Reportérka popsala situaci v Afghánistánu. Tálibánci podle ní vykřikovali hesla...

Reportérka popsala situaci v Afghánistánu. Tálibánci podle ní vykřikovali hesla jako Smrt Americe. Zároveň ale působili velice přátelsky, což označila za bizarní. (17. srpna 2021) | foto: CNN

Křičí „Smrt Americe“, ale vypadají tak přátelsky, žasla reportérka v Kábulu

  • 505
Americká reportérka stanice CNN vysílala v pondělí odpoledne živě z Afghánistánu. V reportáži konstatovala, že Tálibánci, kteří ovládli Kábul, vykřikovali hesla jako například „Smrt Americe“. Zároveň ale podle ní vypadali velice přátelsky. Situaci označila za „velmi bizarní“.

Tálibánci ovládli šestimilionové město v rámci několika hodin, a to téměř bez výstřelu. V ulicích Kábulu radostně slavili své vítězství.

„Tohle je situace, kterou jsem si myslela, že nikdy neuvidím. Desítky tálibánských bojovníků stojí přímo před budovou americké ambasády,“ řekla reportérka, která od nich stála jen pár metrů.

OBRAZEM: Tálibánci v prezidentské kanceláři a šílenství na letišti

Dav 640 lidí evakuovaných americkým nákladním letadlem C-17 Globemaster III z Afghánistánu do Kataru (15. srpna 2021)

Bojovníci vzkázali Američanům, že už v Afghánistánu strávili příliš mnoho času a přišli o dost lidí i finančních prostředků. Vedle smrti Americe vykřikovali i tradiční heslo Allahu Akbar (Bůh je veliký). Přesto podle reportérky působili přátelsky, dokonce se ochotně nechávali vyfotit každým, kdo jen trochu chtěl.

Lidé na sociálních sítích obdivují reportérčinu odvahu. „Musím říci, že jste jedním z nejodvážnějších zpravodajů v moderním světě,“ stojí v jednom z komentářů pod videem. „Je opravdu statečná,“ píše další přispěvatel.

Radikální islamistické hnutí Tálibán po rychlé ofenzivě z posledních dnů prakticky bez boje obsadilo celou zemi. V metropoli Kábulu jeho bojovníci obsadili i prezidentský palác. Do něj vstoupili poté, co prezident Ašraf Ghaní utekl ze země.

Už více než 90 procent státních budov v Afghánistánu je pod kontrolou Tálibánu a odnikud nejsou hlášeny boje, uvedli představitelé hnutí. V Kábulu má Tálibán pod kontrolou i téměř všechna hlavní kontrolní stanoviště.

Přetírání reklam, vyhazov z práce a posměch. Bojíme se, líčí Afghánky

Podle agentury AP hodlá hnutí vytvořit Islámský emirát Afghánistán. Bojovníci přitom dostali rozkaz, že nesmí ublížit žádnému civilistovi a musí Afgháncům umožnit návrat ke každodenním aktivitám. Zkušenosti z jiných měst ukazují, že návrat ke konzervativnímu životu je rychlý.

Panika při pokusech o útěk ze země stojí životy desítky Afghánců: 

16. srpna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video