Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Republikáni se bojí o bezpečnost New Yorku. Teroristy chtějí soudit jinde

  20:20
Soudit nebo nesoudit teroristy zodpovědné za útoky 11. září nedaleko místa zkázy? Kolem této otázky se v Americe rozhořely spory mezi republikány a demokraty. Líčení v New Yorku navrhli demokraté, jejich političtí odpůrci se ale bojí, že bude soud nedaleko Ground Zero teroristy svádět k odvetě.

Chálid Šajch Muhammad (10. 9. 2009) | foto: AP

Líčení by se mělo vést před civilním soudem. Podle opozičních republikánů tím budou Spojené státy zatíženy zbytečným bezpečnostním rizikem a krok svědčí o zkresleném pohledu Obamovy administrativy na boj proti terorismu. Informovala o tom agentura AP.

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder v pátek oznámil, že pětice mužů obviněných z útoků 11. září bude převezena z věznice Guantánamo a souzena před civilním soudem v New Yorku několik bloků od místa, kde stály mrakodrapy Světového obchodního střediska (WTC), na které teroristé zaútočili. Mezi obviněnými je i údajný "mozek" atentátů Chálid Šajch Muhammad.

Obamovi demokraté rozhodnutí postavit muže před civilní soud v USA podporují, zatímco republikáni se k němu staví velmi kriticky. "Zdá se, že existuje velký zájem o práva teroristů a nedostatek zájmu o práva veřejnosti," okomentoval záležitost bývalý republikánský starosta New Yorku Rudolph Giuliani.

Líčení se může táhnout roky, bojí se republikání

Republikáni se také ptají, proč pětice mužů obviněných z teroristických útoků, při kterých zemřely bezmála tři tisícovky lidí, bude souzena civilním soudem, zatímco další vězni z Guantánama se za své činy budou zodpovídat před vojenskými tribunály. Varují navíc, že soudní řízení by se mohlo táhnout roky a poslouží jako platforma pro vyjadřování extremistických stanovisek obviněných.

"Udělají vše proto, aby (řízení) narušili, učinili z něho cirkus a využili jej jako platformu pro vyjadřování své ideologie," řekl televizní stanici CBS republikán Pete Hoekstra ze zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová naopak uvedla, že s rozhodnutím vlády nemá problém. Dodala však, že soudní proces v New Yorku jistě bude velmi bolestivou záležitostí pro rodiny obětí útoků 11. září.

Současný starosta New Yorku Michael Bloomberg, jenž dříve patřil k republikánům, nyní je nezávislý, nicméně se soudem v nejlidnatějším americkém městě souhlasí, podotkla.

PĚTICE OBVINĚNÝCH

CHÁLID ŠAJCH MUHAMMAD - Pákistánec považovaný za "číslo tři" v hierarchii teroristické sítě Al-Kajda se podle Američanů přiznal, že byl "mozkem", který útoky vymyslel a naplánoval. Dále se údajně přiznal k podílu na dalších zhruba 30 akcích, včetně prvního útoku na newyorské Světové obchodní středisko (WTC) v roce 1993 a atentátů na noční klub na indonéském Bali v roce 2002.

Chálid Šajch Muhammad, který se před vyšetřovateli označil za strůjce teroristických útoků 11. záříRodák z Kuvajtu (24. dubna 1965) vyrostl v pákistánské provincii Balúčistán (má pákistánský pas). Z USA odešel do Afghánistánu, kde bojoval proti Sovětům. Tehdy se údajně seznámil s Usámou bin Ládinem, vůdcem Al-Kajdy. V 90. letech se stal členem vojenského výboru Al-Kajdy a vypracoval se mezi šest nejvýznamnějších velitelů. Po 11. září 2001 působil v pákistánském Karáčí, odkud koordinoval rozmístění členů Al-Kajdy ve světě.

ALÍ ABDAL AZÍZ - Synovec Šajcha Muhammada je podezřelý z ALÍ ABDAL AZÍZtoho, že se podílel na obstarávání financí pro útoky. U některých teroristických činů fungoval také jako spojka mezi svým strýcem a dalšími atentátníky. Po jeho zatčení údajně převzal odpovědnost za plánování útoku na londýnské letiště Heathrow a za útok v Karáčí v roce 2003. Narodil se v pákistánském Balúčistánu, vyrůstal v Kuvajtu.

RAMZÍ BIN ŠIBH - Jemenec, jeden ze šéfů teroristické buňky v německém Hamburku (jejím vedoucím byl Muhammad Atta, RAMZÍ BIN ŠIBHjeden z pilotů, kteří narazili do WTC). Údajně sloužil jako spojka mezi vůdci Al-Kajdy a únosci letadel. Narodil se v květnu 1972 v Jemenu, kde do poloviny 90. let pracoval jako bankovní úředník. V té době zažádal o politický azyl v Německu, byl však odmítnut. Zatčen byl 11. září 2002 v Pákistánu.

MUSTAFÁ AHMAD HAVSÁVÍ - Je podezřelý z toho, že byl MUSTAFÁ AHMAD HAVSÁVÍ během líčení na Guantánamu.hlavním zdrojem financí pro teroristy. Narodil se v srpnu 1968 v Saúdské Arábii. Krátce po útocích v roce 2001 se údajně setkal s představiteli Al-Kajdy, včetně bin Ládina. V roce 2003 byl zadržen byl v Pákistánu.

VÁLID ATTAŠ - Pravděpodobně měl být jedním z únosců (teroristy prý také cvičil), akce se ale nakonec nezúčastnil, protože byl zatčen v Jemenu. Je podezřelý z organizace útoku VÁLID ATTAŠna americký torpédoborec Cole v jemenském přístavu Aden (2000) a údajně se spolu s Abdal Azízem podílel také na přípravě atentátů na americké ambasády v Keni, Tanzanii a Pákistánu. Narodil se v Jemenu, vyrůstal v Saúdské Arábii. Podle Američanů byl operativním šéfem Al-Kajdy od roku 1998 až do zatčení v roce 2003. Údajně také dělal bodyguarda bin Ládinovi.

Zdroj: ČTK

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...