Colleen LaRoseová byla obviněná z plánování vraždy švédského karikaturisty (11. března 2010)

Colleen LaRoseová byla obviněná z plánování vraždy švédského karikaturisty (11. března 2010) | foto: AP

Říkejte mi JihadJane. Američanka sháněla teroristy na vraždu karikaturisty

  • 28
Šestačtyřicetiletá Colleen LaRoseová chtěla podle svých slov "zmírnit utrpení islámu". Aby toho dosáhla, byla ochotná najímat teroristy na internetu, dokonce se za některého z nich vdát, aby mu umožnila volný pohyb v evropských zemích. Byla také ochotná zemřít jako mučednice.

Říkala si JihadJane (džihád je výraz pro muslimskou svatou válku). V úterý v noci našeho času ji úřady obvinily z napojení na teroristy a plánování vraždy.Colleen LaRoseová byla obviněná z plánování vraždy švédského karikaturisty (11. března 2010)

Cílem Colleen LaRoseové byl švédský umělec. Přestože to úřady zatím nepotvrdily, americké deníky shodně uvádějí, že šlo o karikaturistu Larse Vilkse.

Podle deníku The New York Times nabídla skupina napojená na Al-Kajdu sto tisíc dolarů za hlavu tohoto muže. Provinil se tím, že na jedné ze svých kreseb vyobrazil hlavu proroka Mohameda na psím těle.

Proč měl být obětí zrovna Vilks?

Modrookou konvertitku k islámu JihadJane zatkli kriminalisté už v říjnu, až v úterý to však oznámili veřejnosti. Shodou okolností přesně v den, kdy v Irsku zatkli vyšetřovatelé skupinu sedmi muslimů, kteří připravovali vraždu Vilkse.

Jeden z amerických úředníků agentuře AP pod podmínkou anonymity prozradil, že LaRoseová probírala v internetových diskusích své plány zavraždit Vilkse nejméně s jedním z mužů zadržených v Irsku.

Policisté tuto skupinu podle The New York Times sledovali několik měsíců. Věděli, komu čtyři muži a dvě ženy (dva Alžířané, dva Libyjci, Palestinec, Chorvat a americká manželka jednoho z Alžířanů) volají i s kým si píší.

Případ LaRoseové vzbudil značnou pozornost. Existuje řada případů, kdy jsou ženy zneužívány teroristickými organizacemi jako sebevražedné atentátnice. JihadJane však nebyla jen "pěšákem". "Je to jeden z mála případů napříč zemí, kdy je žena obviněna z terorismu," upozornil mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti Dean Boyd.

Vilksova karikatura byla otisknuta ve švédském tisku poprvé před třemi lety a naposledy včera. To ji znovu otiskly nejméně tři tamní deníky. "Vilks není v tomto konfliktu sám. Hrozby vůči němu jsou hrozbami proti všem Švédům," napsal v editorialu jeden z nich, Dagens Nyheter.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video