Roboti na Marsu mají napilno

  • 5
Američtí roboti na Marsu mají plné hydraulické ruce práce. Opportunity se přehoupl přes okraj kráteru, kde koncem ledna přistál, a pokračuje v geologickém výzkumu planiny Meridiani. K dalšímu objektu zkoumání se vydal i druhý rover Spirit.

PŘÍLOHA
Mars: rudá planeta
články * grafiky
fotografie * odkazy

Opportunity na své pouti vyfotografoval padák s odpojitelným štítem, který odhodil těsně před přistáním.

"Je to materiál, který jsme zanechali na povrchu," řekl Michael Malin z vědeckého týmu mise o barevném snímku. Fotografie při srovnání s obrázky pořízenými z oběžné dráhy umožňují určit přesné místo přistání sondy.

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) fotografii označil za "přibližně barevně věrnou".

Další mikroskopické obrázky geologické vrstvy, která obklopuje část kráteru, ukazují četné kuličkové granule nasázené v půdě "jako borůvky v koláči", uvedl astronom Steve Squyres.

Kamenné "korálky" jsou pravděpodobně pozůstatkem sopečné erupce, důsledkem dopadu meteoritu, nebo byly dlouhodobě utvářeny někdejší povrchovou vodou.

Údaje získané spektrometrem prokázaly, že v hornině se hojně vyskytuje síra. "Je to stopa," řekl Squyres. "Ještě nevíme co to znamená. Stále na tom pracujeme, ale dáváme to dohromady kousek po kousku," řekl vědec.

Druhý americký rover Spirit na opačné straně rudé planety dokončil důkladný průzkum kamene Adirondack a poprvé s využitím autopilota se rozjel k dalšímu cíli. Tím je kámen přezdívaný White Boat (Bílý člun).

Obě vozítka podle vědců o víkendu provedla dosud nejdůležitější experimenty týkající se hledání vody a života na Marsu. "Měli jsme ohromný víkend - od přistání zřejmě nejlepší dva či tři dny pro vědu," pochvaloval si Squyres.

NASA má ve čtvrtek svými orbitálními sondami rovněž začít pátrat po další sondě na Marsu - evropském modulu Beagle-2. Měl na Marsu přistát 25. prosince a dosud se s ním nepodařilo navázat spojení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video