Donald Trump během druhé televizní debaty (17. září 2015). | foto: AP

Jsem nejlepší vládce, holedbal se Trump. Bush přiznal kouření marihuany

  • 58
Republikánští kandidáti na amerického prezidenta mají za sebou druhou televizní debatu. Miliardář Donald Trump v ní ani tentokrát nezapřel svou výbušnou povahu. Pozornost upoutal i Jeb Bush, který se přiznal ke kouření marihuany, za což se pak na Twitteru rychle omluvil své matce.

Prezidentští kandidáti se střetli v Reaganově prezidentské knihovně v kalifornském Simi Valley. Debata, kterou pořádala televizní stanice CNN, začala ve středu odpoledne místního času (v noci na dnešek SELČ). Trvala pět hodin.

V první části debaty se střetli čtyři kandidáti, kteří mají zatím podle průzkumů nejméně hlasů, ve druhé spolu pak debatovalo dalších jedenáct kandidátů včetně prozatímního favorita průzkumů Donalda Trumpa.

Donald Trump hned v úvodu obhajoval svou výbušnou povahu, kterou mu mnozí vyčítají. Temperamentní chování ale nezapřel, když se ihned opřel do jiného z kandidátů, senátora Randa Paula, s tím, že ten by vůbec mezi debatujícími na pódiu neměl stát, protože má podle průzkumů jen zanedbatelný počet hlasů.

„Vydělal jsem miliardy a miliardy dolarů, mám za sebou skvělé úspěchy po celém světě,“ prohlásil Trump s tím, že je to právě on, kdo může pomoci Spojeným státům, aby byly úspěšné. „Nemyslím si, že by to tady někdo zvládnul lépe,“ dodal.

V první debatě republikánských kandidátů, která se konala na začátku srpna, se stal právě Trump ústřední postavou, zejména kvůli svému agresivnímu vystupování před kamerami (více čtěte zde). Další z kandidátů Jeb Bush ale již předem slíbil, že v této druhé debatě bude rovněž vystupovat mnohem aktivněji a energičtěji. Trumpovi tak dnes často skákal do řeči a ten to okomentoval slovy: „Dneska více energie, to se mi líbí.“

Průzkumy stále vede Trump

Podle posledního průzkumu veřejného mínění společnosti Ipsos pro agenturu Reuters by republikánští voliči dali nejvíce hlasů - 32,2 procent - právě americkému miliardáři Donaldu Trumpovi. Na druhém místě skončil neurochirurg Ben Carson a až na třetím mladší bratr bývalého prezidenta Jeb Bush s devíti procenty hlasů.

Účastníci první části debaty, která trvala hodinu a půl, tedy někdejší republikánský guvernér státu New York George Pataki, bývalý člen pensylvánského Senátu Rick Santorum, guvernér státu Louisiana Bobby Jindal a senátor Lindsey Graham odpovídali na otázky moderátorů i debatovali mezi sebou na témata jako je imigrace, diskriminace menšin, bezpečnost, terorismus či sňatky homosexuálů.

V druhé části debaty vystoupilo deset mužů a jedna žena - podnikatelka Carly Fiorinaová. Debata se v jednu chvíli stočila i na legalizaci marihuany. Jeb Bush přiznal, že ji před čtyřiceti lety kouřil. Pak se za to rychle ve vzkazu na komunitní síti Twitter omluvil své matce.

17.září 2015 v 04:32, příspěvek archivován: 17.září 2015 v 06:28

Sorry Mom

Právě Fiorinaová podle amerických médií svým vystoupením zastínila i Trumpa. Ten se o ní nelichotivě vyjádřil v rozhovoru pro časopis Rolling Stone, když řekl: „Podívejte se na ten obličej! Volil by ji někdo?“ Fiorinaová se k jeho poznámce během debaty vrátila. „Myslím, že všechny ženy napříč celou zemí velmi jasně slyšely, co pan Trump řekl,“ uvedla.

Díky mému bratrovi jsme v bezpečí, řekl Bush

Pokud jde o bezpečnostní výzvy, Donald Trump zmínil, že byl proti invazi do Iráku v roce 2003 a opřel se do Bushe a jeho bratra George W. Bushe, který byl tehdy prezidentem s tím, že právě kvůli jeho chování se k moci dostal demokratický prezident Barack Obama.

„Víte co, pokud jde o mého bratra, díky němu jsme v bezpečí,“ odvětil Trumpovi Jeb Bush a vysloužil si bouřlivý potlesk.

Podle dalšího z republikánských kandidátů Marca Rubia si USA nemohou dovolit riskovat a mít za prezidenta nováčka v zahraniční politice, jakým je Trump. Vyjmenoval přitom hned několik zahraničněpolitických hrozeb, kterým země čelí, jako jsou severokorejské rakety, ruský vpád na Ukrajinu či čínské kybernetické útoky.

Podle Rubia by měl být příštím prezidentem „někdo, kdo rozumí těmto tématům a dokáže je dobře posoudit“. Trump přiznal, že se musí, pokud jde o zahraniční politiku, ještě hodně učit. Jak ale slíbil, včas se do toho dostane.

Nástupce současného demokratického prezidenta Baracka Obamy si Američané zvolí v listopadu 2016.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue