Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fico dostal další ránu, elitní prokurátor viní Kaliňáka ze sabotáže

  5:00
Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák podá v pondělí demisi, citují slovenská média informace agentury SITA. Ve funkci by ho údajně měla nahradit státní tajemnice resortu Denisa Saková. Kaliňáka obvinil ve čtvrtek z diskreditace elitní prokurátor Vasiľ Špirko.

Kaliňák zatím informace agentury SITA o svém blížícím se konci nepotvrdil. Dosud rezignovat odmítal, podporuje jej i premiér Robert Fico. Kaliňákovu demisi požaduje po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky opozice i koaliční strana Most-Híd.

Šéf poslaneckého klubu Směru Martin Glváč na čtvrteční tiskové konferenci podle serveru Sme nechtěl informaci o Kaliňákově demisi komentovat. Směr podle něj své kroky nejdříve sdělí koaličním partnerům. Jednání má začít v sobotu.

Právě Glváč je podle slovenských médií kromě Sakové dalším možným kandidátem do čela ministerstva vnitra. Bývalý ministr obrany ale ve čtvrtek uvedl, že vést resort vnitra neplánuje. „Nevím o žádné zemi Evropské unie, kde by bylo volné ministerstvo vnitra,“ uvedl.

Saková je podle serveru HNonline považována za Kaliňákovu blízkou spolupracovnici. Fico ji loni v lednu představil jako jednu z budoucích nadějí Směru. V roce 2016 za stranu kandidovala do parlamentu, na ministerstvu působí s dvouletou přestávkou od roku 2007 (její profil najdete na webu ministerstva zde).

O Sakové jako kandidátce na ministryni vnitra se mluvilo i v červnu 2016, kdy Kaliňák čelil kritice kvůli kauze podnikatele Ladislava Bašternáka (podrobnosti najdete v článku Teflonový Kaliňák. Ministr ustál střelbu na studenty i výbušninu v letadle).

Prokurátor obvinil Kaliňáka z diskreditace

Prokurátor Špirko obvinil ministra vnitra, že vydal pokyn k jeho diskreditaci kvůli vyšetřování podezření v případu možného uplácení Kaliňáka a exministra financí a dopravy Jána Počiatka při zadávání veřejné zakázky. Špirko novinářům řekl, že ve zmiňované záležitosti podá trestní oznámení na Kaliňáka a vedení policie pro podezření ze sabotáže.

Vražda novináře Jána Kuciaka

Špirko je prokurátorem úřadu speciální prokuratury, která se na Slovensku zabývá kromě jiného nejzávažnější kriminalitou. Jako prokurátor sepsal trestním oznámení, které se týkalo možného uplácení Kaliňáka a Počiatka, jež v minulosti založili společnou firmu. Dohlížel také na prověřování obchodní transakce mezi Kaliňákem a podnikatelem, který byl mezitím obviněn z daňového deliktu. Špirko byl následně obviněn a spisy mu byly odejmuty.

„Trestní stíhání mě jako prokurátora mohlo být účelové. Podávám trestní oznámení na ministra vnitra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta policejního sboru a ředitele národní protikorupční jednotky pro podezření ze sabotáže,“ řekl Špirko. Dodal, že získal informace o tom, že jeho diskreditaci nařídil Kaliňák.

Policie Špirka před dvěma lety obvinila z toho, že ve zmiňované kauze kolem ministerstva vnitra vytvářel nátlak na svědka. Prokuratura obvinění zrušila, jakož i další obvinění vůči Špirkovi. Minulý týden Špirka zprostila možného disciplinárního provinění příslušná disciplinární komise prokurátorů. Veřejné vystoupení elitního prokurátora je na Slovensku ojedinělé.

Svědek podle Špirka zmiňoval úplatky v hodnotě několika set tisíc eur, který byly prý určeny pro Kaliňáka a Počiatka, a popsal také celé schéma zakázky na komponenty a technologie.

Sedmačtyřicetiletý Kaliňák je jednou ze stálic slovenské politické scény. Místopředseda strany Směr-SD se poprvé stal ministrem vnitra v roce 2006, jedenáct let poté, co vystudoval právo v Bratislavě, následně pracoval jako právní koncipient a advokát. Poslancem se stal v roce 2002.

Šéf opozice žádá předčasné volby

Prezident Andrej Kiska ve čtvrtek pokračuje v jednání se zástupci parlamentních stran. Lídr opozice Richard Sulík po setkání uvedl, že jediným řešením aktuální politické krize jsou předčasné volby. Výměnu Kaliňáka nepovažuje za dostačující.

Diego Roda

Slovenská policie na základě informací tajné služby SIS obvinila dva pracovníky daňových úřadů a Diega Rodu, jednoho z italksých podnikatelů, o nichž psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Novinářům to řekl policejní prezident Tibor Gašpar. Reagoval tak na dřívější vyjádření prezidenta Kisky, že SIS dlouhodobě upozorňovala vládu na působení mafiánské skupiny na východě země. Gašpar ale neuvedl, kdy zmiňovanou trojici policie obvinila.

„Jsme přesvědčeni, že dnešní vláda a složení parlamentu neodpovídají tomu, co chtějí občané. Jsme přesvědčení, že nejférovější řešení jsou předčasné volby, aby voliči řekli, jakou vládu si přejí,“ uvedl Sulík. Dodal, že by uvítal co nejdřívější termín parlamentních voleb.

Na Slovensko ve čtvrtek dorazila delegace europoslanců, která se setkala s prezidentem. Kiska při té příležitosti vybídl k podpisu společné deklarace s Ficem a předsedou parlamentu, jejímž cílem má být uklidnit napjatou atmosféru a vyřešit politickou krizi v zemi po Kuciakově vraždě.

Podle Kisky by se vrcholní politici měli například zavázat, že klidné protesty občanů nebudou označovat za pokus o převrat, který je řízen ze zahraničí. Schůzka Kisky, Fica a Danka je naplánována na pátek. Občanské protesty připravované na pátek v uplynulých dnech nepřímo zpochybňoval Fico, který také Kisku obvinil ze snahy o mocenské hry a z destabilizace země, opozici zase z pokusu o státní převrat.

Slovenský prezident Andrej Kiska vystoupil v neděli 4. března: 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér. Ukrajina se přihlásila k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:22

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:12

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Ruské regiony ruší tradiční vojenské přehlídky. Bojí se ostřelování z Ukrajiny

19. dubna 2024  8:01

Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství,...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...