Zrekonstruovaný obličej britského krále Richarda III. (1452 - 1485)

Zrekonstruovaný obličej britského krále Richarda III. (1452 - 1485) | foto: Reuters

Richard III. zemřel v boji s korunou na hlavě, prorazila mu lebku

  • 23
Vědci zjistili další podrobnosti ze života krále Richarda III., jehož ostatky se nalezly loni na parkovišti v Leicesteru. Podle analýz měl hodně zkažené zuby, nejspíše od přemíry sladkostí, kterých se mu jako aristokratovi dostávalo. Vědci také zjistili, že do svého posledního boje vyjel s korunou na hlavě.

Vědci zjistili, že lebka i čelisti krále Richarda III. byly silně poničeny. To potvrzuje dobové zprávy o tom, že Richarda zabil velšský bojovník úderem do hlavy, kterým mu vrazil do lebky helmu nebo korunu. Informoval o tom server telegraph.co.uk.

"Z několika zjištěných údajů vyplývá, že když jel král do boje, měl na sobě korunu, přestože to z něj dělalo snadný cíl. Odpovídá to místům jeho zranění na lebce," říká doktor Amit Rai, který výzkum vedl.

"Richard byl pravděpodobně zabit jednou nebo dvěma ranami do spodiny lebeční vojenskou zbraní z té doby," doplnil. Doktor Rai, jehož závěry otiskl časopis British Dental Journal, je jedním z řady vědců, kteří analyzovali kostru krále Richarda III. poté, co ji archeologové loni nalezli na parkovišti v Leicesteru.

Richard měl zkažené zuby, zubař mu dva vytrhl

Z rozborů také vyplynulo, že Richard měl hodně zkažené zuby. Doktor Rai to přičítá šlechtické stravě, která byla bohatá na cukry a sacharidy.

Na zubech objevil také pozůstatky zubního plaku. "Jeho analýzy nám umožní zjistit víc o jeho stravě a hygienických návycích," říká Rai. Ztráta zubní skloviny na velkém množství zubů naznačuje, že král zřejmě často skřípal zuby. Zjistili také, že Richard podstoupil primitivní zubařský zásah, zubař mu vytrhl dva zuby.

O nálezu jeho ostatků se mluví jako o jednom z nejvýznamnějších archeologických nálezů v historii. Loni v září našli archeologové pod parkovištěm v centru anglického města Leicester zbytky staveb a zároveň kostru muže, o němž se domnívali, že je právě Richard III. Že kostra skutečně patřila Richardovi, později potvrdily analýzy DNA.

Král Richard III. zemřel v roce 1485 v bitvě u Bosworthu, kterou vyvrcholily Války růží, třicetileté boje mezi spojenci anglických rodů Lancasterů a Yorků. Richard III. tak vstoupil do historie jako poslední král pocházející z dynastie Plantagenetů, po nichž na anglický trůn usedl rod Tudorovců.

Jako tyran nevypadal

Richarda III. proslavil hlavně William Shakespeare ve své hře, v níž ho vylíčil jako hrbatého a ničemného krále, jenž nechal zavraždit v Toweru dva své synovce. Právě Shakespeare mu vložil do úst slavnou větu "Koně! Království za koně!", již bídný vladař zvolá na závěr prohrané bitvy.

Richard III. dodnes zůstává do značné míry záhadou, někteří historici totiž nesdílejí většinový názor, že by byl krutým tyranem. To částečně potvrdili i britští vědci rekonstrukcí jeho podoby. Podle ní se zdá, že to byl vcelku pohledný a mile vypadající člověk.

5. února 2013

"Nevypadá to jako tvář tyrana. Je mi líto, ale není tomu tak..," uvedla Philippe Langleyová, členka Společnosti Richarda III., jež pátrání v Leicesteru iniciovala. "Byl velmi krásný. Máte chuť si s ním popovídat." Rekonstrukce hlavy Richarda III. byla vytvořena pomocí počítače, který na scan lebky nanesl vrstvy svaloviny a kůže. Podle počítačové podoby vědci vytvořili trojrozměrný plastový model (více o rekonstrukci jeho podoby čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video