Riceová se v Nairobi setkala s prezidentem Kibakim. Ten doufal, že se nepokoje časem utlumí, ale zatím tomu nic nenasvědčuje

Riceová se v Nairobi setkala s prezidentem Kibakim. Ten doufal, že se nepokoje časem utlumí, ale zatím tomu nic nenasvědčuje | foto: Reuters

Riceová přijela vyjednat mír do nezvladatelné Keni

  • 34
Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová přiletěla do Keni vyjednat mír. Podporuje vznik vlády národní jednoty. Od prosincových voleb zahynuly ve východoafrické zemi stovky lidí a statisíce musely opustit domovy.

"Je potřeba takové vládní uspořádání, které umožní skutečnou dělbu moci a které otevře cestu k velké koalici tak, aby Keni bylo možné vládnout," prohlásila ministryně po příletu.

Nepokoje, během kterých zahynulo nejméně tisíc lidí a dalších více než půl milionu přišlo o domov, otřásají Keňou od 27. prosince, kdy proběhly volby. V nich zvítězil dosavadní prezident Mwai Kibaki, ale opoziční Pomerančové demokratické hnutí Raily Odingy je prohlásilo za zfalšované.

The Economist uvedl, že situace se od té doby výrazně zhoršila. V dosud relativně klidné části Afriky zuří kmenové boje a některé části hrozí odtržením. Vedle toho stagnuje ekonomika a klesají příjmy z turismu. Nezvladatelná Keňa může vést ke krizi celého regionu.

Riceová se po příletu do Nairobi setkala s bývalým generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem. Ten se snaží zprostředkovat rozhovory Kibakiho a Odingy. Docílil prvního setkání obou politiků (více zde) a sestavení vyjednávacích týmů.

Ministryně se sešla i z oběma politickými rivaly. Po setkání s prezidentem Kibakim a vůdcem opozice Odingem obě soupeřící strany vyzvala k vytvoření velké koalice.

Prezident Kibaki podle The Economist dosud spoléhal na to, že Odinga ztratí podporu a bude se muset smířit s výsledkem voleb. Tomu ale zatím nic nenasvědčuje. Jako nejrealističtější řešení se proto nabízí dělba moci a vláda národní jednoty.

Odinga by se stal premiérem, přičemž jeho pozice by vůči premiérovi posílila. Obě strany se dohodly na vytvoření expertního panelu a sepsání nového návrhu ústavy do jednoho roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video