a jeden učitel. Dva dospívající mladíci tam v úterý začali střílet své spolužáky a pak spáchali sebevraždu. První zprávy hovořily až o 25 mrtvých. Zraněno bylo 28 lidí, z toho je devět v kritickém nebo vážném stavu.

Útočníci oblečení v nepromokavých černých pláštích a s maskami na tvářích vešli v době oběda do střední školy Columbine v denverském předměstí Littleton a spustili palbu patrně z automatických zbraní do studentů a profesorů ve školní knihovně. Školu, kterou navštěvuje 1800 studentů, ovládla panika a všichni v děsu prchali z budovy, nebo se ukrývali ve třídách například pod lavicemi.
"Zeptal se mne, jestli chci zemřít. Poté zastřelil spolužačku, co stálá vedle mne a tmavého kluka, co byl poblíž, trefil do hlavy," líčila televizi CNN plačící studentka, která střelbu v knihovně školy přežila.
Po krvavé orgii mladí ozbrojenci ve věku kolem osmnácti let spáchali sebevraždu. "Jeví se to jako sebevražedný útok," řekl policejní šerif  John Stone.
Spolužáci útočníky identifikovali jako členy antisociálního kliky, která pro sebe razila název Mafie dlouhých nepromokavých plášťů a která se stávala často terčem posměchu ostatních studentů.
Podle očitých svědků ukrytých ve škole v době masakru oba útočníci, ozbrojeni patrně i granáty či zápalnými směsmi, stříleli zvláště po sportovcích nebo příslušnících etnických menšin. Při střelbě se prý chichotali a jeden z nich upozorňoval, že jde o odvetu za

"Jestli jsou mezi vámi sportovci, jsou mrtví!"
Jeden z vrahů těsně před tím, než začal palbu.
posměch, kterému byli loni vystaveni.
Prezident Bill Clinton vyjádřil hluboké politování nad masakrem a sdělil, že federální vláda poskytne potřebnou pomoc. "Snad se nyní Amerika postaví tváří k výzvě, které čelí mladí lidé ve školách," řekl Clinton.
Policie, která odřízla okamžitě přístup ke škole, zadržela odpoledne tři podezřelé muže v dlouhých pláštích pohybujících kolem středoškolského areálu. Později se však ukázalo, že jsou přáteli sebevražedného dua, ale nemají se střelbou ve škole nic společného.


Procházka minovým polem
Po střelbě navíc ve škole explodovala bomba. Nikdo nebyl zraněn. Agenti FBI a policejní jednotka rychlého nasazení prohledali budovy školy a našli dalších dvanáct náloží. "Bylo to jako procházka minovým polem," řekl šerif John Stone.

Zbraně použité při útoku

1x       9 mm polo automatická útočná puška
2x            brokovnice s upilovanými hlavněmi
nejméně jedna pistole
Za 30 výbušnin nalezených ve škole a v jejím okolí
malé množství bomb od 15 do 30 cm
trubkové bomby ve velikosti 40 cm
velice nebezpečné bomby na bázi propanových láhví obalené hřeby
Další nálože byly nalezeny ve dvou automobilech parkujících před školou, z toho jedna byla namontována k nádrži s benzínem. Jednu bombu měl schovanou jeden ze střelců doma.

Před školou se zatím nahromadila spousta rodičů, kteří kvůli nebezpečí nebyli vpuštěni do areálu školy. Hodiny a hodiny museli čekat na zprávy, jestli je jejich dítě mezi zastřelenými nebo zraněnými. Odpovídali na otázky vyšetřovatelů, kteří zkoušeli identifikovat oběti podle toho, co měly na sobě.

Zatím nejhorším masakr se odehrál loni v březnu, kdy dva mladíci ve věku dvanácti a čtrnácti let zastřelili v Jonesboro ve státě Arkansas čtyři dívky a jednu učitelku. Loni v květnu patnáctiletý Kipland Kinkel usmrtil ve Springfieldu ve státě Oregon nejprve své

Průběh útoku

11:15 Do budovy vstupují dva maskovaní útočníci. Po útocích na studenty v knihovně a jídelně zůstalo nejméně na 25 lidí mrtvých a 18 zraněných
12:00 Na místo dorážejí televizní štáby
12:20 Pět těžce zraněných studentů je převáženo do nedaleké nemocnice
13:00 Policejní jednotka rychlého nasazení vstupuje do budovy. Stále není jasné, jestli útočníci ještě žijí a jestli nemají rukojmí
13:10 Z budovy prchá prvních dvacet studentů
13:30 Před hlavní vchod přijíždí policejní obrněné vozidlo, aby krylo prchající studenty
14:00 Tři mladíci v černém byli zadrženi nedaleko školy. Tito byli později označení za přátelé útočníků
16:00 Policie nachází dva mrtvé útočníky v knihovně, pravděpodobně po sebevraždě
16:30 Policie prohledává školu po těch, co přežili
18:15 Policie nachází výbušné zařízení v autě zaparkovaném před školou. Šerif oznamuje, že škola se proměnila v krvavou scénu, těla jsou stále uvnitř
rodiče a poté dva spolužáky a ještě po zatčení ohrožoval na policejní stanici policistu nožem.

Jaký byl motiv?
Jeden z mluvčích vyšetřujících skupin nevylučuje, že v pozadí krvavého činu je rasová nesnášenlivost a netolerance. Několik očitých svědků uvádělo, že mládenci pálili hlavně po černoších, Hispáncích, ale také po sportovcích.

"Viděl jsem, jak zastřelili dívku, protože věřila v Boha, '' řekl Evan Todd. "Zatřelili černé děti. Říkali jim negři. Říkali, že nemají rádi negry, jednoho černocha střelili přímo do obličeje."

Tzv. Mafie dlouhých nepromokavých plášťů, k níž se oba vrazi hlásili, byla podle některých svědků známa tím, že používala hákové kříže a pokřikovala nacistická hesla. Shodou okolností nebo možná záměrně se masakr odehrál v den 110. výročí narození Adolfa Hitlera. Některé zdroje také uvádějí, že skupina se dosud nedopustila násilí.
Policie zatím odmítla uvést jména vrahů, ale spolužáci a denverská média je identifikují jako 18letého Erika Harrise a 17letého Dylana Lebolda.
Zatímco dřívější zprávy hovořily o 20 až 25 mrtvých, momentálně mají vyšetřovatelé za to, že je počet nižší. "Nyní je to 15 nebo 16 lidí," prohlásil mluvčí šerifa Steve Davis. Mezi mrtvými je 12 studentů v knihovně a jeden dospělý muž. V Littletonu, kde žije asi 35 tisíc lidí, byli obyvatelé vyzváni, aby darovali krev.
Spolužák Andrew Beard říká, že Harris a Klebold často tvrdili, že nenávidí svalovce. Podle nich nikdo nesměl procházet životem příliš hladce. Na Joshe Nielsena zase působili, jako by neustále hráli nějakou válečnou hru.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...